Zaharul – la fel de nociv ca stresul!

Cu totii stim ca zaharul nu este nici pe departe un aliment dezirabil, chiar daca ne place. Din pacate, acest dulce vinovat ne face mult mai mult rau decat bine. Tocmai de aceea specialistii de pretutindeni ne indeamna sa fim cumpatati atunci cand vine vorba despre aceasta substanta controversata.

Un studiu recent arata ca sucurile si bauturile care contin zahar sunt extrem de nocive chiar si pentru creier! Iar asta nu este tot, zaharul pare sa fie raspunzator si de comportamentele emotionale negative, asa ca trebuie sa fim mai atenti atunci cand vine vorba despre consumul acestuia.

Evident ca trebuie limitat, in special in cazul celor mici, dar nu numai. Opteaza pentru alimente si bauturi cu indulcitori, mult mai sanatoase si eficiente. Desigur, evita indulcitorii precum aspartamul, despre care am mai vorbit aici.

Stresul, abuzurile sau alte experiente traumatice nu fac decat sa afecteze sanatatea mintala si functiile cognitive. Cu cat este intr-o concentratie mai mare cu atat cortizolul (hormon generat de stres) poate afecta mai serios creierul.

Zaharul, chiar mai nociv decat stresul?

Un studiu american realizat pe cobai a ajuns la urmatoarea concluzie: zaharul este mai nociv decat se credea. Afecteaza hipocampusul, acea zona a creierului implicata in procesele de invatare, dar si in cele emotionale. Se pare ca un consum ridicat de zahar a fost administrat cobailor, imediat dupa intarcare.

Efectul a fost unul mai devastator decat stresul. Asa se face ca acei cobai expusi stresului au fost mai putin afectati mintal decat cei care au consumat zahar in exces. De asemenea, gene importante in dezvoltarea sistemului nervos au fost incetinite de zahar. Asa ca nu uita acest lucru data viitoare cand cei mici mai vor un desert!

Copiii intre 9 si 16 ani consuma multe dulciuri si bauturi carbogazoase indulcite, in special in Romania. Fii un parinte responsabil si explica-le copiilor ca un suc cu adevarat bun este cel natural. Invata-i de mici sa consume sucuri proaspete de portocale, limonade naturale sau sucuri de fructe, facute chiar de tine.

Nu este nici pe departe atat de greu, iar smoothie-urile cu banane si fructe de padure pot fi savuroase, daca adaugi putina miere sau unt de arahide.

Zahar versus stres. De ce sa alegi produsele naturale?

Pentru ca este cea mai buna idee. Intr-o lume in care sistemul imunitar este vital, la fel si sanatatea creierului, devine imperios necesar sa mancam sanatos.

Daca specialistii americani au remarcat ca o dieta bogata in zahar la varste fragede este cu totul nociva, nu uita prea repede aceasta informatie. Apropo, stiai ca exista o gramada de deserturi fara zahar? Salate de fructe cu miere si scortisoara, dar si prajituri minunate. Le poti prepara chiar tu sau le vei cumpara de la patiserii.

Prajitura fara zahar, lactate si faina – reteta simpla si dietetica!

Pentru ca sigur vrei sa ai grija de silueta si sanatatea ta, dar si a celor mici. Daca citesti acest articol inseamna ca stii deja ca faina alba, zaharul alb si lactatele nu sunt neaparat cele mai bune alimente din lume. Asa ca poate ai vrea sa le consumi mai rar, in special ca toate produc inflamatii la nivelul organismului. Plus ca ingrasa, de aceea nici nu sunt recomandate dulciurile in timpul dietelor de slabire.

Dar cu totul altfel stau lucrurile atunci cand vorbim despre o prajitura din care am eliminat toate aceste ingrediente.

Aceasta prajitura va inlocui “negresa” sau “brownie”, celebrul desert pe care sigur l-ai incercat pana acum. Am schimbat continutul acesteia si pe buna dreptate…vezi reteta completa aici >>>

5/5 (14)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *