5 idei de retete vegane pentru masa de Craciun

Veganismul este un stil de viata care incearca sa excluda toate formele de exploatare si persecutie a animalelor pentru hrana, imbracaminte sau orice alt scop. Dietele vegane implica doar consumul direct de plante ( legume, cereale, nuci si fructe) sau alimente facute din plante. Veganii nu consuma niciodata carne sau alimente care provin de la animale, cum ar fi lactatele si ouale. Dieta vegana aduce o multime de beneficii: scade nivelul zaharului din sange, imbunatateste sanatatea rinichilor, lupta impotriva cancerului, reduce problemele cardiovasculare, au un aport nutritiv mai bogat si te ajuta sa slabesti mai usor.


Daca vrei ca in acest an sa incerci ceva diferit pentru masa de Craciun, trebuie sa stii ca sunt numeroase produse vegane la care poti apela, iar cu ajutorul lor vei avea niste preparate festive delicioase, care vor satisface toate gusturile si vor elimina problemele digestive care apar inevitabil dupa consumul alimentelor grele de sarbatori.


Un meniu vegan de Craciun poate fi la fel de spectaculos si deosebit ca unul traditional, iar acest lucru este posibil doar daca preparatele aduse pe masa sunt cat mai colorate, aranjate festiv si cu gust. In cele ce urmeaza va propunem 5 retete de preparate vegane, ideale pentru masa de Craciun.


Hummus


Ingredientele de care vei avea nevoie sunt: 400 de grame de naut fiert, 40 de grame pasta de tahini, 30 de mililitri de ulei de masline presat la rece, 40 de mililitri suc de lamaie, boia dulce, sare dupa gust si putin patrunjel pentru decor. Modul de preparare este extrem de simplu, toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza bine. La final se decoreaza cu boia si patrunjel. Se poate servi cu bastonase de legume sau crackersi.

Sarmale vegane

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 200 g de orez cu bob rotund, 250 de grame de ciuperci, doua cepe, sare, ulei, patrunjel. Orezul se prajeste putin in ulei, pana devine mai alb. Se adauga apa si sarea si se fierbe cu 2 minute mai putin decat indicat pe pachet. Se inchide focul si se lasa acoperit cu capac. Ceapa se taie marunt si se caleste impreuna cu ciupercile. Patrunjelul se taie marunt si se amesteca cu orezul si restul ingredientelor. Punem pe fundul oalei in care vrem sa gatim sarmalele un strat de varza taiata fin si punem sarmalele, adaugand si condimentele: cimbru, dafin, boabe de piper. Acoperim tot cu un strat de varza. Turnam apa calda cat sa le acopere si bulion. Le lasam la foc mic timp de aproximativ doua ore, pana cand varza se inmoaie foarte tare si e usor de taiat, iar mai apoi se pot servi.

Salata de cartofi cu tofu

Pentru prepararea acestei salate delicioase vei avea nevoie de: 400 de grame de cartofi, 100 de grame de tofu afumat, o ceapa mica, o mana de rosii cherry, o lingurita de mustar, o lingurita de maioneza, sare dupa gust, putin suc de lamaie, o mana de nuci. Fierbem cartofii si ii taiem in cubulete, tofu se taie felii subtiri si se amesteca impreuna cu ceapa tocata marunt, rosiile cherry, maioneza si mustarul. Se adauga si nucile rumenite putin in tigaie, sucul de lamaie si sarea dupa gust.

Negresa vegana

Ingrediente: 350 g de banane coapte decojite, 200 g de zahar brun, 1 lingurita de extract de vanilie, un praf de sare, 100 ml de ulei de floarea soarelui, 200 g de fulgi de nuca de cocos si 50 g de cacao. Zdrobim bananele cu furculita, adaugam zaharul brun, sarea si vanilia. Turnam si uleiul si mixam totul timp de 2 minute, apoi adaugam fulgii de cocos si cacaoa, mixand inca un minut. Turnam in tava tapetata cu hartie de copt si bagam la cuptorul preincalzit la 160 C cu ventilatie pentru 60 de minute.

Chocolate brownie cake piece stack on plate homemade pastries sweet cooking with melted chocolate on dark background

Cozonac vegan la rece

Ingrediente: 300 de grame de fulgi de ovaz, 200 de grame de curmale, 50 de grame de smochine. Pentru crema: 200 de grame de nuci, 30 de grame de cacao, 100 grame de sirop de agave, cateva stafide, 50 de ml de suc de portocale, putina scortisoara. Nucile se lasa in apa la hidratat peste noapte. Curmalele si smochinele se lasa la hidratat in apa 2 ore, iar apa in care s-au hidratat nu se arunca, ci se foloseste pentru a prepara gemul necesar la cozonac. Se mixeaza fulgii de ovaz pana se transforma in faina, apoi ii transferam intr-un vas. Se mixeaza curmalele, smochinele si apa in care au stat la hidratat pana ce compozitia se transforma intr-un gem.Se toarna gemul peste faina de ovaz, se amesteca bine si se framanta pana capata consistenta unui aluat. Se mixeaza toate ingredientele pentru crema: nucile, siropul de agave, cacaoa, sucul de portocale si scortisoara. Se intinde aluatul pe o folie alimentara, adaugam crema peste si apoi presaram cateva stafide intregi. Se ruleaza cozonacul ajutandu-ne de folia alimentara, se presara cacao pe deasupra. Se infoliaza cozonacul si se ruleaza bine capetele, astfel incat sa nu se desfaca. Se lasa la congelator cel putin 2 ore, iar mai apoi se poate servi.

Daca esti vegan nu trebuie sa renunti la mancarurile gustoase, in special in timpul sarbatorilor. Poti sa pregatesti mancaruri traditionale putin modificate pentru a adauga alimentelor aroma speciala a Craciunului.

Surse foto: freepik.com.

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *