Cum sa vorbesti cu copilul tau: ce ar trebui sa ii spui

Cum sa vorbesti cu copilul tau poate deveni o adevarata provocare, in special cand acestia incep sa aiba propria personalitate. In acest moment, micutii ar putea deveni influentati de catre cei din jur, iar sarcina ta ar putea fi si mai grea. Te tot gandesti: ce este indicat sa-i spui? Ce cuvinte ar trebui evitate cu orice pret?

Ei bine, astazi iti vom explica cum sa vorbesti cu copilul tau, conform parerilor specialistilor in domeniu. Pentru ca nu este asa de simplu cum pare. In acest fel, il vei invata pe cel mic sa se poarte, sa-i respecte pe cei din jur si sa inteleaga cat de importanta este comunicarea.

Din pacate, vechile generatii nu prea stiau acest lucru, tocmai de aceea atatia adulti se confrunta cu probleme atunci cand vine vorba de exprimarea sentimentelor. Desigur, asta nu ar trebui sa fie o scuza. Iti poti imbunatati comportamentul, iar cei mici vor putea invata de la tine adevaratele valori.

Dragostea, comunicarea si prietenia ar trebui sa fie valorile cele mai importante, dupa care parintii ar trebui sa se ghideze atunci cand vine vorba de educatie.

Cum sa vorbesti cu copilul tau – cele mai importante replici

1. Psihologul pediatru Brandi Russell ne invata ca este foarte important sa-l tratam pe cel mic ca un adult in devenire. Asa ca intrebari precum „ce mai faci” sau „cum te simti” nu ar trebui sa lipseasca din repertoriul tau.

Fa-ti un obicei din a comunica cu copilul, iar cel mic va observa ca esti interesat de el. Cu ajutorul acestor intrebari va invata sa-si exprime mai bine sentimentele si emotiile.

2. „Te rog” si „multumesc” sunt cuvinte magice, pe care copilul tau ar trebui sa le auda inclusiv de la tine, ca parinte. Fii un exemplu si arata-i cat de important este sa-l respecti pe celalalt, indiferent de varsta, statut, etc. Micutii tind sa imite comportamentul parintilor, asa ca fii sigura ca ceea ce transmiti este relevant pentru educatia copilului tau.

3. „Ce frumos din partea ta” si „Ai procedat foarte bine” sunt alte replici foarte importante. Arata-i aprecierea copilului tau de fiecare data cand ai ocazia. In acest fel, in mintea sa va exista o linie clara intre bine si rau. Va intelege ce inseamna sa te comporti corect si se va bucura stiind ca este sustinut de cei dragi. Cum sa vorbesti cu copilul tau? Cu multa iubire, intelegere si rabdare, daca vrei ca acesta sa cunoasca din copilarie adevaratele valori.

Cum sa vorbesti cu copilul tau – nu te sfii sa recunosti cand ai gresit

4. „Imi cer scuze” sunt cuvinte foarte importante, care nu ar trebui sa lipseasca din vocabularul parintilor. Este vital sa recunosti fata de cel mic cand ai gresit, asa el va invata cat de important este sa-ti asumi faptele si consecintele acestora. Ti-ai pierdut cumpatul? Ai luat o decizie gresita? Explica-i si copilului si spune-i ca cel mai bine este sa ne recunoastem greselile, fara exceptie.

5. „Imi place cand…”, iar continuarea iti apartine in totalitate. Laudele pot fi inserate si in acest gen de sintagme. Cei mici vor fi foarte bucurosi sa afle ca au fost de folos sau au facut o fapta buna. In acest fel ii vei incuraja sa le repete si pe viitor.

Desigur, nu trebui sa spui aceste lucruri foarte des. Dar atunci cand remarci ca cel mic a depus un efort si a vrut sa ajute, spune-i cat de mult apreciezi gestul sau. Este important sa stii cum sa vorbesti cu copilul tau, in special in aceste vremuri in care comunicarea reala incepe sa fie o problema…

6. „Te iubesc”, probabil cele mai graitoare cuvinte, in special atunci cand vorbim despre cei apropiati. Nu te sfii sa le spui asta copiilor tai, din cand in cand. Nu banui ca ei stiu deja si nu mai trebuie sa le zici, pentru ca le arati prin fapte. Lasa la o parte temerile si spune-le ce simti. Chiar daca parintii tai nu au procedat asa cu tine, nu inseamna ca trebuie sa repeti aceste tipare. Fii un om deschis, arata-ti iubirea si sentimentele si spune ce simti.

7. „Este in regula” sau „se mai intampla”, spune-le atunci cand cel mic a dat gres sau a facut o prostie, dar vezi ca se caieste sincer. Nu este cazul sa exagerezi nici tu. Chiar daca este vorba despre ceva relativ, nu ii da senzatia copilului ca ce a facut este groaznic. Nu, explica-i de ce este gresit si cum ar trebui sa se comporte pe viitor, cu siguranta il vei ajuta. „Data viitoare vei sti cum sa te comporti” sau „Sunt sigura ca vei castiga altadata” sunt vorbele cu care ar trebui sa inchei.

 

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *