Retete cu leurda – simple si usoare

Primavara si-a facut aparitia, asa ca este timpul pentru fructe si legume proaspete, dar si retete cu leurda, o planta care nu ar trebui sa iti lipseasca din alimentatie.

In caz ca nu stiai, leurda este foarte aromata si gustoasa, aducand aminte de usturoi, iar proprietatile sale sunt remarcabile. Este foarte sanatoasa si abunda in antioxidanti, asa ca fii sigura ca o vei consuma cat mai des. Se mai numeste si usturoi salbatic, fiind foarte populara in pietele romanesti, asa ca o poti achizitiona cu usurinta.

Are in compozitie vitamina A, C, dar si carotenoizi, calciu, fosfor, cupru, etc. Asa ca ai toate motivele sa o consumi.

Exista multe retete cu leurda pe care sigur vei incepe sa le indragesti, de indata ce le vei testa. Iti recomandam sa consumi leurda si in stare proaspata, in special in salate. Sigur te va cuceri, iar in sosul pesto va face minuni, garantat!

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa iti indicam cateva idei pe care sigur o sa iti doresti sa le pui in practica.

 

Retete cu leurda – cum se prepara gustoasele mancaruri

1. Pesto cu leurda

Ai nevoie de:

– 1 legatura de leurda
– 100 grame de parmezan
– 2 linguri ulei vegetal ( presat la rece, daca este posibil)
– 100 grame de nuci

Mod de preparare

In primul rand, vei macina nucile in robotul de bucatarie. Dupa ce observi ca s-au maruntit, vei adauga treptat leurda, uleiul si parmezanul. Mixeaza bine amestescul si lasa-l sa se omogenizeze.

Foloseste-l pentru paste, orez, etc va da o savoare minunata mancarii tale. Puteti pastra sosul in frigider pentru cateva zile, intr-un borcan inchis ermetic.

2. Orez cu leurda

Ai nevoie de:

– 200 grame orez
– 1 legatura leurda
– 50 grame porumb
– 1 ardei iute
– 5 rosii cherry
– ulei de masline
– 1 ceapa verde
– 50 grame mazare

Mod de preparare

In primul rand vei pune orezul la fiert, urmand instructiunile. Vei cali putin ceapa verde, dupa care adaugi mazarea, porumbul, leurda, ardeiul iute si in final orezul.

Mai soteaza si rosiile cherry in ulei de masline si cu un praf de sare. Nu le lasa mai mult de 3-5 minute, dupa care adauga-le peste amestecul de mai devreme. Vei obtine o salata calda pe cinste si vei incepe sa apreciezi mai mult aceste retete cu leurda.

3. Supa crema de leurda

Ai nevoie de:

– 2 legaturi de leurda
– 2 cartofi medii
– 2 morcovi
– o ceapa
– 1 pastarnac
– 150 grame smantana
– 1 lingura faina
– 3 catei usturoi
– sare, piper

Mod de preparare

In primul rand, vei opari leurda, dar doar pentru cateva minute, pentru a-si mentine vitaminele. Apoi, leurda se da prin masina de tocat.

Cartofii, morcovii, pastarnacul se fierb pana se inmoaie. Separat, se soteaza ceapa si usturoiul pentru cateva minute. Cand sunt aproape gata se adauga si frunzele de leurda, dupa care intreaga compozitie se adauga peste legumele care fierb. Se lasa sa dea un clocot si se adauga o lingura de faina. La final se pune si smantana si se lasa un pic la racit.

Dupa aceea, se pun in blender si se paseaza bine, pana cand intreaga compozitie se transforma intr-o supa crema delicioasa si hranitoare.

Aceste retete cu leurda sunt versatile si usor de preparat, asa ca sigur te vei bucura de acest preparat.

Retete cu leurda – le vei adora!

 

Daca tot vorbim de retete de sezon, iti recomandam si cartofi noi la cuptor cu leurda, ii vei indragi imediat. Dupa cum vezi, aceasta planta poate fi folosita in nenumarate feluri, asa ca nu ezita sa incerci aceste retete.

Desigur ca va fi delicioasa si intr-o salata simpla, cu rosii si castraveti. Adauga cateva frunze de leurda pentru un plus de savoare.

 

4.75/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *