Introducerea alimentelor complementare in dieta bebelusului

In jurul varstei de 6 luni, nevoile de nutrienti ale bebelusului cresc, iar acesta este momentul in care trebuie introduce alimentele solide sau complementare in dieta lor. Laptele ramane baza alimentatiei bebelusului, insa acesta nu mai este suficient, asadar este nevoie de introducerea unor alimente usor de consumat si digerat de catre copil, insa alimente care sa satisfaca nevoile crescande de nutrienti. Iata ce trebuie sa stii despre introducerea alimentelor complementare in dieta bebelusului, cand este cel mai bun moment sa faci acest lucru si care sunt semnele ca un bebelus este gata sa inceapa sa manance si altceva in afara de lapte.

Cand pot fi introduse alte alimente in dieta bebelusului?

Pana la varsta de 6 luni, laptele este cel care satisface nevoile nutritionale ale bebelusului, fie ca este vorba despre laptele mamei. Fie ca este vorba despre lapte praf adaptat nevoilor pe care le are bebelusul, este important ca pana la sase luni sa fie respectata aceasta regula de aur pentru o crestere sanatoasa si armonioasa a copilului. Exista si specialisti din domeniul medical care recomanda inceperea diversificarii inainte de aceasta varsta, insa poate fi vorba de cazuri speciale in acest sens – poate fi vorba despre nevoi personalizate ale unor copii.

Copiii mai mici de sase luni nu sunt pregatiti din punct de vedere fiziologic sa manance alte alimente decat laptele matern sau formula speciala pentru sugari, deoarece productia lor de saliva nu este suficienta, nu au suficiente enzime pentru a digera alimentele consumate, iar rinichii lor nu pot tolera cantitati mari de proteine. De asemenea, sistemul lor imunitar nu este suficient de matur, iar in acest fel riscul de alergii alimentare este unul crescut.

Care sunt semnele ca un copil este gata sa inceapa sa manance si alte alimente

Semnele ca un copil este gata sa inceapa sa manance alimente complementare se refera la interesul pe care bebelusul il arata pentru mancare, la capacitatea acestuia de a sta in fund nesustinut, la capacitatea acestuia de a da duce mancare sau obiecte la gura si la incercarea de a le mesteca, la controlul capului – reuseste sa isi intoarca bine capul si sa il clatine, la capacitatea de a impinge obiectele pe care nu le mai doreste, demonstrand astfel ca poate arata cand nu ii mai este foame, astfel incat sa nu fie hranit fortat.

Desi este bine a fi urmarite aceste semne inainte de a alege dintre variantele de mancare copii pe care sa le oferi bebelusului tau, tine minte ca fiecare copil este diferit, iar aceste semne pot aparea in mod diferit sau la varste diferite. In timp ce unii bebelusi pot fi pregatiti de diversificare imediat cum au implinit 6 luni, alti bebelusi pot prezenta interes pentru mancare spre 7 luni sau chiar in jurul varstei de 8 luni. Este important ca acesti copii sa fie incurajati sa manance si alte alimente in afara de lapte, pentru ca au nevoie, fiind vorba despre o perioada importanta in care isi dezvolta gustul pentru alimente si pentru diferitele texturi ale acestora.

Importanta alimentelor bogate in fier

Inca de la inceputul diversificarii este important sa integrezi in meniul acestuia alimente bogate in fier: carne rosie, peste, oua, dar si cereale imbogatite cu fier sau formule de mancare special concepute in acest sens pe care le poti gasi in farmacie sau in magazinele sau la raioanele destinate alimentatiei copiilor. In cazul in care bebelusul tau refuza prima data un aliment pe care i-l oferi, nu trebuie sa il scoti definitiv din dieta lui – ii poate lua cateva zile pana il va aprecia, in unele situatii. Asadar, continua sa ii oferi in mod regulat alimentele importante, asigurandu-i copilului tau un meniu variat, echilibrat, cu alimente din toate grupele alimentare si nu uita de gustarile dintre mese care pot reprezenta momentul de rasfat, de descoperire a unor gusturi si texturi interesante.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *