Semne ca mananci prea sarat

Se zice ca „sarea in bucate” este cel mai important element, conferind sanatate si savoare mancarii, dar exista si semne ca mananci prea sarat pe care nu ar trebui sa le ignori.

Desigur ca sarea este recunoscuta pentru faptul ca ofera o aroma deosebita mancarii tale, dar ce se intampla cand consumi prea multa? Ei bine, este de la sine inteles ca moderatia este raspunsul si in acest caz.

Desigur ca clorura de sodiu, adica sarea, are un efect foarte important in organism, fiind „responsabila” de reglarea fluidelor din corp. Si poate influenta dramatic tensiunea arteriala, in sensul ca aceasta va scadea enorm, daca nu se consuma sare.

Are rolul de a proteja chiar mucoasa stomacului, sustinand procesul digestiei. Ajuta si in situatiile de stres, de aceea simti atunci nevoie sa rontai ceva. Totusi, acele semne ca mananci prea sarat nu trebuie ignorate, asa ca astazi iti vom prezenta cateva situatii in care sarea este „vinovata.” Dar atat timp cat vei sti sa fii cumpatata, nu trebuie sa iti faci probleme.

 

Semne ca mananci prea sarat – la ce trebuie sa fii atenta

1. Probleme cu rinichii. Ai auzit de celebrele pietre la rinichi? Crede-ne pe cuvant, nu vrei sa ai de a face cu ele, avand in vedere ca pot provoca niste dureri cumplite. In special atunci cand trebuie eliminate. Asa ca ai grija si modereaza-ti consumul de sare. Sfat: nu mai adauga in farfurie sare, chiar daca mancarea nu e foarte sarata, o poti consuma asa. In timp te vei obisnui si iti va placea mai mult.

2. Iti va fi mai mereu sete. Si nici nu este de mirare, in special atunci cand consumi mai mult produse sarate. Organismul se va deshidrata, asa ca nevoia de a bea apa va fi tot mai mare. Atentie, insa, acesta este clar unul dintre acele semne ca mananci prea sarat. Aceasta senzatie permanenta de sete nu este ceva dezirabil, mai bine ai face sa reduci consumul de sare. Adauga mai multe fructe si legume regimului tau zilnic.

3. Edeme. Faptul ca ai picioarele prea umflate poate fi un semn clar ca mananci prea multe alimente sarate, asa ca ar fi bine sa faci ceva in acest sens. Ce se petrece? Este simplu, din cauza consumului prea ridicat de sare retii apa, ceea ce se poate vedea, avand in vedere ca se pot umfla gleznele, bratele si talpile, chiar si mainile.

4. Osteoporoza? Daca insisti sa consumi prea multa sare, orice este posibil. In aces caz se petrece alt fenomen nedorit. Vor exista pierderi mari de calciu, asa ca oasele se vor slabi, la fel si dintii. Evita consumul de sare in exces, cu orice pret.

5. Tensiune arteriala marita. Exista si reversul medaliei. Asa ca secretul este moderatia. Daca nu consumi sare scade tensiunea mult prea mult, dar daca mananci prea sarat aceasta va creste pana la un punct critic. Asa ca evita hipertensiunea arteriala mancand cumpatat.

6. Capacitate de concentrare mai scazuta. Da, acest fenomen se poate petrece si este clar unul dintre acele semne ca mananci prea sarat, pe care ar trebui sa le eviti cu orice pret. Daca ai tensiunea marita, sunt sanse ca circulatia sangelui ar putea fi afectata, precum si artele care conduc sangele catre creier.

7. Dureri de cap si migrene. Cercetatorii americani au ajuns la o concluzie interesanta, in sensul ca au observat ca cei care consuma multa sare sunt mai predispusi la dureri de cap. Asa ca fa un test, redu consumul de sare si vezi ce se intampla, s-ar putea sa vindeci ca prin minune migrenele.

 

Semne ca mananci prea sarat – ai grija de sanatatea ta

 

Si tine minte ca nu este cazul sa pui sare in toate mancarurile. De exemplu, atunci cand vrei sa faci o salata de cruditati nu mai pune sare si nici ulei. Consuma legumele ca atare, vei ramane uimita de aroma lor placuta.

De asemenea, tine minte sa cumperi sare de mare fara iod sau sare de Himalaya, mult mai sanatoase si eficiente decat cele obisnuite. Iar pretul nu este cu mult mai mare.

Nu uita sa consumi fructe si legume proaspete in fiecare zi, sa bei apa din abundenta si sa faci miscare zilnic.

 

4.6/5 (5)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *