Quercetina – o minune a naturii pentru sanatate

Quercetina este pentru multe persoane un nume misterios. De asemenea, sunt multi care nici nu au auzit de ea. Dar ce este, de fapt, quercetina. Ei bine, am spune ca in spatele acestei denumiri destul de complicat de pronuntat, se ascunde un pigment apartinand familiei flavonoidelor, prezent in mod natural in plante. In cele ce urmeaza vom afla ce este quercetina, beneficiile, originea ei si in ce maladii reprezinta o adevarata minune!

Originea quercetinei

Denumita si quercetol, quercetina este un compus organic din familia flavonoidelor, o familie foarte mare. Se gaseste in anumite plante medicinale, a caror eficacitate este legata tocmai de continutul lor mai mult sau mai putin ridicat de quercetina. Se prezinta sub forma de heterozida – cunoscuta si sub denumirea de glucozida – ceea ce inseamna ca este combinata cu un carbohidrat.

Quercetina este unul dintre numerosii pigmenti responsabili pentru colorarea plantelor, fie ca sunt legume, fructe sau flori. Este interesant de stiut faptul ca exista aproape 4000 de pigmenti diferiti in natura. Mai multe plante medicinale, precum Gingko Biloba sau Sunatoarea, contin quercetina si ii datoreaza in mare masura proprietatile terapeutice.

Cui datoram descoperirea flavonoidelor precum quercetina? Flavonoidele au fost descoperite, impreuna cu vitamina C, de Albert Szent-Gyorgyi, un om de stinta maghiar, in 1937. Acesta a primit Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina pentru descoperirile sale. Dupa ce a studiat pe larg proprietatile biochimice ale flavonoidelor, el le-a numit mai intai Vitamina P datorita capacitatii lor de a reduce permeabilitatea vaselor de sange. Acest nume a fost insa abandonat cand s-a dovedit faptul ca acest compus nu indeplineste definitia oficiala a termenului de vitamina, care este considerata esential pentru viata.

Quercetina are un gust deosebit de amar, asemanator cu cel al naringinei, un constituent al grepfrutului, motiv pentru care se gaseste cel mai adesea sub forma de capsule pentru a fi inghitite si nu sub forma de pulbere sau extracte lichide.

Surse naturale de quercetina

Acest pigment este continut in multe plante, legume si fructe, fiind indeosebi responsabil pentru colorarea rosie.

Quercetina o gasim in cele mai mari cantitati in legume precum caperele care contin pana la 180 mg la 100 g, leustean (170 mg/100g), ceapa rosie (pana la 100 mg/100g in functie de soi). Apoi o regasim in cantitati mai mici in ardeiul iute (50 mg/100g), fructele de soc negru (42 mg/100g) si ciocolata neagra (42 mg/100g). In fine, afinele (17 mg / 100g), ciresele (12 mg / 100g), coacazele negre (5 mg / 100g), broccoli crud (3,2 mg / 100g) si ceaiul verde (2,7 mg / 100g) sunt si ele surse zilnice destul de insemnate.

Beneficiile extraordinare ale quercetinei

Antioxidant excelent

La fel ca toate flavonoidele, quercetinaeste un antioxidant recunoscut. Ajuta la combaterea stresului oxidativ prin captarea si blocarea activitatii radicalilor liberi, dar si prin inhibarea oxidarii lipidelor este un antioxidant recunoscut. Omul de stiinta Albert Szent-Gyorgyi a fost distins cu Premiul Nobel pentru cercetarile sale privind activitatea antioxidanta a flavonoidelor si vitaminei C.

Amelioreaza alergiile

Quercetina ar fi, conform specialistilor, indicata pentru ameliorarea rinitei alergice cronice. Conform unui studiu japonez, se crede ca are efecte antihistaminice semnificative. Studiul a constatat astfel ca „pretratamentul cu quercetina timp de 3 saptamani a suprimat simptomele alergiei nazale induse de TDI si cresterea ARNm H1R in mucoasa nazala a sobolanilor sensibilizati la TDI”. Se crede ca acest flavonoid functioneaza prin inhibarea eliberarii histaminei si, prin urmare, prin reducerea simptomelor asociate, in special congestia nazala si iritarea ochilor. Prin limitarea eliberarii histaminei, ingredientul chimic responsabil de mancarimea si inflamatia pielii, quercetina este, de asemenea, considerata a fi un tratament eficient pentru eczemele alergice.

Cardio-protector eficient

Potrivit unui studiu finlandez, consumul zilnic de alimente bogate in quercetina ar fi foarte eficient in prevenirea accidentului vascular cerebral si a tulburarilor coronariene. Un al doilea studiu confirma actiunea protectoare a quercetinei impotriva bolilor cardiovasculare.

In cele din urma, alte trei studii clinice sugereaza ca administrarea de suplimente de quercetina provoaca o scadere a tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi.

Antiinflamator foarte bun

Activitatea antioxidanta a quercetinei ii confera si o actiune antiinflamatoare, legata de inhibarea anumitor molecule larg implicate in inflamatie: citokine si prostaglandine. O sinteza facuta unui numar mai mare de studii care examineaza cei mai puternici compusi care afecteaza raspunsul imunitar concluzioneaza ca quercetina este printre cele mai puternice flavonoide in inflamatie.

Aspectul antiinflamator al quercetinei a fost, de asemenea, validat clinic pe simptomele prostatitei (inflamatia prostatei). Tratamentul cu 500 mg de quercetina de doua ori pe zi timp de o luna a ameliorat semnificativ simptomele pacientilor.

Anti cancer

La fel ca toti antioxidantii, quercetina ar avea un efect preventiv impotriva cancerului datorita actiunii sale impotriva radiilorpene libere. Cancerul este o boala maligna. Aparitia si dezvoltarea tumorii implica legaturi multiple, cai multiple si tinte multiple. Complexitatea interactiunii dintre diferitele legaturi poate duce la reactii clinice cu efect terapeutic limitat si efecte secundare semnificative.

Ca produs natural, quercetina este un compus care, atunci cand este utilizat intr-o doza rezonabila, este netoxic si are diverse efecte inhibitoare asupra diferitelor cai de formare a tumorii. Un numar mare de experimente au aratat ca quercetina joaca un rol important in promovarea apoptozei, inhibarea metastazelor si capacitatea sa de a regla ciclul celular si angiogeneza tumorilor.

Quercetina poate influenta, de asemenea, dezvoltarea tumorii prin reglarea epigeneticii, care poate regla direct expresia miARN si nivelul de metilare a ADN-ului pentru a exercita un efect anticancerigen si pentru a imbunatati sensibilitatea celulelor tumorale la chimioterapie. Quercetina trebuie considerata ca un agent terapeutic adecvat si promitator impotriva diferitelor tipuri de cancer (leucemie, cancer de san, cancer pulmonar, cancer de prostata etc.).

Doua studii efectuate in Finlanda si in Statele Unite sugereaza efectul sau preventiv asupra cancerului pancreatic la barbatii nefumatori. Ambele studii evidentiaza relatia dintre aportul alimentar de quercetina si scaderea riscului de cancer pancreatic.

Dozarea quercetinei

In general, se recomanda administrarea a 500 mg de quercetina de doua ori pe zi, fara a depasi 1200 mg pe zi.

In cazul specific al tratamentului rinitei alergice, de exemplu, se recomanda 100 mg pana la 200 mg, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Iar pentru ameliorarea inflamatiei, se recomanda 200 mg pana la 400 mg, de 3 ori pe zi, intre mese.

Efecte secundare si contraindicatii

Persoanele cu tulburari tiroidiene ar trebui sa evite sa ia quercetina ca supliment.

Utilizarea pe termen lung a quercetinei poate cauza probleme renale usoare.

De asemenea, acest flavonoid ar putea interfera cu eficacitatea anumitor antibiotice. De aceea, este intotdeauna recomandat sa cereti sfatul medicului inainte de a intreprinde o cura de suplimente alimentare ce ontin quercetina. Quercetina interactioneaza pozitiv cu vitamina C prin cresterea absorbtiei acesteia de catre organism si intarzierea eliminarii acesteia. Prin urmare, este adesea asociata cu aceasta vitamina in suplimentele alimentare.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *