Trendul secolului – glorificarea muncii in exces

Munca in exces este, fara doar si poate, „vedeta” absoluta atunci cand vine vorba despre tendintele din secolul 21. Nu se stie de ce, dar atat barbatii cat si femeile au inceput sa se identifice cu locul de munca. De asemenea, un simt al valorii parca rezida din aceasta munca in exces, daca ar fi sa analizam putin comportamentul celor din jurul nostru.

Dar sa incepem cu inceputul. Sigur ai remarcat si tu femei care parca ar face orice pentru cariera. Indiferent ca suntem in oras, la restaurant sau la o simpla iesire cu prietenii, acestea nu contenesc sa povesteasca detalii despre jobul lor.

De ce muncesc atat de mult, de ce isi verifica tot timpul mailul, de ce aleg sa stea peste program chiar si atunci cand nu sunt platite? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care multi probabil ca si le pun.

Totusi, cea mai importanta este intrebarea: de ce atat de multi oameni aleg sa stea la serviciu decat sa petreaca timp cu familia?

Munca in exces – erou sau inchipuit?

Daca ai senzatia ca toti cei care stau la birou pana tarziu, dispusi sa faca orice sacrificiu, se gandesc doar la bunastarea familiei – te inseli amarnic. Desigur ca nu trebuie sa-ti neglijezi indatoririle, iar un salariu decent este necesar pentru o viata comoda. Dar multi dintre cei care aleg sa se sacrifice pentru job nu o fac pentru bani, ci pentru ca au senzatia ca este obligatia lor morala sa se sacrifice.

Venim dupa generatii intregi in care sacrificiul si lupta pareau a fi cuvintele cheie. Am invatat de la cei in varsta ca trebuie sa ne luptam pentru a ne fi bine. De asemenea, bucuriile par a fi mai mult o pierdere de vreme si nu ar trebui sa ne gandim atat de mult timp la ele. Psihologii explica faptul ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care atat de multi oameni nu pot renunta la situatii abuzive.

Chiar daca stiu in constient ca ar putea gasi alt job sau pot sa recurge la o reconversie profesionala, parca nu pot accepta. Mai bine aleg sa se chinuie in continuare, nu de alta, dar cu acest lucru sunt familiari.

Cu siguranta stii ca acest mod de viata este o alegere, nu o condamnare. Practic, singur alegem sa ne chinuim din motive adanc ascunse in subconstient.

Munca in exces. Cum sa alegem un job mai potrivit?

Daca ai ajuns aici cu siguranta te-ai gandit ca o reconversie profesionala ar fi o idee minunata. Adica o astfel de alegere constienta nu poate decat sa te ajute. De asemenea, poti cauta oportunitati mai bune.

Nu te lasa influentata de vorbele „nu exista acum joburi mai bune” sau „este criza, unde sa te duci acum? Este imposibil sa-ti schimbi jobul”. Nimic mai fals, chiar si in plina pandemie sunt o multime de joburi disponibile, in special de acasa.

Asa ca poate nu ar fi rau ca macar sa incerci sa gasesti altceva. De asemenea, nu accepta orice din partea sefilor si gandeste-te ca cel mai important lucru este viata. Nu jobul sau alte activitati externe.

Cu aceste lucruri vei ramane, nu te vei gandi la batranete cat de mult ai muncit si ce frumos a fost…Indrazneste sa visezi si sa creezi o viata mai fericita pentru tine si cei dragi. Meriti sa ai un loc de munca mai comod, de care sa te bucuri.

Ai curajul sa faci o schimbare in viata ta?

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *