La ce ora trebuie sa se culce un copil?

Poate si tu ca parinte te-ai intrebat la ce ora trebuie sa se culce un copil. Evident ca un copil de 5 ani se va culca mai devreme decat unul de 12 ani. Desigur ca se tine cont si de activitatea copiilor, pe langa varsta acestora.

Cu cat au mai multe activitati extrascolare, sportive sau de alta natura, cu atat copiii vor fi mai obositi. Bineinteles ca nu trebuie sa stresam micutul cu prea multe cursuri. In ziua de astazi parintii au tendinta de a-si realiza visele prin copiii lor si uita ca acestia poate ca nu vor aceleasi lucruri ca si ei…

Dar aceasta este alta discutie pe care o sa o avem in vedere pe viitor. Si totusi la ce ora trebuie sa se culce un copil? Micutii ar trebui sa fie treji in jur de 14 ore pe zi sau chiar mai putin.

Asa ca acorda atentie acestui detaliu semnificativ inclusiv pentru adulti.

La ce ora trebuie sa se culce un copil? Tine cont de aceste aspecte

In Romania si nu numai, cam toti parintii cred ca un copil ar trebui sa se culce la ora 21, indiferent de activitati si varsta. Nu intotdeauna lucrurile stau asa. Ar trebui sa se tina cont si de modul de viata al micutului, daca merge la scoala sau la gradinita, daca este in vacanta etc. Ca si noi, copiii pot sta putin mai mult atunci cand au un numar mai redus de activitati.

Asa cum ar fi peste vara, de exemplu, cand multi copii au program de voie, asa cum este normal. Apropo, nu incerca sa fortezi copilul sa aiba un milion de activitati si in vacanta. Indruma-l, dar nu-l obliga si lasa-l sa aleaga ceea ce ii place mai mult.

In ceea ce priveste somnul, o profesoara din cadrul Wilson Elementary School, SUA a realizat un tabel de somn inedit, care ne poate ajuta sa intelegem mai bine nevoile copilului. Stacy Karlsen remarca faptul ca un copil intre 3 si 6 ani ar trebui sa doarma intre 10 si 12 ore pe zi. Iar cei intre 7 si 12 ani in jur de 9 sau 10 ore.

Ceea ce i-a bulversat pe parinti a fost ora de culcare propusa de profesoara. De exemplu, daca micutul tau in varsta de 7 ani s-a trezit la 6 30 dimineata ar trebui sa se culce undeva in jur de 7 30 seara. Iar daca un copil de 5 ani se trezeste la 6 dimineata, profesoara spune ca acesta ar trebui sa se culce la 18 45! Stim, pare mult prea devreme, in special ca micutii mai dorm si la gradinita, in special cand au program prelungit pana dupa-amiaza.

La ce ora trebuie sa se culce un copil si cat trebuie sa doarma?

Mai multi parinti americani au distribuit de sute de ori postarea profesoarei care a devenit virala in cadrul retelelor de socializare. O parte dintre parinti recunosc ca acest program este mult prea strict pentru copii, dar altii sunt incantati. Parintii din a doua categorie au urmat sfaturile lui Stacy Karlsen si au fost bucurosi pentru ca micutii s-au odihnit foarte bine.

Chiar daca pare ciudat, este demn de mentionat ca aceste ore de somn pentru micuti sunt promovate si de Academia Americana de Pediatrie.

Asa ca, daca copilul tau de 10 ani s-a trezit la 6 si 15 ar trebuie sa se culce la 20 si un sfert, iar daca un copil de 6 ani s-a trezit la aceeasi ora ar trebui sa se culce la 19 si 15, pentru ca micutii sub 7 ani trebuie sa doarma cu o ora in plus!

Oricum ar sta lucrurile, este cert ca un copil nu ar trebui sa stea treaz mai mult de ora 21 sau 22, daca este mai mare. Altfel risca sa isi dea somnul peste cap si sa aiba chiar probleme. Multi dintre adultii care se lupta cu insomnii nu au avut un program de somn regulat nici in copilarie, ceea ce i-a afectat considerabil.

Educarea copiilor. Ce invata elevii in Danemarca?

Poate ca nu stiai, dar Danemarca este considerata ca fiind una dintre cele mai fericite tari din lume. Asa ca educarea copiilor este un subiect important pentru autoritati. Si se pare ca au reusit mai multe decat ne-am fi putut imagina. De 7 ani incoace Danemarca este considerata ca fiind una dintre cele mai fericite tari din lume si a fost chiar pe primul loc. Oricum, in top 3 o vei regasi cu siguranta.

Educarea copiilor a fost mereu unul dintre cele mai importante lucruri in Danemarca. De aceea, inca din anul 1993 in scoli se preda…empatia…mai multe despre modul de educare aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *