Dieta calugarilor de la Muntele Athos

Poate ai auzit si tu despre dieta calugarilor de la Muntele Athos, aceasta fiind o alegere foarte buna pentru cele care vor sa slabeasca intr-un mod sanatos.

In caz ca nu stiai, acesti calugari de la muntele Athos reusesc sa traiasca si cu 10 ani mai mult decat restul. Ba mai mult decat atat, bolile canceroase, cele cardiovasculare sau boala Alzheimer nu se regasesc printre acestia.

Care este secretul lor? Ei bine, in primul rand au mare grija la alimentatie. Adica tin posturile, dupa cum era de asteptat, iar dieta lor, de zi cu zi, este una cu totul surprinzatoare. In caz ca nu stiai, muntele Athos gazduieste mai multi calugari, fiind considerata o zona superba, chiar la poalele Marii Egee.

Avand in vedere locatia, este clar ca dieta calugarilor de la muntele Athos este una de origine mediteraneana. Aceasta se numara printre cele mai sanatoase diete din lume, efectele fiind minunate. Exista chiar si o carte scrisa in acest sens, „The Mount Athos Diet” care prezinta mai multe detalii interesante.

Dieta calugarilor de la muntele Athos, ce trebuie sa stii

Ideea care sta la baza regimului de viata este simpla: 3 zile pe saptamana mananca moderat, 3 zile tin post (adica nu consuma produse animale), iar in ultima zi a saptamanii mananca ce isi doresc.

Nu este ceva foarte greu, dar calugarii pun accent pe faptul ca echilibrul este cheia unei vieti sanatoase. In acele zile de post totusi, nu consuma nici macar ulei.

1. Zile cu alimentatie moderata. In cursul acestor zile, acestia au ocazia de a savura dieta mediteraneana, adica mananca multe fructe si legume, nuci, leguminoase. Consuma cu moderatie si fructe de mare, pui sau peste. Dar in aceste zile nu mananca absolut deloc: zahar, carne rosie sau alimente procesate. Cu toate acestea, au voie sa consume 2 pahare cu vin. Ce mananca in aceste zile, efectiv? Fructe cu iaurt grecesc, supa de legume, salate cu pui sau peste la gratar si un iaurt grecesc. Ca gustari, fructe si legume din belsug.

2. Zile de post. Este vorba despre un regim similar cu postul ordodox, asa ca nu vei consuma nimic in afara de produsele de origine vegetala. Nici macar ulei. Axeaza-te pe gustari consistente din nuci, fistic, caju, migdale, nuci pecan. Nu omite lintea, nautul si mazarea, satioase si sanatoase. Adauga portii moderate de fructe si legume crude. Exemplu de meniu: micul dejun compus din cereale integrale, o supa crema de linte la pranz sau o mancare de naut, iar cina compusa din cartofi copti la cuptor.

3. Ziua fara restrictii. In cursul acestei zile calugarii au voie sa consume ce le pofteste inima, dar cu moderatie.

Dieta calugarilor de la Muntele Athos si traditiile

Initial, calugarii de la Muntele Athos nu consumau deloc carne, iar consumul de lactate era de asemenea redus. Totusi, se pare ca acum au introdus si ei in dieta carnea de pui. De asemenea, restrictiile sunt mai putine la numar, fata de vremurile trecute.

Desigur ca lipsa stresului si modul de viata simplu ii ajuta sa aiba o existenta mai linistita, ceea ce le favorizeaza starea de sanatate.

 

 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *