Dereglarea hormonala. Cum sa o vindeci in mod natural?

In lumea in care traim, nu este de mirare ca dereglarea hormonala este tot mai des intalnita. Multi oameni experimenteaza probleme de sanatate. Iar cele cauzate de stres par sa fie in top.

Dereglarea hormonala este una dintre cele mai comune afectiuni pe care le experimenteaza femeile. Atunci cand iei brusc in greutate si esti invadata de cosuri, s-ar putea sa ai exact aceasta problema.

De ce apar dezechilibrele hormonale? Si, mai exact, ce sunt acestea? Care sunt principalele cauze care le declanseaza? Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza.

Dereglarea hormonala – ce inseamna si ce ar trebui sa retinem?

Hormonii sunt ca niste „mesageri” chimici ai corpului, responsabili pentru controlarea majoritatii proceselor. De exemplu, metabolismul sau reproducerea. Sunt produsi de glandele endocrine si exista mai multe tipuri de hormoni, iar cei mai cunoscuti de catre public sunt cei sexuali. Toate aceste categorii de hormoni lucreaza impreuna, iar daca este produsa o cantitate prea mare sau prea mica, apar dezechilibrele hormonale despre care vorbeam.

Este bine sa te adresezi unui medic inainte de a rezolva aceasta problema pe cont propriu. Chiar daca alegi si metodele naturiste, este indicat sa ai si o parere avizata. In acest fel vei sti care sunt dezechilibrele, de ce tip, etc. Poti urma si tratamentul medicului, dar iata ce mai poti face:

Cum sa te echilibrezi hormonal?

Urmeaza o dieta sanatoasa, consuma mai des ulei de cocos, ulei de masline, avocado, iaurt natural, Ashwagandha ( planta pe care o poti cumpara de la plafar, intreaba un medic naturopat inainte!)

Desigur ca o dieta bogata in grasimi saturate, dulciuri, sucuri carbogazoase, alcool si tigari nu te va ajuta absolut deloc. Ba chiar din contra, va adanci aceasta problema. Incepe sa ai grija de tine si include mai des in dieta ta alimentele de mai sus.

Dereglarea hormonala si vindecarea cu uleiuri esentiale

Da, acestea te pot ajuta enorm. Uleiul de salvie, cel de lavanda dar si cel de chimen pot face minuni. Acestea pot fi folosite atat pentru masaje, cat si pentru aromaterapie, asa ca vei avea nevoie de un difuzor de uleiuri.

Uleiul de salvie – contine fitoestrogeni, asa ca te poate ajuta sa echilibrezi estrogenul. Poate ajuta la reglarea menstruatiei, combate anxietatea si depresia.

Ai nevoie de:

– 3-5 picaturi de ulei de salvie

– 10 picaturi de ulei de cocos

Ce trebuie sa faci?

Adauga uleiurile in difuzor si bucura-te de o stare mai buna. Sau amesteca-le si maseaza-te incet in jurul stomacului, gatului, talpilor. Poti repeta procedura zilnic, pentru a vedea rezultatele cat mai repede.

Uleiul de chimen – pentru digestie si reducerea inflamatiilor la nivelul intestinelor

Pune o picatura de ulei de chimen intr-un pahar cu apa si bea-l imediat. Sau poti masa cu putin ulei zona stomacului, talpilor.

Uleiul de lavanda este perfect pentru a combate stresul, anxietatea, schimbarile bruste de comportament, toate consecinte ale dezechilibrelor hormonale. Pune cateva picaturi in difuzor sau in apa de baie. Va functiona de minune, ajuta si in caz de insomnii.

Dereglarea hormonala si exercitiile de yoga

Despre yoga am mai discutat, aceasta tehnica fiind perfecta pentru trup si spirit. Te va ajuta sa te calmezi, dar si sa lucrezi corpul si sa te mentii in forma. Posturile din yoga pot fi uneori dificile, dar garantat te vor ajuta sa te simti mai bine.

La final, este recomandat sa faci si o meditatie, pentru a te elibera de stres si a avea o stare de spirit vizibil imbunatatita.

Exercitiile yoga se numesc, in hindusa, asane, termen preluat si de profesorii contemporani, care au ales sa predea aceasta tehnica.

SFAT! Cel mai bine ar fi sa ai un profesor avizat de yoga pentru a fi sigura ca te descurci si intelegi modalitatea in care se executa posturile. Totusi, poti face si cateva exercitii acasa, fara ajutorul nimanui, daca esti putin atenta. Unele exercitii prezinta nivele ridicate de complexitate, dar nu este cazul si acum…posturi de yoga si sugestii utile aici >>>

Nu uita sa faci miscare atunci cand suferi din pricina dezechilibrelor. Asa ca plimba-te mai mult in natura si incearca sa stai in prezent. Nu te mai enerva pentru orice lucru neinsemnat. Lasa totul sa treaca si nu te mai atasa de emotiile negative. Doar in acest mod vei cunoaste echilibrul si te vei bucura de o viata sanatoasa si frumoasa.

4.82/5 (17)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *