Hormoni care te ingrasa fara un motiv aparent. Ce trebuie sa eviti

Poate ai auzit de acei hormoni care te ingrasa, dar nimeni nu pare sa stie efectiv ce este de facut pentru a se feri de aceste consecinte nefaste.

Tocmai de aceea astazi am vrea sa te ajutam in acest sens. Adica, vei fi familiarizata cu cateva notiuni de specialitate. Iar in acest fel vei intelege mai bine activitatea organismului tau si cum functioneaza acesta, in functie de ceea ce faci.

Un stil de viata nesanatos, un consum ridicat de alcool, mancare fast-food, precum si alte obiceiuri nocive duc la dezechilibre serioase in corp. Asa ca trebuie sa invatam cum sa le evitam, nu-i asa?

Ce este de facut cu acesti hormoni care te ingrasa? In primul rand, trebuie sa stii ca hormonii joaca un rol cheie in controlul apetitului, proceselor metabolice, starii de spirit si al psihicului tau. Daca acestia sunt dereglati sau nu functioneaza corespunzator, poti sa fii sigura ca vor exista concluzii neplacute.

Desigur ca luarea in greutate este strans legata de activitatea acestora. Bineinteles ca nu toate femeile care au kilograme in plus au „probleme cu tiroida”. Dar mancatul nesanatos si nerespectarea orelor de masa poate duce la dereglarea acestora. Iar acestia iti pot crea probleme mari de sanatate, daca nu faci ceva in acest sens.

 

Hormoni care te ingrasa – despre ce este vorba:

 

1. Estrogenul. Acest hormon sexual feminin nu controleaza doar ciclul menstrual, ci influenteaza si aspectul tau, mentalul si chiar somnul. Daca acest hormon lipseste sau este in cantitati reduse poti avea stari de nervozitate, schimbari de comportament, bufeuri si…grasime in jurul taliei.

2. Hormonul tiroidei. Glanda tiroida secreta, in mod normal, tiroxina si triiodotironina pentru a mentine o temperatura optima a corpului, un metabolism bun si un creier si o digestie sanatoasa. Daca aceasta glanda nu mai functioneaza cum trebuie, multe procese vor fi date peste cap. Tocmai de aceea ai putea sa te ingrasi, sa suferi de constipatie si sa ai o toleranta mai scazuta la frig.

3. Cortizolul. Atunci cand esti stresata, organismul va incepe sa produca acest hormon pentru a activa mecanismele de aparare. Atunci cand ai emotii negative, sistemul imunitar va face tot posibilul sa tina situatia sub control. Dar daca esti mereu stresata cortizolul va fi si el la un nivel mai ridicat si va deveni unul dintre acei hormoni care te ingrasa. Vei avea un apetit mai mare, ceea ce poate duce la ingrasare.

4. Insulina. Atunci cand mananci, zaharul este absorbit rapid in sange. Dar, daca mananci prea multe dulciuri sau mancaruri procesate, corpul tau ar putea deveni rezistent la insulina. Asa ca zaharul nu va fi eliminat din sange, ceea ce poate avea consecinte grave. Corpul tau va produce tot mai multa insulina, iar aceste semnale au fost observate in special la persoanele care sufera de obezitate.

5. Testosteron. Da, si corpul femeii produce cantitati mici, chiar daca vorbim despre hormonul reproductiv masculin. Sa fie acesta unul dintre acei hormoni care te ingrasa? Ei bine, atunci cand este in exces, poate duce la rezistenta la insulina, ovare polichistice si greutate in exces.

6. Leptina. Atunci cand suntem satui, corpul nostru trimite hormonul leptina catre creier, pentru a transmite acestuia ca este momentul sa ne oprim din mancat. Dar acesta nu functioneaza prea bine in cazul oamenilor care au kilograme in plus. Celulele din corpul acestora devin imune la leptina, iar acestia mananca in exces, chiar daca nu mai au nevoie de mancare.

7. Melatonina. Desigur ca somnul este unul dintre cele mai importante lucruri, atat timp cat vrem sa avem o existenta sanatoasa. In timpul somnului este secretata melatonina, care ajuta corpul sa fie sanatos, sa se vindece si sa aiba un metabolism mai bun. Daca nu dormi suficient, vei avea probleme pentru ca melatonina nu va fi eliberata in cantitati suficiente, ceea ce poate duce la inflamatii in corp. De aici pana la luarea in greutate nu mai este decat un pas.

 

Hormoni care te ingrasa – un stil de viata sanatos este solutia

 

Fara doar si poate. Daca vei avea grija de tine, vei manca sanatos, vei face miscare si vei dormi suficient cu siguranta sanatatea ta va fi de fier. Desigur ca si stresul este un factor important in viata noastra, dar nu unul pozitiv. Asa ca fa tot posibilul sa ai o viata mai linistita si armonioasa.

Tine minte ca stresul si nervii nu au ajutat pe nimeni sa rezolve nimic, ba chiar din contra. Asa ca ai grija de tine si lucrurile se vor regla de la sine. Iar pierderea kilogramelor in plus va veni ca o confirmare a faptului ca esti pe drumul cel bun. Succes!

 

4.82/5 (17)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *