Maturitatea emotionala – ce trebuie sa stii

Daca vrei sa stii ce este maturitatea emotionala si cum iti poti da seama daca esti cu adevarat matura, ar fi bine sa citesti mai departe. Este usor sa-ti dai seama ca anumite lucruri nu se vor schimba niciodata. Si-ar fi mai bine sa le accepti asa cum sunt. Nu de alta, dar altfel totul va deveni aproape de nesuportat…Este greu sa intelegem mereu ce inseamna sa fii adult.

Asa ca maturitatea emotionala este o necesitate absoluta, in ziua de astazi. Asadar, te-ai intrebat vreodata daca chiar ai atins starea de maturitate? Sau inca oscilezi si mai tolerezi comportamentul copilaresc sau adolescentin?

Haide sa vedem despre ce este vorba.

Maturitatea emotionala – unde te situezi?

Conform specialistilor, exista anumite semne clare ca ai atins o astfel de maturitate, daca reusesti sa treci cu brio peste cateva „teste”. Ce arata ca ai atins sau nu maturitatea emotionala, o sa iti spunem imediat.

In primul rand, nu vei mai simti sa dai vina tot timpul pe altii pentru trairile tale. Si aproape toti o facem, indiferent ca ne dam seama sau nu. Asa ca data viitoare cand te vei mai trezi ca dai vina pe cineva, gandeste-te de 2 ori inainte de acest lucru. Pentru ca este un semn de imaturitate, considera psihologii. Chiar daca uneori ai senzatia ca ceilalti te trateaza nepotrivit, gandeste-te ca poate nu asta si-ar dori.

Poate ca o serie de evenimente nefericite din viata lor, i-au facut sa se poarte asa. Nu te grabi sa sari la concluzii. Asa ca invata sa fii mai toleranta si nu trage o linie mai repede decat ar fi cazul. Poate ca acei oameni merita o a doua sansa.

Vei observa ca viata nu este doar alb si negru, asa cum ai putea crede. Incearca sa privesti o situatie din mai multe perspective si atunci vei putea intelege cu certitudine, cum stau lucrurile.

Maturitatea emotionala – nu ai toate raspunsurile!

Si nici nu ar trebui sa le ai. Uneori ti se intampla sa intelegi gresit lucrurile. Si da, se poate intampla de mai multe ori consecutiv. Asa ca nu te feri sa accepti atunci cand ai gresit si chiar sa recunosti ca uneori nu stii cum sa procedezi sau ce sa spui.

Intelegi ca nu esti doar tu speciala si interesanta in lumea intreaga. Desigur ca toti avem calitatile si defectele noastre. Dar trebuie sa intelegem ca viata fiecaruia este pretioasa si deosebita. Accepta si imbratiseaza parerile tuturor si adu-ti aminte ca modul unic de a fi ne face viata mai frumoasa. 

Nu incerci sa fii perfecta. Pentru ca stii ca este doar o simpla capcana. Nu poti face totul perfect si in niciun caz nu poti deveni fara de pacat. Invata din greselile tale si bucura-te ca devii o persoana matura si intelegatoare. Poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-ai facut.

Ti-ai iertat parintii, indiferent de ce greseli au comis acestia vizavi de educatia ta. Doar in acest mod poti fi sigura ca trecutul este uitat, spre binele tau. Cine traieste in trecut nu se poate bucura de un viitor autentic si fericit…

Maturitatea emotionala – accepti ca ceilalti nu sunt vinovati pentru prezentul tau

Ai acceptat ca ceilalti nu au nicio vina pentru ce traiesti tu si iti dai seama ca nu are niciun rost sa porti pica sau sa-i consideri vinovati. Chiar daca la prima vedere asa pare sa fie. Nimeni nu este raspunzator pentru ceea ce s-a intamplat, chiar daca, aparent, uneori asa pare sa fie. Asuma-ti faptele si iarta, altfel te vei chinui tot mai mult.

Stii ca actiunile vorbesc de la sine. Asa ca intelegi ca, comportamentul este cel mai important si doar in acest mod iti poti arata iubirea. Faptele te reprezinta, asa ca incearca sa-ti aduci aminte mereu aceasta perspectiva.

Te simti bine in pielea ta. Si ii incurajezi si pe ceilalti sa-ti urmeze exemplul. Nimeni nu este perfect, toti suntem unici si ar trebui sa ne acceptam asa cum suntem.

Iti dai voie sa simti frica si anxietatea, pentru ca sunt unele dintre cele mai naturale emotii. Asculta-le si intelege ce vor sa te invete, pentru ca sigur exista un mesaj in spatele lor.

Maturitatea emotionala. Unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii

Doar in acest mod vei reusi sa iti dai seama daca esti pe aceeasi lungime de unda cu ceea ce iti doresti de la viata. Atunci cand vei privi lucrurile cu detasare, seninatate si…maturitate.

Pui mai putin pret pe parerile celor din jur si accepti sa apreciezi oamenii si pe tine insati pentru ceea ce esti. Nu te lasa invinsa de emotii si da dovada de intelepciune in orice situatie. Succes!

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *