Indulcitorii artificiali iti pot sabota cura de slabire

Indulcitorii artificiali pot oferi iubitorilor de dulciuri o alternativa fara riscul de a lua in greutate.
Indulcitorii au putine calorii comparativ cu zaharul de sfecla, asadar este mai preferat de persoanele care doresc sa urmeze o cura de slabire. Mai multe produse alimentare, dulciuri si bauturi de pe piata au inlocuit zaharul cu indulcitori artificiali (exemplu: aspartam) sau naturali (exemplu: stevia).
Cu toate ca valoarea calorica a indulcitorilor este mai mica, studiile recente arata ca acestea pot sabota eforturile de pierdere in greutate. Cercetatorii sustin ca, indulcitorii artificiali, pot interfera cu capacitatea naturala a organismului de a “numara” caloriile si pot avea intr-un final, un efect de ingrasare.

Comportamentul consumatorului

Efectul invers al indulcitorilor se datoreaza, in principal, comportamentului consumatorului. Produsele care sustin ca au zero calorii si folosesc indulcitori, determina consumatorul sa intre intr-o stare de incredere. Din punct de vedere psihologic, acesta va tinde sa consume mai mult decat portia recomandata de alimente. Spre exemplu, atunci când doresti sa slabesti, vei consuma o bautura racoritoare fara zahar. Acest lucru iti va reduce probabil numarul de calorii consumate. Dar studiile dovedesc ca acest lucru va pacali organismul in a crede ca nici alte produse cu gust dulce nu sunt bogate in calorii.
Cercetatorii spun ca inabilitatea organismului de a judeca aportul caloric in functie de intensitatea gustului dulce, a dus la cresterea dramatica a obezitatii si supraponderalitatii in randul populatiei actuale. In Romania, 44% din populatie sufera de obezitate sau supraponderalitate.

Zero zahar nu inseamna zero calorii

Unele produse care nu contin zahar, au totusi calorii. Daca doresti sa iti mentii greutatea sau ai inceput o cura de slabire, atunci acorda atentie numarului de calorii continut. Lipsa zaharului nu indica numarul de calorii continut de acel produs. Unele zaharuri sunt usor absorbite in sange si au un numar mai mic de calorii. Astfel de zaharuri sunt zaharoza (extrasa din fructe) si stevia. Secretul unei cure de slabire este sa consumi caloriile ingerate. Poti face acest lucru intr-un mod natural si sanatos, prin efort fizic.

Produsele dulci sunt o sursa buna de energie

Produsele dulci au valori calorice mari, ceea ce le face surse bune de energie. Atunci cand ai nevoie de un boost de energie, un baton de ciocolata te poate energiza. La fel si o lingurita de zahar in cafeaua de dimineata te poate ajuta sa te trezesti mai repede si sa iti incepi ziua in forta. Aceasta relatie dintre calorii si energie a fost stabilita in timpul evolutiei vietii pe pamant si este una bine inradacinata. Ea este valabila atat pentru oameni cat si pentru alte mamifere.
Industria moderna a facut ca aceasta relatie sa fie mai putin clara datorita indulcitorilor care au zero calorii dar totusi au gust dulce. Astfel, valoarea energetica continuta de produsele cu zero calorii este apropiata de zero sau chiar zero. In present, de cel putin doua ori mai multi oameni consuma produse cu zero calorii decat in anul 1987. Aspartamul si zaharina sunt 2 dintre cei mai folositi indulcitori care au un continut caloric foarte mic. Ceea ce a atras atentia cercetatorilor este faptul ca, in ciuda faptului ca sunt din ce in ce mai multi consumatori de produse sarace in calorii, sunt din ce in ce mai multi oameni supraponderali.
Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *