Cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii – formula

Cu siguranta si tu te-ai intrebat cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii in forma, fara a lua in greutate, chiar daca mananci consistent. Este oare posibila aceasta misiune? Analizam mai multe pareri ale specialistilor din intreaga lume si alegem cele mai bune variante.

Cea mai importanta idee este urmatoarea: sa intelegi de cate calorii ai nevoie pentru a trai sanatoasa si fara sa te ingrasi. Desigur ca nu poti face o obsesie pentru acest aspect. Altfel, vei risca sa te imbolnavesti, daca vei sta la tot pasul sa le numeri si sa te ingrijorezi.

Cel mai important este sa intelegi ca fiecare femeie este diferita, asa ca are nevoie de un numar diferit de calorii. Cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii? Depinde de raportul inaltime si greutate, iar mai jos vei descoperi cum poti calcula greutatea ideala si numar de calorii necesar.

 

Cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii?

A. Una dintre teorii spune ca ar trebui sa consumi, de-a lungul zilei, atatea calorii cate sunt necesare pentru activitatile cotidiene. Adica, cate calorii consuma activitatile tale zilnice, atatea ar trebuie si tu sa consumi. Asadar, daca intr-o zi sunt necesare 2000 de calorii pentru a-ti face treburile, tot atatea ar trebui sa mananci. Daca vei depasi, risti ca organismul sa isi faca depozite de grasime.

Daca vrei sa slabesti, ar trebui sa consumi mai putin decat cele 2000 de calorii. Desigur, daca vrei sa te ingrasi, ar trebui sa depasesti acest numar de calorii, intr-o zi.

B. Dupa cum am precizat si mai devreme, numarul de calorii necesare variaza de la o persoana la alta. Asadar, cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii? Depinde de varsta, sexul, greutatea si activitatile tale. Poti discuta cu un specialist in acest sens, daca vrei sa afli mai multe. O parere avizata te poate ajuta mereu.

Dar exista si metode mai simple de a descoperi. Vom folosi metoda de calcul pentru a afla indicele masei corporale (body mass index), pentru a sti daca te afli printre persoanele care trebuie sa se mentina sau trebuie sa treaca la actiune. Adica, trebuie sa slabesti sau trebuie te ingrasi?

 

Asadar, iata cum se calculeaza:

– se va folosi formula: greutatea (kg)/inaltime (m)2. De exemplu, daca avem cazul unei femei de 50 de kilograme si 1,60 inaltime, vom proceda astfel: 50/(1,60 x 1,60) = 50/2,56 = 19,53

O femeia aflata in situatia de mai sus, este in paramentri normal. Tine minte, un indice sub 18,5 arata subponderabilitate. Indicele cuprins intre 18,5 si 24,9 este cel considerat normal. Intre 25 si 29,9 este deja problematic si arata ca ceva trebuie facut.

Acum ca am aflat si aceasta informatie importanta, putem merge mai departe.

Iata cum se calculeaza si numarul de calorii, pentru o persoana, folosindu-ne de aceleasi informatii. Adica inaltime si kilograme.

Cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii?

1. Barbati

10 x greutate (in kg) + 6.25 x inaltime (in cm) – 5 x varsta (ani) + 5

2. Femei

10 x greutate (in kg) + 6.25 x inaltime (in cm) – 5 x varsta (ani) – 161

Aceasta formula este ecuatia Mifflin-St. Jeor si este foarte populara pentru a calcula numarul de calorii, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

Cate calorii trebuie sa consumi pe zi ca sa te mentii – ce ar trebui sa mananci?

Fara doar si poate ca nutritia joaca un rol esential in acest caz. Incearca sa stai departe de mancarea de tip fast-food, procesata sau plina de chimicale. Au foarte multe calorii, dar extrem de putini nutrienti si vitamine.

Consuma mai des:

– sucuri naturale, fara adaos de zahar
– mancaruri bogate in fibre, fructe si legume proaspete
– produse din faina integrala
– lactate sarace in grasimi
– carne facuta la gratar sau la aburi

Nu uita sa iti faci portii mai mici si sa faci sport constant, in acest fel vei fi mai sanatoasa, fericita si vei mentine o greutate optima.

 

4.56/5 (9)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *