Fumatul iti afecteaza conditia fizica

Fie ca esti fumatoare sau nu, cel mai probabil ai aflat deja care sunt consecintele tutunului asupra sanatatii tale si a celor din jur. Ceea ce probabil nu sti inca, este modul in care fumatul iti afecteaza conditia fizica.

Conditia fizica

Daca te-ai decis deja sa faci sport si miscare in general, inseamna ca ai luat o decizie excelenta pentru sanatate. Indiferent daca esti deja o persoana sanatoasa si vrei sa mentii acest lucru, sau ca suferi de anumite conditii medicale, sportul si miscarea sunt o mina de aur. Conditia fizica se construieste pe parcurs, iar anumite aspecte ale stilului tau de viata pot afecta acest lucru.

Fumatul, dupa cum stim, este extreme de daunator. Cu toate acestea, pentru majoritatea fumatorilor este dificil sa renunte. Ceea ce trebuie sa stii, este ca studiile arata ca jumatate dintre fumatori mor ca urmare a acestui viciu, in aditie cu faptul ca provoaca afectiuni deosebit de grave precum: cancer de laringe, plamani, pancreas, rinichi, stomac si asa mai departe.

Impactul fumatului asupra conditiei fizice

Pe langa impactul fumatului asupra sanatatii in general, iata cateva moduri in care fumatul afecteaza conditia fizica.

1. Blocheaza absorbtia de nutrienti

Fumul de tigara contine cantitati mari de dioxid de carbon. Dioxidul de carbon reduce oxigenarea organelor, iar acest lucru afecteaza in mod direct organismul. Spre exemplu, reduce cantitatea de nutrienti absorbiti de catre organe. Acest lucru inseamna ca trebuie sa faci mai mult sport pentru a creste masa musculara.

2. Tuse

Fumul de tigara irita caile respiratorii. Tusea este deosebit de comuna printre fumatori si devine in mod deosebit mai pregnanta atunci cand faci miscare. Pe langa faptul ca este neplacuta, tusea iti afecteaza conditia fizica prin simplul fapt ca iti intrerupe cursivitatea exercitiului fizic si contribuie la reducerea nivelului oxigenarii.

3. Astma

Multe dintre persoanele care fumeaza, intampina probleme cu astma. Astma este o conditie medicala serioasa, care trebuie tinuta sub control cat mai bine cu putinta. Daca fumezi si suferi de astma, este momentul sa renunti la fumat chiar in acest moment, deoarece contribuie la accentuarea severitatii. Conditia fizica poate fi direct afectata ca rezultat al astmei si a fumului de tigara.

4. Scade rezistenta la efort

Chiar daca esti tanara si faci exercetiu fizic in mod regulat, studiile arata ca persoanele care fumeaza fac mai putin sport decat persoanele nefumatoare. De asemeni, fumatul scade rezistanta la efort, in mod deosebit pentru exercitiile care necesita cardio.

Daca doresti sa iti imbunatatesti conditia fizica si sa imbunatatesti sanatatea inimii tale, fumatul este primul lucru la care trebuie sa renunti.

Cateva sfaturi

Cel mai bun moment sa renunti la fumat este acum. Arunca tigarile, tutunul, scrumiera, brichetele si orice folosesti pentru fumat.

Spune prietenilor si familiei ca te lasi de fumat, pentru castiga sprijinul lor moral.

Aminteste-ti ca primele zile sunt cele mai dificile, iar apoi lucruile vor devein din ce in ce mai usoare. Atunci cand te gandesti sa fumezi, amana sa aprinzi tigara si gandestete ca dorinta va disparea.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *