Alimentele ecologice: merita sa dam mai multi bani pe mancare?

Cu siguranta si tu ai auzit vorbindu-se despre alimentele organice, in special in aceasta perioada a omenirii cand lumea pare sa se intoarca la origini si apreciaza din nou valoarea lucrurilor. Inclusiv atunci cand vorbim despre mancare, mai ales ca aceasta poate face atat de mult rau, daca nu este sanatoasa.

In caz ca nu stiai, majoritatea bolilor grave care s-au raspandit in ultime vreme sunt o consecinta nefasta a unui stil de viata defectuos. Stresul si nutritia ne fac sa ne imbolnavim foarte grav, chiar si la varste fragede. Nu degeaba sunt atat de multi copii bolnavi de cancer sau diabet. Asa ca, usor, usor, vei incepe sa intelegi de ce alimentele ecologice sau organice pot deveni cea mai buna investitie.

De ce este atat de necesar sa cumperi alimente organice? Care sunt beneficiile reale? De ce sunt atat de nocive pesticidele? Ei bine, despre toate acestea vom discuta astazi.

In primul rand, trebuie sa stii ca toate acele alimente cultivate organic sau ecologic, provin din soluri care nu au fost tratate chimic. Asa ca pesticidele sintetice nu ar trebui sa fie prezente in mancarea ta ecologica.

Alimentele ecologice – de ce sunt mai bune?

Pentru ca nu au fost modificate genetic, una la mana. Ce inseamna acest lucru? Adica, acele legume sau animale ale caror ADN nu a fost modificat constituie alimentele ecologice. Acestea sunt net superioare celor obisnuite, acele animale au fost crescute in aer liber si nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de crestere.

In special daca ai copii, sa nu cumva sa le oferi carne din comert, este inferioara, iar toate acele medicamente administrate animalelor vor intra in organismul micutului tau. La fel se petrece si in cazul legumelor, dar carnea si lactatele care nu sunt ecologice sunt si mai periculoase.

Iar alimentele ecologice mai au si alte beneficii. Sunt mai hranitoare si nutritive, conform cercetarilor in domeniu. Adica au in compozitie niveluri mai ridicate de vitamine, minerale, nutrienti si antioxidanti. Cu toate acestea, specialistii declara ca si legumele non-ecologice au calitati, tocmai de aceea traim intr-o era in care este bine sa consumam mai multe fructe si legume si mai putina carne. In special daca nu avem o sursa de produse animale de calitate.

Alimentele ecologice versus pesticidele

Pesticidele sunt acele chimicale folosite pentru combaterea daunatorilor plantelor si a produselor agricole. Din pacate, in ziua de astazi acestea sunt extrem de nocive, iar cei care ingrijesc culturile trebuie sa poarte costume de protectie, atunci cand folosesc renumitele pesticide. Si se ridica intrebarea: cum ar putea fi acelea sanatoase, daca nici macar nu se poate sta in preajma acelor chimicale?

Exista nenumarate cazuri de fermieri care s-au confruntat cu probleme serioase de sanatate, ca urmare a expunerii la pesticide. Sistemul imunitar este slabit, iar cel nervos poate fi serios afectat. De asemenea, au fost si cazuri de cancer asociate cu aceste pesticide.

Asa ca este evident ca ar fi bine sa cumperi alimentele ecologice in detrimentul celor obisnuite, de cate ori ai ocazia.

Exista si vesti bune. Sunt legume si fructe care nu sunt foarte afectate de pesticide, asa ca iti vom prezenta o lista sigura.

 

Fructe si legume pe care le poti consuma, chiar daca nu sunt ecologice:

avocado
– broccoli
– varza
– porumb
– pepene
– vinete
– dovlecei
– kiwi
– mango
– sparanghel
– papaya
– ananas
– mazare
– cartofi dulci
– rosii

Chiar daca nu se numara printre alimentele ecologice, nu este o mare problema. Aceste fructe si legume au un invelis protector mai solid, asa ca sunt ferite de pesticide.

Iata ce poti NU ar trebui sa consumi prea des, daca nu sunt ecologice:

– mere
– pere
– capsune
– ardei
– morcovi
– telina
– cirese
– struguri
– nectarine si piersici

 

Alimentele ecologice versus cele obisnuite

Daca nu poti sa cumperi mereu produse organice, ai mare grija cu cele pe care le cumperi. Adica, nu uita sa le speli foarte bine, timp de cateva minute. De asemenea, ai putea sa le lasi un pic in apa cu otet de mere, macar 5 minute. In acest fel, o mare parte din pesticide vor fi indepartate.

Este important sa alegi cele mai pure alimente. Desigur, verifica seriozitatea firmelor, interesandu-te care sunt acele marci apreciate care distribuie alimente ecologice. Fii sigura ca va merita, sanatatea ta este o investitie pe termen lung. Avand in vedere ca este mult mai costisitor si neplacut sa fii bolnav, iti recomandam sa ai grija ce mananci. Alege alimente curate, nutritive si stai departe de fast-food, alimente procesate, sucuri carbogazoase, etc.

 

5/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *