Controlul ginecologic anual. De ce este esential pentru sanatatea ta

Consultul ginecologic de rutina se efectueaza o data pe an. Cu toate acestea, multe femei nu respecta aceasta recomandare si nu merg la ginecolog timp de ani de zile. O parte dintre acestea ajung la medic abia dupa ce apar simptome ginecologice evidente, iar restul nu o fac nici macar atunci, alegand sa se trateze „dupa ureche”. 

Totusi afectiunile ginecologice necesita intotdeauna tratament, iar uneori, tratamentul tardiv nu mai este la fel de eficient. Daca te intrebi de ce este atat de important consultul ginecologic anual pentru sanatatea ta si in ce consta acesta, iata aici raspunsurile pe care le cauti.

Importanta consultului ginecologic

Consultul ginecologic este important din mai multe puncte de vedere. In primul rand, acesta ajuta la verificarea starii de sanatate a organelor genitale feminine. Examinarea vulvei, vaginului, colului uterin, uterului si ovarelor ajuta la identificarea eventualelor probleme in stadiu incipient. Doar medicul poate depista nereguli, mai ales atunci cand acestea nu provoaca simptome.

Analizele de screening efectuate in timpul consultului ginecologic ajuta, de asemenea, la depistarea unor afectiuni. Testul Babes-Papanicolau reprezinta analiza unei probe de tesut de pe cervix (colul uterin), care este recoltata in timpul consultatiei. Aceasta are rolul de a identifica celulele precanceroase si canceroase de la nivelul colului uterin, ceea ce permite initierea cat mai timpurie a tratamentului. Femeile cu cancer de col uterin care sunt tratate in stadiu incipient au sanse de vindecare de 90%, ceea ce justifica importanta consultului ginecologic de rutina. 

De asemenea, un control ginecologic de rutina ajuta la prevenirea cancerului mamar, a bolilor cu transmitere sexuala, a celor urinare si osoase. Preventia se face prin sfaturile de educatie sexuala si sanitara, oferite de medic. 

Mai mult decat atat, consultul ginecologic de rutina te poate ajuta fie sa iti iei masuri adecvate de contraceptie, fie sa iti planifici sarcina inainte de conceptie.

La ce sa te astepti?

Daca n-ai fost niciodata la un consult ginecologic, ideea de a merge la medicul ginecolog poate crea o stare de anxietate. De aceea, este important sa stii la ce sa te astepti de la un astfel de consult. Asadar, iata in ce consta consultul ginecologic de rutina:

Anamneza 

Anamneza reprezinta discutia dintre pacient si medic, referitoare la istoricul medical personal si familial de boli in sfera genitala, sarcinile anterioare, simptomatologie, problemele de fertilitate, menstruatie/menopauza, activitatea sexuala si metodele de contraceptie. Medicul te poate intreba daca ai sesizat modificari la nivelul vaginului sau la nivelul sanilor. 

Consult propriu-zis

Consultatia ginecologica presupune efectuarea unui examen pelvin. Initial, medicul examineaza vulva vaginala de la exterior. Apoi, acesta va introduce in vagin un instrument care ajuta la deschiderea acestuia si va examina vaginul si colul uterin in interior. De asemenea, medicul ginecolog va examina uterul si ovarele prin palparea abdomenului in partea inferioara si prin examen digital. Pe langa examenul pelvin, medicul poate efectua un examen clinic al sanilor, prin palpare. 

Recoltare de probe

In timpul consultului ginecologic, medicul poate recolta probe de la nivelul vaginului sau colului uterin, pentru analiza acestora in laborator. Astfel, pot fi depistate boli cu transmitere sexuala sau infectii vaginale. Bineinteles, se preleveaza celule de pe colul uterin pentru efectuarea testului Papanicolau. Acest test se poate efectua anual sau mai rar, in functie de fiecare pacienta.

Dupa consultatie si dupa rezultatele analizelor, medicul trage concluzii asupra starii de sanatate la nivel genital si recomanda un tratament, daca este cazul. De asemenea, acesta te va sfatui in legatura cu igiena intima si cu problemele sexuale. 

Primul consult ginecologic

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda efectuarea primului consult ginecologic inca dinaintea inceperii vietii sexuale, mai exact la varsta de 13-15 ani. La aceasta varsta, consultul ginecologic nu implica examen pelvin, dar ajuta la evaluarea dezvoltarii organelor sexuale si la educatie sexuala (metode de contraceptie, masuri de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala). De asemenea, se poate discuta si despre vaccinul anti HPV (Human Papilloma Virus), care se efectueaza la aceasta varsta, pentru preventia cancerului de col uterin. Examenul pelvin si testul Papanicolau se efectueaza dupa inceperea vietii sexuale.

Asadar, consultul ginecologic de rutina are o importanta deosebita pentru mentinerea sanatatii genitale, atat prin monitorizare, cat si prin educare sexuala si sanitara.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *