Intoleranta la gluten – cum iti dai seama ca o ai

Intoleranta la gluten, un subiect intens dezbatut in ultima vreme, iar daca unii cred ca este doar o „fita”, exista alte persoane care sunt convinse de existenta acestei afectiuni. Dar sa incepem cu inceputul.

Glutenul reprezinta proteina din grau, orz, ovaz si secara, iar daca este consumat in exces dauneaza grav sanatatii. Poate sa scada absorbtia nutrientilor din alte alimente esentiale, asa ca nu este prea recomandat. Sau cel putin nu consumat asa cum il consuma romanii. Covrigeii, saleurile si alte produse similare ar trebui sa dispara din viata ta.

 

Dieta fara gluten – cum se tine

Aceasta dieta este perfecta pentru cei care au intoleranta la gluten, dar vor sa tina o dieta sau un regim sanatos pentru a slabi.
Va trebui sa eviti toate acele preparate pline cu gluten, cum ar fi pastele, prajiturele, covrigeii si alte gustarele asemanatoase. Chiar daca le consideri delicioase, acestea trebuie sa dispara momentan…vezi dieta fara gluten aici >>>

Ei bine, exista persoane care sufera de intoleranta la gluten si trebuie sa tina mereu regim. Ce se petrece in organismul acestor persoane? Ei bine, absortia nutrientilor are loc mai greu daca se consuma gluten, ceea ce va perturba digestia. Desigur, pentru a sti daca suferi din pricina acestei afectiuni trebuie sa remarci semnele.

Intoleranta la gluten – care sunt simptomele?

Cel mai bine ar fi sa te adresezi unui medic daca suferi din pricina anumitor simptome neplacute, dar iata la ce ar trebui sa fii atenta:

– crampe musculare
– dureri abdominale
– balonare
– iritabilitate
– furnicaturi
– rani in cavitatea bucala
– diaree

Fara doar si poate ca intoleranta la gluten iti poate provoca nenumarate neplaceri, asa ca ar fi indicat sa nu le ignori pentru prea mult timp. Desigur ca dieta fara gluten va fi un tratament perfect in aceasta situatie.

Dar pentru a-ti face o idee, cel mai bine ar fi sa stii ce presupune efectiv o dieta fara gluten. Ei bine, daca esti un fan al rontaielilor s-ar putea sa fii dezamagita, avand in vedere ca nu vei mai avea voie sa le consumi. Adica poti spune adio produselor de panificatie, in special.

 

Ce NU ai voie sa mananci in dieta fara gluten:

– paine alba
– produse de patiserie
– biscuiti, covrigei
– placinte cu foietaj
– prajituri care contin faina cu gluten

Stim, nu suna foarte bine, dar este mai sanatos asa, plus ca nu vei mai suferi din pricina problemelor de sanatate. In schimb, vei putea manca hrisca, linte, nuci, orez, porumb, faina de naut, cartofi, soia, etc.

Intoleranta la gluten – o problema serioasa

Evita cu orice pret sa mai consumi aceasta substanta daca ai fost diagnosticata cu o astfel de afectiune. In timp, te vei obisnui cu ideea, plus ca exista foarte multe alternative care nu contin gluten si sunt la fel de gustoase.

Pentru a te lamuri, fa o vizita la plafar sau la un magazin naturist si alege din multitudinea de produse puse la dispozitie. Ai grija de sanatatea ta si alege alimentele care ti se potrivesc cel mai bine.

 

4.33/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *