Metabolismul pe intelesul tuturor

Metabolismul reprezinta un cumul de procese prin intermediul carora organismul foloseste energia obtinuta din alimente. Altfel spus, rolul metabolismului este acela de a transforma alimentele in energia de care are nevoie corpul pentru a functiona corect si de a elimina reziduurile. Chiar si cand ne aflam in repaus avem nevoie de energie pentru functionarea organismului (circulatia sangelui, respiratie, echilibrul hormonal). Pentru toate aceste procese, organismul foloseste calorii pe care le obtine din alimentatie. 

Viteza cu care metabolismul transforma hrana in energie difera substantial de la o persoana la alta. Astfel, persoanele cu metabolismul lent au un surplus de calorii stocat sub forma de grasime. Persoanele cu metabolism rapid ard mai multe calorii si astfel acumuleaza mai putine grasimi.

Clasificarea metabolismului

Metabolismul poate fi:

  • primar (fundamental): produce substante necesare pentru supravietuire;
  • secundar: produce substante care nu sunt necesare pentru supravietuire.

Factori care influenteaza metabolismul

Metabolismul este influentat de cateva elemente precum:

  • dimensiunile corpului: cu cat o persoana are greutate mai mare cu atat arde mai multe calorii;
  • sex: barbati ard mai multe calorii, pentru ca au in general mai putina grasime;
  • masa musculara: cu cat o persoana are masa musculara mai mare cu atat organismul arde mai multe calorii;
  • indicele de masa corporala: cu cat indicele de masa corporala este mai mare cu atat mai mare este energia de care are nevoie organismul, ceea ce inseamna ca va arde mai multe calorii; 
  • temperatura: organismul arde mai multe calorii atunci cand este frig. Explicatia este simpla, corpul incearca sa impiedice, in acest fel, scaderea temperaturii corporale;
  • activitatea fizica: cu cat o persoana este mai activa din punct de vedere fizic, cu atat corpul arde mai multe calorii. Cu alte cuvinte, daca faci sport constant este normal sa te mentii intr-o forma buna, pentru ca in timpul exercitiilor fizice arzi mai multe calorii;
  • varsta: pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, cantitatea de muschi scade, grasimea detine o pondere mai mare, iar aceasta incetineste arderea caloriilor.

Este important sa stim cum putem ajuta metabolismul pe masura ce inaintam in varsta:

  • la 20-25 de ani este mai usor sa mentii greutatea corporala, pentru ca metabolismul arde caloriile cu foarte mare usurinta.
  • la 30-40 de ani metabolismul incetineste, grasimea acumulata de organism incepe sa se acumuleze. In mod normal, fiindca metabolismul incetineste, ai nevoie de mai putina energie, prin urmare ar trebui sa consumi mai putine alimente. Fiindca cei mai multi oameni nu tin cont de nevoile organismului, grasimea se acumuleaza in jurul abdomenului si taliei.
  • la 50-60 de ani intervin alte modificari. Organismului ii este din ce in ce mai greu sa metabolizeze grasimea. Drept urmare, aceasta se depoziteaza in diferite parti ale corpului.

Cum acceleram metabolismul

Exista trei modalitati pe care le avem la indemana pentru a accelera metabolismul:

Sport

Exista doua aspecte aici de care ar trebui sa tinem seama:

  • cu cat facem mai multe exercitii fizice cu atat ardem mai multe calorii;
  • cu cat sunt mai intense exercitiile fizice, cu atat ardem mai multe calorii.

Exercitiile aerobice sunt cele care dau cel mai mare randament (bicicleta, inot, plimbari, urcatul scarilor). Atentie insa, este nevoie de cel putin 30 de minute pe zi de exercitii (sau 2 ore si jumatate pe saptamana) pentru ca metabolismul sa fie reglat.

Dieta echilibrata si sanatoasa

Exista alimente care accelereaza metabolismul:

  • alimentele picante;
  • cofeina (cafea, ceai negru sau ceai verde).

De retinut!

Ai grija insa sa nu exagerezi cu consumul de cofeina, pentru ca efectele pot fi grave.

De asemenea, cea mai buna dieta, daca vrei sa accelerezi metabolismul, este saraca in calorii (cel mult 1.200 kcal pe zi). Organismul reduce arderile pentru a-si pastra resursele de energie.

Suplimente alimentare

Exista suplimente alimentare care te pot ajuta sa accelerezi metabolismul si le poti comanda la farmacia online. Unele dintre ele contin cofeina. Nu este recomandat sa iei astfel de suplimente fara recomandarea medicului de specialitate, cel care poate da si schema de tratament. 

De asemenea, metabolismul poate fi accelerat si cu ajutorul unor vitamine si minerale (vitaminele din complexul B, vitamina D, fier, magneziu).

In concluzie, cea mai buna solutie pentru a accelera metabolismul si pentru a fi in forma o reprezinta o dieta sanatoasa si echilibrata si exercitiile fizice constante.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *