Firele de par albe – cauze si remedii naturiste

Firele de par albe isi fac aparitia imediat dupa 30 de ani, iar de multe ori chiar mai devreme, asa ca multe femei ar vrea sa stie cauza. Sa fie oare stresul de vina? Sau este un factor genetic pe care nu-l putem controla? Este clar ca sunt mai multi factori care influenteaza aceste procese. Dar totusi, ce se poate face?

Asa cum te astepti, exista remedii pentru ca firele de par albe sa se rareasca. Avand in vedere ca la baza lor stau mai multe cauze care pot fi „indreptate.”

Dar haide sa aflam ce se petrece in spatele acestei situatii.

De ce apar firele de par albe si ce se poate face, in aceasta situatie?

Studiile in domeniu arata ca, intr-adevar, stresul are o puternica influenta asupra culorii parului. Cand organismul este supus stresului pentru o lunga perioada de timp, se produce depigmentarea firelor de par. Asadar, activitatea melanocitelor incepe sa stagneze, in special pe masura ce inaintam in varsta. Dar acesta este, de fapt, un factor secundar, dupa cum vom vedea.

Asa ca, firele de par albe se instaleaza in acel moment in care, melanocitele prezente in intregul nostru corp, responsabile pentru culoarea pielii, a parului si ochilor, incep sa nu mai fie atat de active.

Desigur ca si factorul genetic, hormonii, dar si poluarea pot grabi albirea parului. Iar studiile arata ca in ziua de azi, 10-20% dintre oameni au fire de par albe mult mai timpuriu, comparativ cu 30 de ani urma.

Un cunoscut dermatolog, pe numele sau Marie Jhin, director al spitalului Premier Dermatology din San Francisco, a gasit mai multi factori care contribuie:

– stresul. Desigur ca poate fi un factor, dar secundar. Cel putin la aceasta concluzie a ajuns medicul, in urma studiilor realizate. Ceea ce este clar ramane faptul ca stresul afecteaza celulele de la baza foliculilor de par

– problemele medicale. Bolile tiroidei si ale glandei pituitare pot cauza aparitia firelor de par albe. De asemenea, pot afecta serios foliculii parului cauzand alopecia ( caderea parului). Bolile autoimune pot avea aceleasi efect, avand in vedere ca propriile celule ataca organismul, incluziv cele ale parului

– deficienta de vitamine. Firele de par albe pot aparea si pe acest fond. De exemplu, atunci cand iti lipseste vitamina B12. Aceasta vitamina le lipseste in general vegetarienilor, celor care au boala Crohn, anemie sau care iau anticonceptionale

– nicotina. Firele de par albe si fumatul merg mana in mana, doar ca nu in sensul bun. Este adevarat, fumatorii albesc mai repede. De asemenea, pielea unui fumator va imbatrani mult mai repede. Asa ca este bine sa tii sub control acest obicei. De fapt, medicul Jihn sustine ca fumatul declanseaza cel mai repede procesul de imbatranire, fiind un factor decisiv. Firele albe urmeaza acestui proces

– lipsa vitaminei D. Sa iesi „sa te vada soarele” nu este doar o vorba invechita, ci exista chiar dovezi in acest sens. Parul contine vitamina D, iar atunci cand nivelul scade, in special in timpul iernii, este bine sa ne expunem la soare. Macar pentru 30 de minute. Desigur, suplimentele care contin vitamina D si alimentele sunt de asemenea binevenite

Ce ar trebui sa mananci pentru a preveni firele de par albe?

Catalaza este o enzima antioxidanta care se regaseste in celulele plantelor si ale animalelor si poate descompune peroxidul de hidrogen. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceasta poata stopa firele de par albe.

Asadar, daca vei consuma alimentele bogate in catalaza, cum ar fi: usturoiul, cartofii, broccoli, kale si varza, poti diminua aparitia firelor albe de par.

Cuprul si zincul, sunt niste minerale care te pot ajuta in acest sens. Nucile sunt bogate in cupru, mineral esential pentru producerea melaninei. Exista un studiu care arata si ca un continut scazut de cupru poate duce la aparitia prematura a firelor de par albe. Semintele de susan, caju si spanacul sunt de asemenea bogate in cupru.

Zincul poate ajuta, la randul sau, asa ca nu omite acest mineral. Se regaseste in semintele de dovleac si in branza.

Firele de par albe si stilul de viata

Dr Jihn considera ca acesti factori enumerati mai sus, au un cuvant mai greu de „spus”, in momentul in care vorbim de firele de par albe. Asa ca, cine vrea sa incetineasca procesul, ar trebui sa tine cont de sfaturile medicului american.

Dupa cum vezi, exista o legatura stransa intre firele de par alb si stilul de viata, asa ca nu omite sa remediezi acest aspect.

 

4.86/5 (7)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *