Ciocolata este un aliment sanatos?

Probabil ca orice femeie s-a intrebat la un moment dat in viata ei daca ciocolata este un aliment sanatos, pentru a sti daca este bine sa o consume cat mai des. De fapt, aceasta este mai mult fantezia reprezentantelor sexului frumos, avand in vedere ca sunt mari amatoare de ciocolata.

Si cum sa-i rezisti? Atatea arome, gusturi, varianta cu fructe, alune sau chiar capuccino…ai de unde alege! Poate fi un prieten bun, dupa o zi grea de munca. Este de asemenea recomandata in curele de slabire, in special cea neagra. Desigur ca exista multe articole care spun ca ciocolata este un aliment sanatos, pe cand altele sustin contrariul…Pe cine sa crezi?

Astazi ne-am propus sa facem o incursiune in lumea ciocolatei, asa ca vom afla parerea specialistilor.

Ciocolata este un aliment sanatos? Ce ar trebuie sa stii

Este demn de mentionat inca de la inceput ca exista studii care arata ca ciocolata ar fi un aliment sanatos pentru inima. Desigur, nu toti medicii sunt de acord cu aceasta teorie, aceasta fiind controversata. Asa ca nu este inca considerat un aliment 100% sanatos.

Ce face ciocolata sa fie sanatoasa este tocmai ingredientul de baza: cacao. Aceasta este asociata cu reducerea problemelor de factura cardiaca. Abunda in antioxidanti, asa ca acest ingredient este sanatos. Ajuta si la scaderea tensiunii arteriale, iar ciocolata neagra este considerata cea mai sanatoasa. Totusi, studiile arata ca ameliorarea acestor afectiuni este doar pe termen scurt, tocmai de aceea nu toti specialistii cred in aceste teorii.

Ciocolata este un aliment sanatos atat timp cat nu faci excese, in orice caz. Iar explicatia in acest sens este simpla: ciocolata din comert nu este tocmai sanatoasa. Contine aditivi, zahar, grasimi si calorii din belsug, care te pot „ajuta” sa iei in greutate.

Alte studii au aratat ca un consum ridicat poate favoriza aparitia bolilor precum diabetul si cresterea tensiunii arteriale. Asa ca aviz amatoarelor. Cel mai bine este sa nu depasesti 85 de grame pe zi. Daca respecti aceasta cantitate, ciocolata este un aliment sanatos. Nu uitati de cea neagra, care are in compozitie cacao in proportie de peste 70%.

 

Ciocolata este un aliment sanatos si vindeca depresiile

Alt studiu in domeniu atesta aceste informatii si sustin ca 100 de grame de ciocolata neagra pe zi pot inlocui pastilele chimice. Se pare ca ciocolata neagra are rolul de a dinamiza si intari celulele nervoase.

De asemenea, contine si vitamina E, asa ca previne procesul de imbatranire, iar un baton de ciocolata neagra asigura mai bine de 35% din necesarul zilnic de vitamina E.

Poate nu stiai, dar ciocolata are in compozitie si minerale, precum fosfor, magneziu, potasiu si fier, asigurand astfel un echilibru alimentar.

De asemenea, ai putea sa incerci si untul de cacao. Bogat in grasimi nesaturate, omega 3 si omega 6 si vitaminele A, E si K, este chiar un aliment sanatos. Lupta impotriva radicalilor liberi, fiind extrem de eficient pentru efectul sau antioxidant.

 

Ciocolata este un aliment sanatos…dar nu exagera

Chiar daca isi va aduce aportul sau de vitamine si minerale, tine minte ca ciocolata este un aliment sanatos, atat timp cat il vei achizitiona dintr-o sursa sigura. Pune accentul pe ciocolata neagra si investeste mai multi bani in alimentele calitative.

Gandeste-te ca la o investie pe termen lung, in sanatatea ta. Nu exagera cu consumul de ciocolata si ia-ti necesarul zilnic de fructe si legume.

 

5/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *