Parul alb si stresul. Care este legatura?

Dupa cum stii deja probabil, exista o legatura intre parul alb si stresul din viata noastra. Desigur ca nu este nimic nou faptul ca stresul poate afecta procesul imbatranirii. Aceasta informatie se vehicula de mult timp, doar ca cercetatorii au remarcat modul in care parul alb si stresul sunt conectate.

Se pare ca reactiile cauzate de nervi care au loc in organismul nostru pot avea de-a face cu firele albe. Totusi, genetica joaca un rol covarsitor atunci cand vorbim despre aparitia firelor albe si varsta la care acestea isi fac simtita prezenta.

Studiul publicat in revista Nature din Marea Britanie a aratat cum stresul poate fi raspunzator de aceasta situatie, asa ca haide sa descoperim mai multe impreuna.

Parul alb si stresul – de ce sunt interconectate?

Un studiu de la Universitatea Harvard, SUA, a relevat informatii noi despre procesul albirii. In urma acestei cercetari au fost facute anumite experimente cu ajutorul soarecilor. Acestia au fost expusi unor factori de stres, cum ar fi durerea, stresul psihologic, activitati intrerupte, etc.

Dr. Ya-Chieh Hsu, cel care a condus studiul American, a remarcat ca stresul a sustinut aparitia firelor albe, in toate situatiile expuse mai sus. Melanocitele sunt cele care determina culoarea parului, iar odata ce acestea dispar, parul isi pierde culoarea. Asa ca in acest mod apar firele albe, prezente si la soareci in urma acestui experiment.

Desigur ca genetica joaca un rol esential, dar nici stresul nu ar trebui ignorat in aceasta situatie. Fumatul poate sustine aparitia firelor albe, afectand intregul organism. Sa nu uitam ca fumatorii risca sa aiba probleme cu inima, ficatul si plamanii. Deficientele minerale si cele de proteine pot duce la acelasi efect. Asa ca ai grija la nivelul de B12, fier si cupru din organism.

Parul alb si stresul – atentie la acumularea de toxine!

Stresul oxidativ creat de acumularea de radicali liberi poate duce la albirea prematura a parului, la randul sau. Desigur ca parul alb nu poate fi “amanat” la nesfarsit, dar putem face anumite lucruri pentru a intarzia aparitia acestuia.

Se pare ca o dieta bogata in grasimi nesaturate, cum ar fi nucile si somonul poate face minuni atunci cand vorbim despre prevenirea procesului de imbatranire. Revenind la factorul numarul 1 atunci cand vine vorba despre firele albe, dorim sa iti readucem aminte ca trebuie sa renunti la acest „obicei” nociv. Da, ne referim la stres, motivul pentru care atat de multi oameni sunt bolnavi in ziua de astazi.

Cum se manifesta stresul? Simptome fizice pe care le ignori

Cum se manifesta stresul si care sunt simptomele pe care trebuie sa le urmaresti? Exista cateva semne pe care s-ar putea sa nu le asociezi cu stresul, desi indica acest lucru.

De multe ori durerile de stomac, migrenele, anxietatea sau dificultatea in a adormi sunt o consecinta nefasta a stresului. Multi oameni au senzatia ca sunt bolnavi si se ingrijoreaza. De fapt, in cele mai multe cazuri eliminarea stresului ar putea face minuni. Asa ca vom afla mai multe despre cum sa ne eliberam de acest “microb” al secolului 21…mai multe despre stres aici >>>

5/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *