Relatia de cuplu abuziva emotional – cum o recunosti?

De multe ori, relatia abuziva emotional, inclusiv cea de cuplu poate fi dificil de reperat, la prima vedere. Desigur ca daca esti putin atenta o poti observa cu usurinta.

Asa ca nu va fi greu sa recunosti semnalele de alarma pe care ti le vom prezenta. Specialistii te vor sfatui sa fii atenta la modul de comportare a unui om abuziv. Si crede-ne pe cuvant, abuzul emotional poate fi la fel de rau ca cel fizic sau sexual.

Asa ca astazi vom prezenta relatia de cuplu abuziva emotional, pentru ca orice femeie sa isi dea seama cand trebuie sa traga linie si sa mearga mai departe. Fii atenta la cum te trateaza persoana iubita si nu accepta ca nimeni sa se poarte cu tine intr-un mod nerespectuos.

Relatia de cuplu abuziva emotional – care sunt principalele semne?

In relatiile abuzive intotdeauna cineva vrea sa detina controlul. Desigur ca vorbim despre cel care initiaza abuzurile verbale sau tacite. Cu siguranta ai intalnit astfel de persoane. Care tot timpul vor sa stie unde este partenerul, cu cine, de ce a intarziat chiar si 5 minute, etc. Bineinteles ca nu este o situatie normala absolut deloc. In acest mod nu faci decat sa il lasi pe partener sa te manipuleze, in special cand lucrurile o iau ranza. Adica abuzatorul vrea sa cunoasca si controleze chiar si cel mai mic detaliu din viata partenerului.

Nu are rost sa pierzi vremea cu o astfel de persoana, care in cele din urma ar putea ajunge sa fie si agresiva fizic, nu doar verbal. Asa incepe totul…Asa ca nu risca sa traiesti langa un astfel de om.

Te critica foarte des. Parca orice ai face nu este bine, indiferent de situatie. Un astfel de partener „le stie pe toate” si nu suporta sa fie contrazis. Nu accepta alte puncte de vedere. Ceea ce poate fi o reala problema, in aceste circumstante. Nu permite nimanui sa te trateze astfel, pentru ca tu vei deveni o parte a problemei. Si, evident, vei fi si victima acestui tip de comportament. Oricat de mult ti-ai iubi partenerul, nu uita sa pui piciorul in prag, atunci cand este cazul.

Relatia de cuplu abuziva emotional – glume nepotrivite si lipsa afectiunii

Te ia peste picior constant si nu te sustine. Visele tale par o gluma pentru acesta si nu face decat sa te umileasca. Este evident ca acest partener nu vrea sa te vada fericita, iar ideile tale il inhiba, mai mult ca sigur. Acesti oameni nu vor ca partenerii de viata sa reuseasca sau sa se remarce, pentru a nu se simti ei inferiori. Desigur ca sunt extrem de nesiguri, tocmai de aceea recurg la acest comportament instabil.

Iti va aduce aminte mereu de esecurile tale. Pentru a te convinge ca nu merita sa faci nimic nou. Pentru ca oricum ai gresit deja. Acesti oameni te vor „ajuta” sa te simti la fel de nesigura precum se simt si ei…

Te crede vinovata. Inclusiv pentru problemele si nereusitele sale. Acesti parteneri abuzivi nu isi asuma raspunderea pentru nimic. Probabil ca fac aceste lucruri inca din copilarie, asa ca le este foarte greu sa se mai schimbe. Prefera sa creada ca au fost sabotati, decat sa se gandeasca ce au facut gresit.

Relatia de cuplu abuziva emotional – mereu va cauta dovezi de iubire

Pe care va trebui sa i le arati non-stop, daca vrei ca lucrurile sa mearga bine. Mereu vei fi vinovata de ceva, iar tu va trebui sa fi cea care demonstreaza ca totul este in regula. Acesti oameni nu se iubesc cu adevarat pe ei insisi, asa ca vor dovezi frecvente si cat mai marete. Desigur ca viata cu o astfel de persoana este foarte grea, asa ca ar fi bine sa intelegi ca nu se va schimba…

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile care se intampla intr-o relatie abuziva. Daca remarci un astfel de tipar comportamental ar fi bine sa te distantezi de aceasta persoana. Desigur ca oamenii se pot schimba, dar doar daca isi doresc cu adevarat.

Nu lasa pe nimeni sa te trateze urat, indiferent de situatie si intelege ca aceste situatii trebuie rezolvate, nu tolerate.

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *