Cum se face socata – reteta traditionala

Daca ai trait in Romania sigur ai auzit de aceasta bautura gustoasa si poate te-ai intrebat si tu cum se face socata, asa ca astazi iti vom prezenta o reteta traditionala.

Dar, mai intai, sa aflam cateva lucruri despre aceasta planta magica, foarte apreciata de romanii de pretutindeni. Socata nu se prepara chiar asa usor, adica trebuie sa respecti pasii intocmai, pentru a fi sigura ca vei obtine ceea ce iti doresti.

La sfarsitul lunii mai, inceputul lui iunie infloreste socul, iar atunci se prepara si bautura mai sus mentionata. Este de prisos sa iti mentionam mirosul placut si diafan al florilor de soc, aceasta fiind considerata o planta vindecatoare.

Florile de soc culese se lasa la uscat, dupa care se poate face infuzie, fiind ideal si pentru persoanele care vor sa slabeasca.

Dar cum se face socata? Sigur vrei sa descoperi o reteta noua si de mare succes, dar mai intai vom prezenta cateva detalii interesante despre soc. Este foarte usor de preparat in casa, iar in acest fel vei avea certitudinea ca ai consumat o bautura racoritoare 100% naturala.

Cum se face socata – reteta „de pe vremea bunicii”

In primul rand, tine cont de faptul ca ai nevoie de frunze proaspete de soc, in niciun caz nu vei folosi uscate, acelea pot sa iti provoace probleme de sanatate, devenind toxice.

Ai nevoie de:

– 14 flori de soc mari si proaspete, parfumate
– 4 lamai
– 10 litri de apa
– 1 kg de zahar brun
– 11 boabe de orez ( sau cateva grame de drojdie proaspata)

 

Mod de preparare

In primul rand, vei pune florile de soc intr-un borcan din sticla, curat, care trebuie sa poata cuprinde cel putin 10 litri de apa. Se vor taia lamaile in felii, se vor stoarce bine si se vor adauga in borcan, alaturi de cantitatea de apa recomandata. Se va acoperi borcanul cu folie, pentru o zi.

In pasul urmator, adica a doua zi, se va adauga zaharul brun si drojdia sau orezul, dupa care se va amesteca totul foarte bine. Se lasa la fermentat pentru 4 zile. SFAT: Nu se inchide ermetic borcanul, pentru a lasa putin aer sa intre. Nu uita sa amesteci continutul de 2 ori pe zi. Compozitia va deveni de culoare galbena si va emana un miros foarte placut. Atunci este momentul sa o trecem printr-o sita sau tifon. Dupa aceea va fi gata si se va depozita in sticle de sticla, la loc intunecat si racoros.

Ei bine, in caz ca te intrebai cum se face socata traditionala, tocmai ai aflat. Asa ca nu mai sta pe ganduri si prepara aceasta reteta minunata.

Ce intrebuintari are socata si ce efecte terapeutice?

– infectii renale sau urinare
– diete de slabire
– constipatie
– infectii pulmonare
– astm, tuberculoza, gripa, tuse

Cum se face socata – prepara o bautura racoritoare chiar la tine acasa

Dupa cum vezi, nu este asa de complicat sa iti faci propria bautura racoritoare, asa ca nu mai sta pe ganduri si incearca aceasta reteta. Iar vestile bune nu se opresc aici. Tine minte ca socul are multe proprietati terapeutice, asa ca vei avea mai multe beneficii, odata ce vei consuma aceasta bautura.

 

5/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *