Educarea copiilor. Ce invata elevii in Danemarca?

Poate ca nu stiai, dar Danemarca este considerata ca fiind una dintre cele mai fericite tari din lume. Asa ca educarea copiilor este un subiect important pentru autoritati. Si se pare ca au reusit mai multe decat ne-am fi putut imagina. De 7 ani incoace Danemarca este considerata ca fiind una dintre cele mai fericite tari din lume si a fost chiar pe primul loc. Oricum, in top 3 o vei regasi cu siguranta.

Educarea copiilor a fost mereu unul dintre cele mai importante lucruri in Danemarca. De aceea, inca din anul 1993 in scoli se preda…empatia. Da, ai citit bine, iar succesul este unul foarte mare. Nici nu este de mirare ca danezii reusesc sa se numere printre cei mai fericiti oameni.

Empatia ajuta si fortifica relatiile interumane, fenomenul „bullying” este prevenit cu succes, iar oamenii au mai mult chef de munca! Nu este nicio exagerare, stimularea laturii umane si evidentierea acesteia in viata de zi cu zi nu poate aduce decat beneficii.

Educarea copiilor – de ce este importanta empatia?

Pentru ca studiile au aratat ca promoveaza dezvoltarea liderilor, antreprenorilor si a managerilor. De asemenea, „adolescentii empatici” sunt mult mai fericiti gratie faptului ca se inteleg mai bine pe ei insisi, spre deosebire de altii de varsta lor, care pun cel mai mare accent pe lucrurile materiale.

Tocmai pentru ca educarea copiilor este fundamentala, in scolile daneze exista o ora pe saptamana dedicata empatiei, asa cum am precizat si mai devreme. La aceasta ora participa copii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani. Este un lucru esential in cultura daneza, iar ora de empatie este la fel de importanta ca matematica sau engleza!

Poate ca va intrebati ce se discuta in aceste ore. Ei bine, este vorba despre problemele copiilor, atat cele legate de scoala, dar nu doar acestea. Impreuna cu profesorii incearca sa gaseasca cea mai buna solutie, astfel incat elevii sa fie fericiti. Desigur ca se foloseste conversatia calma ca principal „instrument”, in loc de critici!

Desi este o tara unde se intuneca rapid, ploua mereu, este frig, etc se pare ca atmosfera este mai primitoare ca oricand. Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, afla ca exista si carti renumite despre parentingul danez. Una dintre cele mai cunoscute carti este cea a autorei Jessica Alexander. Cartea este intitulata „Metoda daneza de parenting: Ce stiu cei mai fericiti oameni din lume despre cresterea copiilor.” Este tradusa in 21 de limbi si exista si in Romania!

Educarea copiilor – ce stiu, de fapt, danezii?

Sunt constienti de faptul ca munca in echipa este cea mai importanta. Asa ca nu prea exista teme pentru acasa, totul se realizeaza la scoala. Nu exista conceptul de a-l depasi pe celalalt ci a-l ajuta. Tocmai de aceea Danemarca a ajuns sa fie unul dintre cele mai fericite locuri din Europa si din punct de vedere al joburilor. Multi isi doresc cu ardoare sa munceasca acolo, in pofida climei neprietenoase.

Competitia este cea cu tine insuti, nu cu ceilalti. Apropo, elevii cei mai buni din Danemarca nu primesc diplome speciale si trofee, tocmai pentru a nu incuraja competitia. In schimb, se folosesc de motivare pentru a-i ajuta pe toti elevii sa invete cat mai bine.

Danezii le ofera mult timp de joaca copiilor, iar joaca in aer liber este una dintre cele mai intalnite activitati. De asemenea, copii cu abilitati diferite sunt adusi impreuna in timpul orelor, pentru a invata unii de la altii. Acestia sunt incurajati sa lucreze impreuna si nu considera ca succesul poate fi obtinut de unul singur, fiind o munca de echipa.

Nu sunt obligati sa invete lucruri care nu le plac, asa ca inca de la varste mici sunt indreptati catre pasiunile lor. Suna bine? Atunci aplica aceste reguli si cu copilul tau. In acest fel poti sa fii sigura ca va fi mai fericit.

Draga parinte,

Limba romana, matematica, limba engleza, germana, franceza… Copilul tau are multe de invatat anul acesta (ca in fiecare an, de altfel). Si daca vrei ca el sa se descurce excelent, fara sa se oboseasca inutil si fara sa-si consume timpul de recreere (vital pentru dezvoltarea sa sanatoasa), te invitam sa apelezi la produsele educationale prezentate mai jos.

Este vorba despre cele mai vandute culegeri Rentrop & Straton care si-au dovedit deja eficienta in anii trecuti si care au intrunit aprecierile unanime atat ale elevilor, cat si ale parintilor si profesorilor. Atentie! Lucrarile respecta programa in vigoare pentru anul scolar 2019-2020…vezi ofertele AICI >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *