Deficitul de vitamina B12 si consecintele sale

Despre deficitul de vitamina B12 s-a discutat mult in ultima vreme, iar cei care sufera de aceasta carenta ar trebui sa fie mai atenti la alimentatie. Dar, pentru inceput sa aflam mai multe despre vestita vitamina B12.

Aceasta mai poarta si numele de cobalamina si cel mai important, nu poate fi produsa de propriul nostru organism. Asadar, pentru a fi siguri ca este totul in regula, ar trebui sa consumam o serie de alimente care contin vitamina B12.

IMPORTANT! Conform studiilor, o persoana adulta necesita in jur de 2,4 micrograme de vitamina B12, pe zi.

Totusi, foarte multi oameni se confrunta cu deficitul de vitamina B12 si probabil ca nu consuma alimentele indicate. Ceea ce putina lume stie este faptul ca lipsa acestei vitamine poate cauza o serie de afectiuni si boli foarte serioase.

Amintim de: bolile neurologice, imbatranire prematura, predispozitia la accidente vasculare, boli autoimune. Aceasta carenta poate afecta orice sistem al organismului.

Deficitul de vitamina B12 si vegetarienii

Timp de ani de zile, s-a crezut ca doar vegetarienii si veganii ( care nu consuma carne, oua si produse lactate) sufera din pricina lipsei de vitamina B12. Dar lucrurile nu stau asa. Exista persoane care pur si simplu nu pot asimila aceasta vitamina. Iar acest lucru poate produce dezechilibre la nivelul corpului.

Din pacate, nu se utilizeaza mereu metode performante de depistare a acestei vitamine. Unii folosesc doar un test serologic conventional, masurand doar dozarea vitaminei B12 in sange. Dar acest test nu este tocmai relevant.

Conform cercetatorilor, pentru a depista deficitul de vitamina B12 este necesara folosirea unor markeri sensibili. Folosind acesti markeri s-a ajuns la concluzia ca peste 80% dintre vegani au lipsa de vitamina B12 si aproape 70% dintre vegetarieni.

Cine se confrunta cu probleme intestinale, poate avea deficit si daca mananca alimentele care contin vitamina B12.

Ce alte boli poate produce deficitul de vitamina B12?

Cercetatorii au concluzionat ca aceasta carenta de vitamina B12 poate duce la boli teribile. Este vorba despre; cancer, infertilitate, Alzheimer si chiar depresie. Un deficit avansat al acestei vitamine poate produce chiar si leziuni neurologice.

Simptome in ceea ce priveste deficitul de vitamina B12. Vorbim despre: slabiciune si oboseala cronica, anxietate, amorteala, constipatie, chiar halucinantii. In cazurile foarte avansate, desigur.

Deficitul de vitamina B12. Ce trebuie sa mancam

Pentru a preveni aceasta lipsa a vitaminei B12, ar trebui sa consumam o serie de alimente. Cei care sunt vegani convinsi ar trebui sa fie foarte atenti. Aceasta vitamina se regaseste in produse animale.

Alimentele care o contin: carne de pui, vita si porc, lactate, oua, stridii, somon, ton, fructe de mare, etc. Cei care nu doresc sa consume aceste alimente ar trebui sa ia suplimente de vitamina B12. Acestea pot fi gasite cu usurinta la plafar sau in alte locuri similare. Este important sa fie procurate dintr-o sursa de incredere.

Desigur, cel mai bine ar fi sa consumam alimente bio, care sa contina aceasta vitamina. In acest fel, putem fi siguri ca o vom asimila dintr-o sursa de incredere.

 

5/5 (13)

Va rugam sa evaluati acest articol

2 comentarii la „Deficitul de vitamina B12 si consecintele sale

  • 21 mai 2018 la 17:27
    Permalink

    Am avut deficit de vitamina B12, ma simteam obosita si aveam adesea dureri de cap. Am citit pe net despre simptome si mi-am facut analizele si chiar aveam deficit de mai multe B-uri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *