Masa in familie. De ce este un obicei sanatos

Masa in familie ramane una dintre cele mai vechi, dar placute traditii din intreaga lume si nici nu este de mirare, fiind momentul cand reusesti sa-i vezi pe cei dragi. Mai demult era musai sa iei masa cu cei dragi, cel putin o data pe zi. De obicei era seara acest moment, dar cu timpul, oamenii au inceput sa renunte la aceasta traditie.

Nu de alta, dar noile generatii par sa nu mai aiba timp de nimic, daramite de masa in familie. Iar in weekend multi prefera sa doarma mai mult sau sa leneveasca, dupa o saptamana istovitoare de munca. Asa ca, nu prea se mai merge la parinti, frati, rude la final de saptamana. Acum, masa in familie pare a fi mai mult o traditie care se pastreaza in perioada sarbatorilor. Si cam atat. Desigur, mai sunt si exceptii, dar devin tot mai rare…

Sa fie oare normal ca renuntam tot mai des la traditiile de acest gen? Ar trebui sa facem un efort pentru a mentine astfel de obiceiuri?

Masa in familie – de ce este un obicei benefic

 

1. Te apropie de cei dragi. Traim intr-o societate care pare sa fi uitat demult adevaratele valori umane, iar banii, joburile si prosperitatea sunt pe primul loc. Uitam de parinti, frati, surori, prieteni si ne afundam in munca si obtinerea beneficiilor. Dar, ce ar fi sa ne apropiem din nou cei dragi? Atunci cand se stinge un membru al familiei devenim foarte tristi si ne pare rau ca nu am petrecut mai mult timp cu acea persoana…

Nu deveni si tu unul dintre acei oameni, bucura-te de compania lor cat mai des. Reinaugureaza mesele in familie, iesi in oras la cina cu ei, viata este scurta si merita traita in compania celor pe care-i iubesti.

2. Te elibereaza de stres si griji. Masa in familie poate fi o ocazie minunata de a uita de suparari, de ce a zis colegul de la munca, de nervii din trafic, etc. Atunci cand stii ca urmeaza sa iei masa cu familia, bucura-te, chiar daca pe moment nu ai chef. Pofta vine mancand de multe ori, asa ca s-ar putea sa ai surprize foarte placute. Vei uita de gandurile rele, vei afla ce mai fac cei dragi tie.

Masa in familie – contribuie si tu!

3. Cheama-i mai devreme si pregatiti ceva impreuna. Ce ar fi sa preparati impreuna aperitivele, de exemplu? La un pahar de vin, puteti „gati” cateva bruschete si rade copios de reusitele voastre. De asemenea, nu ar fi rau sa pui muzica sau sa vizionezi un film cu ei, chiar dupa ce a avut loc masa in familie. Ai ramane uimita de lucrurile frumoase pe care le poti descoperi despre membrii familiei tale, in acest fel. Povesteste-le cum ti-a fost ziua si impune o regula: fara telefoane la masa! Suntem bombardati de telefoane si informatii zi de zi, putem pune pe pauza macar pentru 2 ore acest proces.

4. Descopera obiceiuri alimentare sanatoase. Atunci cand luam masa in familie, nu trebuie sa ne limitam la aceleasi feluri de mancare pe care le gatea si bunica acum 30 de ani. Desigur ca le poti gati si pe acelea, dar ce ar fi sa mai diversifici? Traim intr-o societate in care avem acces la informatie.

 

Profita de acest lucru si descopera mancaruri noi, sanatoase. „Fura” secretete culinare ale altor popoare si bucura-te de diversitate. In ziua de astazi, nutritia tinde sa fie o problema globala, asa ca ai face bine sa nu te lasi influentata de obiceiurile negative. Consuma mai putina carne, mai multe fructe si legume si transmite-le celor mici o educatie gastronomica buna.

Este foarte important ca acestia sa invete direct de la tine obiceiurile sanatoase.

Masa in familie – acorda-le atentie celor dragi

Nu fi acolo doar de dragul de a fi. Intereseaza-te de soarta fiecaruia, vorbeste cu ei, impartaseste-le credintele tale si fii alaturi de ei. Acesta este modul cel mai sanatos de a te apropia de familia ta. Sau de prietenii tai, de ce nu. Cu ocazia unei mese in familie, poti sa-i chemi pe toti oamenii la care tii, fara exceptie.

Bucura-te mai mult de familie, razi, mananca sanatos, fii prezenta in mijlocul lor si vei vedea ca vei avea o stare de spirit excelenta. Garantat!

In ziua de astazi, familiile par sa fie intr-un continuu conflict, ceea ce poate afecta psihicul. Iarta-ti membrii familiei pentru eventualele greseli facute in trecut si bucura-te ca ii ai alaturi. Multi oameni sunt singuri si ar da orice sa aiba o familie care sa-i sprijine.

 

 

4.83/5 (12)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *