Hainele second hand: de ce sa cumperi de la SH

Poate ai observat si tu ca hainele second hand sunt la putere in ultima vreme, nu putine fiind femeile care cauta comori in prafuitele magazine care aduc haine la mana a doua. De ce s-a petrecut acest fenomen? Cum se face ca atatea femei cu bani aleg sa cumpere de la magazine second hand (SH)? Sa fie oare doar din cauza banilor? Sau a lipsei lor, mai exact? Nicidecum. Astazi vei afla de ce hainele second hand sunt din ce in ce mai cautate si cum acest act de a cumpara de la SH ne poate ajuta sa traim intr-o lume mai buna.

Si nu este nicio gluma. Industria modei este una dintre cele care polueaza intr-un mod cumplit. Te-ai intrebat vreodata ce se petrece cu hainele pe care nu le vrea nimeni? Poate ar fi bine sa o faci. Nu de alta, dar acestea ajung la groapele de gunoi care nu mai fac fata demult. Asa ca minunatele haine „de firma” ajung sa polueze, iar acest tip de deseuri nu dispare atat de usor.

De asemenea, reciclarea hainelor poate reduce cantitatea de pesticide utilizata in cultivarea bumbacului. Este demn de mentionat ca reduce si cantitatea de petrol in cazul textilelor realizate din fibre sintetice. Da, hainele second hand pot fi raspunsul in solutionarea unor chestiuni grave. Din pacate, majoritatea hainelor pe care le gasesti in magazine sunt produse de copii sau oameni platiti extrem de putin. Si care sunt expusi zilnic unor conditii de munca mizere, presati de managerii care nu dau doi bani pe vietile acestora.

Hainele second hand versus conceptul de „fast fashion”

Ai observat ca in ultima vreme hainele sunt tot mai ieftine. Nu este nicio intamplare, conceptul de fast fashion (moda rapida) a prins foarte bine. Iar producatorii se imbogatesc pe zi ce trece, tocmai de aceea hainele second hand sunt desconsiderate. Am devenit mari consumatori, asa ca nici nu este de mirare. Unde sunt facute hainele tale? Este vorba despre tarile mai putin dezvoltate, ca Bangladesgh, India sau China. De acolo vin hainele tale.

Desigur ca nu este un lucru rau sa cumperi haine noi, dar tine minte ca acest lucru vine cu un pret, uneori prea mare de platit. Atat pentru tine ca si cumparator, cat si pentru cei care realizeaza aceste haine. Daca vrei sa intelegi mai bine despre ce este vorba urmareste documentarul „True Cost”, pe care il poti viziona aici.

Asadar, dupa ce veti descoperi acest documentar o sa aveti alta perspectiva. Daca vrei haine noi calitative, cumpara-le de la producatorii locali.

 

Hainele second hand – de ce sa optezi pentru acestea?

1. Este mult mai economic. Chiar crezi ca merita sa cheltuiesti tot salariul pe cateva hainute? Gandeste-te ca exista magazine second hand in care poti gasi adevarate comori. Desigur, va trebui sa cauti un pic si sa studiezi „piata”, dar poti sa fii sigura ca merita.

Vei ramane uimita de brandurile prezenta in aceste magazine pe care poate le desconsiderai. Sa iti mai spunem ca majoritatea hainelor arata aproape ca noi? Plus ca preturile sunt modice. Desigur, poti sa le duci la curatatorie si poate este mai sigur asa, problema igienei este una extrem de importanta.

2. Este eco-friendly. Adica natura ti-ar multumi daca ar putea. In acest fel, alegand hainele second hand vom polua mai putin si nu vom mai incuraja o industrie care nu face decat sa exploateze tarile sarace, in propriul interes.

3. Haine unicat. Probabil iti imaginezi ca vei gasi hainute mai speciale la SH. Este normal sa fie asa, unele dintre acestea sunt din colectii mai vechi. Iar unele firme nici nu au fost lansate in Romania. Asa ca s-ar putea sa ramai uimita de comorile de la aceste magazine.

Hainele second hand si bucuria de a recicla

Este minunat cand stai sa te gandesti ca poti sa ai cele mai deosebite haine cu bani foarte putini. Si bineinteles, vei sustine si procesul de reciclare, ceea ce poate fi minunat.

Traim intr-o lume care polueaza din ce in ce mai mult, asa ca nu deveni si tu parte dintre cei carora nu le pasa. Alege constient si ai grija de mediul inconjurator. Doar in acest fel putem avea grija cu adevarat de noi!

 

5/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *