Care este alimentatia unui bebelus la 12 luni?

De acum inainte, bebelusul care a suflat deja in prima sa lumanare va incepe sa manance de toate si este gata sa guste si tot ce consumi tu in fata sa. Diversificarea sa alimentara este completa, dar acest lucru nu este indeajuns. Trebuie sa continue sa mai bea lapte, fie ca este vorba despre lapte matern, fie ca este vorba despre lapte praf.

La 12 luni, bebelusul castiga in autonomie din ce in ce mai mult. Se deplaseaza de acum inainte perfect, la masa este curios si este gata sa savureze orice ii propui. Mesteca din ce in ce mai bine bucatile mai mari de mancare si poti sa ii cumperi si sa ii propui si biscuiti de rontait sau piureuri de pe Biscuit Pharma.

Adora sa atinga tot ce mananca pentru a aprecia tot ceea ce consuma – textura, consistenta, temperatura, forma, etc. Cel mai bine ar fi sa il lasi sa se bucure de propriile sale experiente si sa ii propui sa manance singur cu lingurita.

In ceea ce priveste consistenta farfuriei, poti sa ii propui de acum inainte toate fructele si legumele. De preferinta ar fi bine sa le alegi bio si de sezon. Dar, poti sa ii dai si legume congelate sau alte piureuri sau gustari propuse de hrana bebelusi. Ai grija insa sa nu contina prea multa sare.

Mancarea la borcanas poate sa fie cea mai buna solutie atunci cand esti la drum sau nu prea ai timp de facut mancare. La fel ca si cea congelata. In cazul alimentelor congelate, poti alege legumele natur sau fructele fara adaos de zahar. La fel si in cazul feculentilor, mai ales daca alegi cartofi, cartofi dulci, mazare sau fasole uscata de exemplu.

In ceea ce priveste proteinele, poti sa ii propui orice tip de carne alba sau rosie, peste gras, dar si galbenus sau albus de ou. De la 12 luni de altfel, trebuie sa se mareasca si cantitatile de proteine- trebuie sa treci la 25-30 de grame in total.

Se recomanda de asemenea sa se amane introducerea laptelui de vaca pana la 3 ani.

Laptele praf ramane alimentul ideal pentru a completa aporturile nutritionale ale bebelusului chiar si atunci cand alimentatia este perfect diversificata. Pe langa aporturile sale de calciu sau de acizi grasi esentiali, are inca un atu de pret- contine de 23 de ori mai mult fier decat laptele de vaca. Este un aspect absolut fundamental pentru bebelus care trebuie sa aiba aporturile suficiente de fier pentru o dezvoltare armonioasa.

Iar parerile specialistilor sunt unanime- bauturile vegetale- de soia, de migdale, de ovaz, nu sunt de ajuns pentru a raspunde nevoilor nutritionale specifice unui copil in crestere.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *