Nutrienti de baza care NU ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica

Despre nutrientii de baza sigur ai mai auzit vorbindu-se, dar poate ca nu stii exact la ce ne referim. Asa ca astazi ne-am propus sa facem lumina. Tocmai de aceea vrem sa-ti vorbim despre cat de importanta este dieta zilnica.

Practic, ceea ce mancam ne „decide” in mare parte starea de sanatate. Nutrientii de baza sunt esentiali, pentru ca acestia sustin organismul si confera energie, prevenind afectiunile cronice.

O dieta echilibrata este esenta vietii, daca vrei. Altfel nu vei „functiona” corespunzator, ceea ce poate conduce la repercursiuni severe. Evident ca va fi nevoie sa mananci mai pur si sa eviti alimentele pline de zahar, E-uri, faina alba, etc. Dar despre toate acestea vorbim in cele ce urmeaza.

Nutrienti de baza, adica esentiali!

Cand spunem ca ar trebui sa consumam anumiti nutrienti, nu este doar o sugestie, ci o rugaminte, mai degraba. Doar in acest mod vei avea parte de starea de sanatate optima, dupa care tanjesti.

Dar sa incepem cu inceputul. Macronutrientii si micronutrientii. Cele doua categorii de nutrienti, care trebuie bine intelese. Prima categorie se refera la proteine, grasimi si carbohidrati, iar a doua cuprinde vitaminele si mineralele. Cele din urma tind sa fie neglijate, din pacate. Iar de multe ori grasimile si carbohidratii sunt in exces…Tragedia consta in faptul ca organismul va „tanji” dupa minerale si vitamine in acest caz.

De ce ii este omului modern atat de greu sa manance fructe si legume proaspete ramane inca un mister. Probabil din cauza faptului ca are la indemana prea multe variante de semipreparate, fast-food, dulciuri, produse de patiserie, etc.

Ce nutrienti de baza ar trebui sa consumam mai des?

Un exemplu ar fi vitamina E. Putina lume stie despre proprietatile sale extraordinare, fiind un antioxidant de exceptie. Elimina efectele radicalilor liberi si previne cu succes procesul imbatranirii premature. Asa ca NU evita aceasta vitamina de care trupul tau are atat de multa nevoie.

Sustine si intareste sistemul imunitar si ai nevoie de aproximativ 18 mg pe zi. Ce contine vitamina E? Nucile, semintele, avocado, maslinele, morcovii, cerealele, caju, migdale, etc. Nu uita sa consumi nucile nesarate si neprajite. In acest fel stii sigur ca vei prelua proprietatile lor de neegalat.

Consuma cat mai des aceste alimente, ideal ar fi zilnic.

Nutrienti de baza. Ce trebuie sa consumi mai des?

Alimente care contin magneziu. Nu degeaba se ofera si ca supliment in atatea situatii. Pentru a avea energie, ai nevoie de acest mineral vital. Magneziul este implicat in nenumarate procese chimice si joaca si un rol antiinflamator, conform sfatulmedicului.ro.

Regleaza glicemia si sustine diabeticii. Previne stresul si insomniile si poate fi administrat si ca supliment alimentar. Dar cel mai bine ar fi sa il asimilezi din surse directe, adica din mancare.

Ce poti face, cum poti preveni lipsa de magneziu?

Asa cum am mentionat si mai devreme, este foarte important sa mananci corect, pentru a asimila in mod natural magneziul necesar. Iata ce poti manca:

– nuci si seminte. Au un continut ridicat din acest mineral, asa ca se potrivesc perfect situatiei. Mananca mai des seminte de dovleac, abunda in magneziu. Alte seminte si nuci: caju, migdale, nuci pecan, seminte de floarea-soarelui

– peste. In special cel gras, ca: macroul, somonul si tonul. Acestia contin mai contin vitamina D si acizi grasi omega 3. Este bine sa mananci cel putin o data pe saptamana

– soia. Un aliment cu adevarat miraculos, nu ar trebui sa lipseasca din niciun regim sanatos de viata. Lipsa de magneziu poate fi combatuta prin consumarea de soia prajita…mai multe alimente cu magneziu poti regasi aici >>>

Nutrienti de baza. Omega 3, fier si vitamina D

Despre acizii grasi Omega 3 am tot discutat si sigur stii ca te pot ajuta sa previi bolile cardiovasculare, colesterolul „rau” si alte afectiuni cardiace.

Cu alte cuvinte, lupta cu inflamatiile din corp, sustinand o sanatate optima. Asa ca mananca mai des somon, macrou, fructe de mare (creveti, calamari, etc) dar si nuci, seminte de chia, ulei de canepa, alge si oua. Toate acestea contin Omega 3 din belsug asa ca te vor ajuta sa asigur necesarul zilnic de acizi grasi.

Fierul te va ajuta sa previi anemia, care poate deveni mult mai severa decat iti imaginezi. Carenta de fier poate conduce la stari de lesin, dar in timp va afecta si memoria si atentia. Ar trebui sa consumam zilnic intre 15-30 mg de fier. Barbatii si femeile insarcinate ar trebui sa consume in jur de 30 mg, asa ca nu omite acest aspect.

Fierul se regaseste in spanac, broccoli, fasole, linte, naut, dar si in carnea rosie. Asa ca nu uita sa variezi aceste alimente si sa mananci din toate.

Vitamina D este esentiala pentru sistemul nostru osos si nervos, dar si pentru cel imunitar. Vitamina D sustine si absortia calciului, tocmai de aceea este esentiala pentru cei care sufera de artrita sau alte boli asemanatoare.

Poate fi asimilata atunci cand ne expunem la soare, in mod sanatos. Sau poti consuma mai des branza, oua, suc se portocale, ciuperci si peste gras precum somonul sau macroul.

Nutrientii de baza sunt esentiali pentru o viata mai sanatoasa, asa ca nu uita sa ii incluzi in dieta zilnica!

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *