Dietele hipocalorice. Sunt recomandate sau nu?

Asa cum banuiesti, dietele hipocalorice sunt drastice, greu de respectat si nu tocmai recomandate, avand in vedere ca pot cauza afectiuni serioase. Multi cred ca daca vor reduce semnificativ numarul de calorii, ajungand uneori la cifre ridicole, de 500 de calorii (!) vor reusi sa slabeasca. Poate ca la inceput va functiona, dar cu siguranta dieta nu este recomandata pe termen lung.

Exista americani care urmeaza „dieta de 500 de calorii”, asa cum anunta better.me, dar va puteti da seama ca o astfel de cura nu este benefica. Poate doar in situatii extreme, atunci cand omul este bolnav si este necesar sa tina post, pentru a se purifica. Desigur ca si acele cure se tin sub supraveghere medicala, asa ca nu te avanta catre ceva radical.

Chiar daca unii medici recomanda dietele hipocalorice, este nevoie sa stii care sunt riscurile, inainte de a trece la fapte. In special daca in prezent mananci peste 2000 de calorii, de exemplu. Ar fi periculos pentru organismul tau sa treci la ceva extrem de drastic. Tocmai de aceea este bine sa te consulti cu un specialist, daca ai luat o astfel de decizie.

Dietele hipocalorice – de ce NU sunt recomandate

1. Cresc riscul de a suferi din pricina deficientelor nutritionale. Si nu trebuie sa fii un expert ca sa iti dai seama ca aceasta afirmatie este cat se poate de adevarata. Va urma o perioada de 6-12 luni in care regimul tau zilnic va fi restrictiv, intre 500 si 1200 de calorii. Asa ca fii sigura ca mananci ce trebuie. Este nevoie de alimente nutritive si bogate in minerale si vitamine, pentru a fi sigura ca organismul tau nu va fi supus deficitelor.

2. Tine minte ca 500 de calorii este mult prea putin. Poate doar o perioada scurta vei putea consuma un numar atat de scazut de calorii. In rest va trebui sa consumi macar 800, dar si 1.200 este bine. Dietele hipocalorice presupun un numar scazut de calorii, dar nu trebuie sa exageram. Se pare ca cei care consuma asa putine calorii sunt predispusi pietrelor la bila si rinichi. Asa ca nu vrei sa iti afecteze sanatatea.

3. Grasimile sunt bogate in calorii. Tocmai de aceea nu prea sunt recomandate in dietele hipocalorice. Dar sa fie oare o decizie inteleapta? Desigur ca nu, in special pentru ca acestea sunt necesare pentru buna functionare a organismului. Asa ca trebuie sa le consumi, dar in cantitati reduse. Poti opta pentru: peste, avocado si nuci, in cantitati moderate.

 

Dietele hipocalorice si parerile specialistilor

4. Este periculos sa urmezi aceasta dieta fara parerea unui specialist. Este de prisos sa mai mentionam de ce. Asa cum am descris si mai devreme, se pot produce dezechilibre serioase si poti suferi din cauza anemiei, precum si a altor deficiente. Asculta medicul nutritionist si fa-ti analizele periodic.

5. Nu inlocui mesele cu shake-uri „minune”. Stii la ce ne referim. Nu sunt putini cei care recurg la metode extreme pentru a slabi, asa ca nu deveni unul dintre ei. Acestia pot avea grave probleme de sanatate, din cauza lipsei de vitamine si minerale. Ca sa nu mai spunem ca aceste produse care inlocuiesc mesele sunt costisitoare si chiar nu merita banii. Mancarea nu poate fi inlocuita cu nimic, tocmai de aceea dietele hipocalorice pot dauna grav!

6. Nu vei mai fi activa. Pentru ca nu mai ai energie atunci cand nu mananci corespunzator, iar dietele hipocalorice au acest efect asupra ta. Asa ca poti suferi din pricina ametelilor, precum si a altor efecte adverse, atunci cand nu mananci suficienti nutrienti.

7. Dietele de acest gen incetinesc metabolismul si pot duce la pierderea mesei musculare, asa ca nu insista, iti poti face mai mult rau decat crezi. Cel mai bine este sa mananci echilibrat, atunci cand vrei sa slabesti.

Dietele hipocalorice afecteaza psihicul si starea de spirit?

Da, este cat se poate de adevarat. Atunci cand esti privata de mancare risti sa suferi din pricina anxietatii si a deprimarii si nici nu este de mirare. Organismul are nevoie de o serie de vitamine si minerale importante pentru a functiona eficient. Asa ca nu lua decizii pripite, poti slabi si intr-un mod intelept.

Dietele hipocalorice nu sunt recomandate persoanelor care sufera din pricina problemelor cardiace, a tiroidei si a diabetului. Plus ca cel mai important este sa inveti sa mananci mai sanatos, pentru a-ti mentine silueta pe termen lung.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *