6 alimente care iti pot provoca diaree

Probabil ca ti s-a spus sa nu mananci anumite mancaruri combinate, caci risti sa suferi de diaree. Spre exemplu, una dintre combinatiile temute este cea de muraturi cu lapte. Vorba umbla ca, daca acestea sunt combinate in cadrul aceleiasi mese, atunci digestia nu iti va fi usoara; bolboroselile isi vor face simtita prezenta in stomac, o sumedenie de gaze se vor ransforma in flatulente iar mai apoi, temuta diaree va pune final siestei tale. Dar care sunt alimentele care pot contribui la diaree?

Alimente care pot provoca diaree

Alimentele care pot provoca diaree sunt de fapt mai comune decat ai crede, dupa cum vei vedea.

1. Alimente bogate in zahar

Alimenetele bogate in zahar pot provoca diaree, deoarece, atunci cand acestea sunt consumate, apa este acumulata in intestine si astfel diareea poate aparea.

Fructele sunt in mod natural bogate in fructoza. Aceasta este un zahar natural, iar unele fructe sunt mai bogate in fructoza decat altele. Exemple de alimente ce contin zahar si pot provoca diareea, sunt:

  • Sucul de mere
  • Strugurii
  • Bauturile energizante

Gastroenterologistii spun ca, daca se intampla sa consumi peste 80 de grame de fructoza (nu fructe, ci fructoza) in decursul unei zile, atunci vei suferi de diaree.

2. Produsele cu eticheta Zero-zahar

Pentru a indulci bauturile carbogazoase care nu contin zahar, producatorii adauga alti compusi, precum: manitol, xylitol, eritritol si sorbitol (traducerile pot varia). Aceste bauturi nu sunt suficient de bine absorbite de catre organism, motiv pentru care ele pot cauza diaree in anumite cazuri, mai ales daca sunt conumate in cantitati mari.

3. Cafeina

Nu este un mister faptul ca diminetile in care iti bei cafeaua coincide cu diminetile in care intestinele incep sa lucreze. Cafeina este un stimulant natural, excelenta pentru combaterea constipatiei si pentru dezintoxicare.

Cafeina este inclusa in produse precum:

  • Ciocolata
  • Cafea
  • Sucuri (in general carbogazoase)
  • Ceai

Cafeina consumata in cantitati prea mari, poate avea un efect laxativ nedorit. Citeste etichetele cu atentie pentru a evita eventualele neplaceri.

4. Produsele bogate in grasime

Produsele care contin cantitati mari de grasime (sau pur si simplu mai mari decat este corpul tau obisnuit) pot provoca diaree deoarece sunt dificil de digerat. Organismul incearca sa elimine grasimea pe care nu o poate digera si astfel se produce diareea.

5. Mancarurile picante

Pentru unii, mancarurile picante sunt un real laxativ. In mod deosebit mancarurile care contin ardei iute pot stimula aparitia diareei.

6. Lactoza

Lactoza este prezenta in mod natural in produsele lactate, in mod deosebit in laptele dulce. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza sunt printre cele mai predispuse la o serie de simptome precum diareea.

Stiai ca nativii europeni sunt printre cei mai toleranti la lactoza? Totusi, ca in oricare alte situatii, exista si exceptii (printre care ma aflu si eu).

Am mentionat ca laptele dulce este cel mai bogat in lactoza, dar, chiar daca suferi de intoleranta la lactoza, poti consuma produse ce au un continut mai mic, fara teama de a suferi de diaree.

Astfel de produse ce pot fi consumate, sunt: iaurtul, Kefirul si branzeturile maturate (nu cas si urda).

Daca suferi de intoleranta la lapte, citeste si despre cum sa procuri calciul din alimentatie.

Alte alimente care pot provoca diareea

Alimentele care sunt mai greu de procesat de catre organism sunt cele care pot provoca diaree.

Printre acestea sunt:

  • Fasolea
  • Usturoiul
  • Ceapa

Diareea este deseori produsa de excesul de bacterii din intestine. Acest exces poate aparea si drept urmare a consumului unui aliment expirat, apa murdara, prezenta bacteriei E-coli etc.

Sfaturi practice:

Daca suferi de diaree atunci bea apa pentru a preveni deshidratarea.

Daca simptomele nu dispar, consulta un medic.

Daca prezinti si alte simptome precum febra si ameteala – consulta un medic de urgenta.

Citeste si 10 alimente care vindeca pancreasul. >>

5/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *