Teste de sarcina: cum functioneaza si cum sa le interpretezi corect

Simptome precum intarzierea menstruatiei, senzatia de greata si sensibilitatea la nivelul sanilor le trimit pe femei direct la farmacie pentru a cumpara teste de sarcina.

Inainte de a utiliza un test de sarcina, este indicat sa citesti cum functioneaza, cum trebuie facut astfel incat sa obtii un rezultat corect, dar si cum trebuie interpretat.

Testele de sarcina – cum functioneaza?

Indiferent de tipul lor (tip banda, caseta, stilou ori cu afisaj digital), testele de sarcina masoara prezenta unui hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG). Acest hormon poate fi depistat atat in urma unei analize de sange, cat si din urina femeii.

In cazul testelor de sarcina facute la domiciliu, este determinat nivelul de HCG in urina prin intermediul anticorpilor monoclonali aflati in teste. Urina plasata pe capatul testului sau pe banda chimica produce un rezultat chimic in doar cateva minute.

Cum interpretezi corect testele de sarcina

Pentru un rezultat corect, citeste mai intai prospectul testului de sarcina, deoarece fiecare model are alta metoda de utilizare.
De regula, un test de sarcina se face cand apare o intarziere a ciclului menstrual. Pentru rezultate sigure, testul se face la o saptamana dupa intarzirea menstruatiei sau la 10-14 zile de la o posibila conceptie, adica de la ultimul contact sexual neprotejat.

Pe prospectul multor teste de sarcina se precizeaza ca pot fi efectuate in orice moment al zilei, insa cea mai buna perioada este dimineata, la prima urina, atunci cand concentratia de HCG este mai mare.

La majoritatea testelor de sarcina, o linie rosie (in dreptul C) indica un rezultat negativ, in timp ce doua linii rosii (in dreptul C si T) indica un rezultat pozitiv, adica o sarcina. In cazul in care linia rosie nu apare deloc ori este in dreptul literei T, atunci testul nu este valid si trebuie repetat.

Daca testul este negativ, insa menstruatia intarzie sa apara, nu ezita sa iei legatura cu un medic ginecolog. De asemenea, daca testul demonstreaza ca esti insarcinata, mergi la un consult de specialitate pentru a afla ce analize sunt necesare ca sa afli starea fatului, dar si a organismului tau (analize de sange, ecografie transvaginala).

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *