Ce trebuie sa stim despre multivitamine

O alimentatie sanatoasa este cea mai buna si mai bogata sursa de nutrienti. In schimb, atunci cand alimentatia noastra nu este suficient de variata si de corecta, multivitaminele ne pot ajuta sa ne mentinem sanatatea. Insa, ce trebuie sa stim despre multivitamine? Ce proprietati trebuie ele sa aiba?

 

Vitamine si minerale

Organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale pentru a se proteja impotriva imbolnavirilor, inclusiv boli de inima si cancer. Majoritatea vitaminelor si mineralelor de care avem nevoie se gasesc in alimente si tot ce trebuie sa facem este sa mancam variat. Multivitaminele sunt o idee excelenta daca vrei sa te asiguri ca nu iti lipseste nici o vitamina esentiala din organism.

Vitaminele care se gasesc cel mai greu in alimente sunt acidul folic, cromiu, potasiu, fier, seleniu si zinc.

Multivitaminele si varsta

Suplimentele nutritive pot fi importante in deosebi in anumite perioade din viata noastra. Spre exemplu, femeile care se afla in timpul sarcinii au nevioie de mai mult acid folic pentru a preveni anumite defecte ale fatului. Femeile insarcinate au nevoie de multivitamine inca din primul trimestru de sarcina, pentru a se asigura ca, atat fatul ca si ea, au toti nutrientii necesari.

Calciul si vitamina D sunt in deosebi importante in timpul alaptarii si la menopauza. Oasele fragile, osteoporoza si alte boli ale sistmului osos apar ca urmare a lipsei calciului din oase.

Vegetarienii si veganii au si ei nevoie sa isi suplineasca alimentatia cu multivitamine. In ciuda faptului ca alimentatia lor se bazeaza pe legume in principal, ei pot beneficia de extra calciu, fier, zinc si vitaminele B12 si D, in organism.

Conteaza momentul zilei?

Expertii spun ca nu conteaza prea mult in ce moment al zilei iti iei multivitamina. Spre deosebire de medicamentele prescise de medic si in deosebi de antibiotice, multivitaminele nu au specificatii de acest gen. Cel mai bine este sa iti faci o rutina zilnica si sa te tii de ea. In acest fel vei fii sigura ca iti amintesti sa iti iei multivitaminele.

Unele persoane prefera sa le ia de dimineata inainte de a pleca de acasa. In acest fel poti beneficia de calitatile lor peste zi. Ba chiar mai mult, este indicat sa iti iei multivitamina dupa ce mananci, pentru a evita eventuale dureri de stomac cauzate de hiperaciditate.

Daca ai un stomac sensibil si crezi ca multivitaminele iti creaza anumite probleme, atunci incearca mutivitaminele care pot fi mestecate. Acestea sunt foarte bine tolerate chiar si de catre persoanele care au probleme serioase de stomac.

Multivitaminele perfecte?

In fata atator branduri de multivitamine, exista intrebarea: care sunt multivitaminele perfecte? Ei, bine, nu exista un raspuns simplu si direct, dar putem sa ne ghidam dupa anumite principii. Spre exemplu, calitatea multivitaminelor este deseori reflectata de pretul acestora. Cu cat sunt mai scumpe, cu atat concentratia lor este mai mare si mai eficienta.

Cauta sa cumperi multivitamine din magazine sau pagini online care sunt specializate in asa ceva. Magazinele (online sau nu) de produse naturiste vor oferi deseori o gama mai variata de multivitamine.

Asigura-te ca sunt inca in termenul de valabilitate, si ca vor ramane astfel pana in momentul in care vei termina flaconul. De obicei un flacon contine tablete pentru decursul unei luni, asadar asigura-te ca termenul de valabilitate este valabil pentru inca cel putin o luna.

Daca ai nevoi specifice, cauta acele multivitamine de care ai nevoie. Ele sunt atat pentru femeile insarcinate, alaptare, copii, varste si gen.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *