Mancatul selectiv. O tulburare alimentara periculoasa

Mancatul selectiv este una dintre cele mai noi si periculoase afectiuni digestive descoperite, asa ca ar fi bine sa afli despre ce este vorba pentru a evita, pe viitor, un astfel de regim alimentar.

Asa dupa cum banuiesti, mancatul selectiv presupune doar consumarea unor anumite alimente, pe cand celalalte sunt complet evitate. Asadar, o astfel de persoana ajunge sa fie exact ca un copil mic, care face mofturi la mancare. Pe termen lung, aceasta chestiune poate deveni periculoasa, in sensul ca acel om se poate imbolnavi, fiind subnutrit.

Este evident ca atunci cand consumi doar o parte a nutrientilor, vor exista consecinte nefaste asupra organismului. Ortorexia alimentara este alta afectiune periculoasa, care ii face pe oameni sa devina obsedati de alimentatia sanatoasa. Desigur ca si aceasta este o problema serioasa, iar obsesiile de niciun fel nu ar trebui sa fie prezente in viata noastra.

 

Mancatul selectiv – cum poti remedia aceasta afectiune?

Poate ca nu ai fi banuit, dar o persoana din 20 sufera de aceasta problema, asa ca mancatul selectiv pare sa fie „o moda” nesanatoasa. In timp, persoana respectiva devine tot mai mofturoasa la masa, pana incepe sa manance doar anumite alimente. Desigur ca daca vei manca doar dulciuri sau cartofi prajiti cu friptura, poti fi sigura ca la un moment dat va fi o problema.

Mancatul selectiv va incepe sa-ti afecteze sanatatea, in cele din urma, asa cum era de asteptat. Exista unii oameni care au ajuns atat de departe, incat nu au mai vrut sa manance nimic altceva decat paste, de exemplu.

Unii incep sa dezvolte anumite comportamente paranoide, asa ca nu vor sa manance decat fructe de o anumita culoare sau forma. Desigur, aceasta este deja o problema psihologica, care ar trebui tratata cu seriozitate, de un specialist.

Americanii au publicat un articol dspre o femeie care consuma doar: cartofi prajiti, paste, pizza vegetariana, porumb, dulciuri fara nuci si broccoli. Va puteti imagina ca aceasta persoana era afectata de mancatul selectiv!

De asemenea, atunci cand acesti oameni incearca sa manance altceva, risca sa li se faca rau, pentru ca organismul nu mai este obisnuit cu alte alimente. Asa ca va tinde sa le respinga.

Mancatul selectiv – ce spun expertii

Desi nu este la fel de grav precum bulimia si anorexia, mancatul selectiv ramane totusi o afectiune serioasa. Aceste persoane nu sunt prea interesate de aspectul fizic, ci mai degraba creeaza obsesii, explica specialistii.

Acestia mai sunt de parere ca adultii care sufera de astfel de tulburari fie au fost traumatizati cand erau copii, fie au avut experiente nefaste, in ceea ce priveste alimentatia.

Cei care au studiat acest fenomen, au observat ca cei care mananca selectiv nu au neaparat un profil anume, dar prefera, cu precadere, mancarea mai putin colorata. De exemplu, aleg branzeturile, pastele. Mai prefera si prajelile sau mancarea de tip junk-food: pizza, cartofi si pui prajit, in special. Inca nu au inteles de ce se petrece acest fenomen. Probabil si pentru ca aceste alimente sunt foarte gustoase…

Mancatul selectiv – sa nu cazi in aceasta cursa!

Chiar daca pare mai simplu sa mananci mai putine preparate si alimente, fii sigura ca nu este deloc o idee buna. Este clar ca iti va da sanatatea peste cap. Plus ca nu vei avea un aport de energie prea ridicat, asa dupa cum poti banui cu usurinta.

Lasa mancarea nesanatoasa la o parte, bucura-te de varietate si consuma cat mai multe fructe si legume proaspete. Vei vedea ca vei mentine o stare de sanatate optima si te vei simti foarte bine.

 

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *