Luna plina afecteaza somnul, nu este un mit!

Luna plina afecteaza somnul, nu este un niciun mit si nu ti se pare. De cele mai multe ori poti experimenta probleme in aceste perioade, asa ca nu esti singura care pateste. Inca din antichitate oamenii au observat ca ciclurile lunii pot afecta comportamentul uman, desi la acea vreme nu existau cercetari in domeniu.

In acest sens, un studiu publicat in „Science Advance” confirma faptul ca luna plina afecteaza somnul, dar nici macar cercetatorii nu inteleg efectiv fenomenul care sta la baza. De ce oamenii sunt atat de influentati de aceste aspecte, s-ar putea sa ramana invaluit in mister, pentru moment.

Interesant este faptul ca acest fenomen chiar se petrece, iar un studiu realizat in Argentina urbana si rurala sta ca marturie in acest sens.

Luna plina afecteaza somnul – ce trebuie sa intelegem?

Horacio de la Iglesia, liderul care a condus studiul mentionat, a inceput prin a analiza cateva comunitati indigene din Argentina. Unii subiecti aveau eletricitate, pe cand altii se bucurau mai putin de acest privilegiu. De asemenea nivelul de acces la facilitatile moderne era diferit, variind de la o familie la alta.

Practic, au fost alese 3 tipuri de familii, in cele din urma. Unii locuiau in zona urbana, altii aveau acces limitat la facilitati si electricitate, iar ultimii nu aveau deloc parte de aceste privilegii. Ce au observat cercetatorii a fost foarte interesant, in sensul ca cele 2 grupuri care aveau parte de putina electricitate sau deloc, erau mai afectate de fazele lunii. Mai exact, acestia aveau probleme cu somnul in acea perioada. Cel putin, aparent, ei erau cei afectati…

Leandro Casiraghi, unul dintre profesorii care a participat la studiu, a remarcat: „Cu cat sunt aflati intr-o conexiune mai stransa cu natura, cu atat oamenii sunt mai afectati de ciclurile lunii. In special atunci cand vorbim despre somn. Cei care au un acces limitat la electricitate,  se folosesc de lumina lunii in diverse situatii, asa ca prezenta sa ii afecteaza mai mult decat isi imagineaza.”

Luna plina afecteaza somnul. Conteaza mediul in care traim?

Totusi, pe parcursul studiului, cercetatorii au inceput sa remarce ca si cei care locuiau in mediul urban experimentau probleme cu somnul in cele 3-5 zile de luna plina sau aproape plina. Asa ca teoria lor a inceput sa se destrame, iar profesorii nu mai sunt atat de siguri ca relevanta locului in care traim este atat de mare.

Dupa ce au remarcat acest fenomen, care pare sa ii afecteze pe toti, cercetatorii s-au intrebat de ce luna plina afecteaza somnul. Aici este marea dilema, avand in vedere ca nu exista nici acum o explicatie clara. Mult timp s-a crezut ca lumina generata de luna ar putea fi una dintre cauze, dar se pare ca fenomenul din spatele acestei chestiuni este mai dificil de explicat decat se preconiza.

Multi considera ca forta gravitationala a lunii, responsabila de flux si reflux, curenti, etc ar putea fi cauza acestui efect. Desigur ca este doar o teorie, iar cercetatorii inca nu-si explica exact ce se petrece.

Nu uita ca atunci cand este luna plina ar fi indicat sa inchizi obloanele, cine stie, poate in acest mod vei avea parte de un somn linistit…

Leacuri pentru insomnie – remedii naturale

Vei ramane uimita sa intelegi ca exista mai multe leacuri pentru insomnie care functioneaza de minune. Cu siguranta stii despre ce vorbim, daca ai ajuns la acest articol. Nu putine sunt persoanele care stau cu ochii in tavan, la 4 dimineata, pentru ca nu pot dormi.

Daca si tu te regasesti printre ele, inseamna ca aceste leacuri pentru insomnie sunt exact ceea ce aveai nevoie. Desigur ca si somniferele te pot ajuta. Dar pe termen lung, acestea nu sunt deloc indicate…mai multe despre aceste leacuri pentru insomnie >>>

3.5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *