Nucile de sapun – alternativa naturala la detergenti

Nucile de sapun incep sa fie tot mai populare si in Romania, asa ca este cazul sa iti prezentam o alternativa naturala si eficienta la detergentii clasici.

Dupa cum stii produsele de intretinere si curatare sunt pline de chimicale, asa ca nu strica sa mai le folosim si pe cele naturale. Poate nu de fiecare data, dar macar din cand in cand ar fi indicat sa optezi si pentru acestea. In special daca ai acasa un nou-nascut sau copii mici. Acestia sunt mult mai sensibili decat noi la parabeni, asa ca nucile de sapun ar putea fi cea mai buna ideea pentru a spala hainutele copiilor.

Dar sa incepem cu inceputul si sa intelegem mai bine ce sunt acest nuci. Si nu, nu este vorba despre cele care se pun in prajituri, sub nicio forma!

Nucile de sapun – de ce ar trebui sa le incerci?

Pentru ca s-ar putea sa iti placa mai mult decat ai crede. Si da, chiar spala bine, asa cum iti vom explica imediat de ce. Acestea sunt, de fapt, fructele copacului Sapindus Mukorossi, originar din Asia. Au in compozitie saponina, o substanta care are capacitatea de a actiona ca un detergent.

In India si Nepal este ceva obisnuit sa speli cu aceste nuci, indiferent de statutul social, acestea fiind folosite inca din timpuri stravechi. Iar nucile sunt utile si in tratarea anumitor boli, dar acest subiect nu il vom aborda astazi.

Nucile de sapun nu contin niciun fel de chimicale, asa ca sunt o solutie 100% naturala si ecologica. Plus ca nu sunt deloc costisitoare, un kilogram costa in jur de 50 de lei si nu ai nevoie de mai mult de 2-3 coji la o spalare.

Nucile de sapun pot fi utilizate pentru mai multe activitati din gospodarie: spalatul vaselor, a faiantei, gresiei, geamurilor. Ca sa nu mai spunem ca pot inlocui chiar si samponul sau gelul de dus!

Totusi, cea mai renumita intrebuintare a lor este cea de detergent, avand in vedere ca pot curata cu usurinta si se vor evita efectele nedorite ale produselor chimice, in acest fel. Aceste nuci sunt ideale pentru toate tipurile de tesaturi, asa ca nu trebuie sa stai cu grija. Lasa rufele moi, fara a fi nevoie de adaugarea unui balsam. Desigur ca nu va mai exista acel miros pregnant de parfum, dar mai bine te lipsesti de el. Acela vine „la pachet” cu multe chimicale daunatoare sanatatii, fara doar si poate.

Nucile de sapun – pot fi folosite si sub forma de pudra?

Da, nu va fi niciun fel de problema in acest sens, se pot folosi in mai multe feluri. Daca doriti, le puteti macina cu ajutorul masinii de cafea sau cu un blender de mare putere. Le puteti folosi ca: detergent de rufe, pudra foarte fina se va pune in compartimentul de detergent sau direct in masina de spalat.

Poate fi folosita si ca praf de curatat, in amestec egal cu bicarbonatul de sodiu, iar in acest mod poti curata orice prin casa, de la aragaz la podele. Merita incercat, cu siguranta vei fi multumita de rezultate!

Nucile de sapun sunt foarte convenabile ca pret, asa ca un kilogram iti poate ajunge un an intreg. Ca sa nu mai spunem ca resturile pot fi folosite ca ingrasamant sau pentru compost. O metoda ecologica menita sa te surprinda.

Cel mai adesea nucile de sapun se folosesc ca atare, asa ca atunci cand speli nu uita sa le pui in masina de spalat, intr-un saculet bine inchis. Puteti creste la 5-6 nuci per spalare, in special daca rufele sunt foarte murdare.

ATENTIE! Nu vor scoate petele dificile, asa ca nu te astepta la solutii miraculoase.

Eficiente si pentru a spala animalele de companie si chiar plantele, pentru a le feri si pe acestea de efectele nocive ale chimicalelor. Asadar, incearca aceasta solutie minunata, care te poate ajuta in nenumarate situatii!

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *