Fructele si legumele de vara. Ce beneficii au?

Fructele si legumele de vara nu ar trebui sa lipseasca din „repertoriul” tau, in special ca sunt de sezon. Multe dintre acestea se gasesc doar de-a lungul a cateva saptamani pe an, asa ca nu ar fi cazul sa le ratam.

Vorbim aici despre cirese, capsune, zmeura, catina, dovlecei, fasole verde, cartofi noi, ardei capia, rosii de gradina. Stim, vei zice ca fructele si legumele de vara se pot gasi si in alte perioade ale anului. Este adevarat, cu exceptia faptului ca noi ne referim la cele de origine ecologica. Sau crescute de micii producatori romani, adica cu mai putin chimicale si ingrasaminte decat restul.

Asa ca fa-ti un obicei din a merge vara la piata. Incurajeaza productia interna si cumpara cat mai multe alimente romanesti, chiar daca uneori pretul poate fi putin mai mare. Esti gata sa pregatesti cele mai savuroase salate si gustari din fructe?

Fructele si legumele de vara – pentru ce ar trebui sa optezi?

Sa incepem cu ciresele. Se gasesc in special in iunie, dar si in iulie poti sa mai ai inca noroc. Nu le ocoli, sunt minunate pentru sanatate. Abunda in vitamine (A si C) si fibre. Contin mult mai mult betacaroten decat afinele si sunt minunate pentru a detoxifia organismul. Anticancerigene, ideale pentru curatarea rinichilor si, pe deasupra, super gustoase. Opteaza pentru cirese romanesti vara aceasta si lasa fructele exotice pentru la iarna.

Fasole pastai (galbena sau verde). Vei obtine niste ciorbe absolut delicioase, in special daca vei adauga si ardei gras sau ceapa calite. Stii bine ca sunt printre preferatele romanilor in aceasta perioada. Fasolea pastai contine vitaminele A, C si K, dar si minerale precum manganul, fierul si fibrele. Asa ca ai toate motivele sa o consumi mai des vara aceasta.

Nu uita sa adaugi in ciorba sau mancarea de fasole pastai gatita si cateva rosii de gradina. Da, este acel sezon in care este momentul sa lasi alimentele din strainatate la o parte. Opteaza pentru cele romanesti, sigur vei gasi rosii bune inclusiv la supermarket.

Rosiile contin vitaminele A, C si E, fibre, dar si mangan, cupru si zinc. Regleaza glicemia si sustin procesul de slabire, asa ca nu uita sa le adaugi in toate salatele. Au in compozitie si licopen, flavonoide si carotenoide, asa ca sustin cu succes starea de sanatate si previn cancerul.

Fructele si legumele de vara. Caise, ardei grasi si vinete

Ardeii nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie, in special vara. Se gasesc cu usurinta, iar cei romanesti parca sunt si mai gustosi. Adauga-i in salate, gustari si nu uita sa faci mai des ardei umpluti. Satiosi si gustosi, aceasta reteta se poate realiza atat cu carne cat si cu ciuperci. Asa ca poti varia dupa bunul plac.

Ardeii contin vitamina C, dar si zinc, magneziu si betacaroten, asa ca sunt ideali pentru o dieta echilibrata. Contin si vitamina E, esentiala pentru o piele frumoasa si sanatoasa. Previne cancerul, dar si bolile cardiovasculare.

Caisele sunt fructele romanesti care se gasesc intr-o perioada foarte scurta, asa ca profita din plin. Bogate in vitamina A, te vor ajuta sa sustii o vedere mai buna. De asemenea, betacarotenul sustine o piele sanatoasa, iar fibrele te vor ajuta sa ai o digestie si un tranzit de nota 10. Evident ca le poti consuma si in smoothie-uri. Trece-le pe lista si profita din plin de beneficiile uimitoare ale acestora.

Pepenele verde este alta „piesa” de care nu ar trebui sa te lipsesti vara aceasta:

1. Te va ajuta sa slabesti. Da, consumul de pepene verde poate duce la reducerea masei corporale, asa ca fii sigura ca il introduci in dieta ta. Are rolul de a elimina toxinele rapid si de a reduce acele depozite de grasime de la nivel celular.

2. Efect antiinflamator si antioxidant. La fel ca majoritatea fructelor, contine antioxidanti din belsug si te va feri de inflamatii. Are in compozitie: flavonoizi, carotenoizi si triterpenoizi, pentru a-ti face o idee.

3. Sanatatea inimii. Pepenele verde contine si licopen, renumit pentru faptul ca ajuta la mentinerea sistemului cardiovascular. De asemenea, protejeaza si sistemul osos si poate conduce la diminuarea tensiunii arteriale. Contine si potasiu, de aceea are efect asupra sistemului osos, adica duce la fixarea calciului in organism…toate beneficiile sale aici >>>

Fructele si legumele de vara – opteaza pentru retete simple si sanatoase

Vinetele. Celebra salata realizata din aceste legume este alta preferata a romanilor. In special cand este realizata din vinete romanesti, de gradina.

Cel mai bine ar fi sa le cumperi direct de la tarani sau micii producatori romani, in acest fel vei avea parte de toate beneficiile pe care vinetele le pot conferi. Ne referim la minerale precum calciu, magneziu, dar si vitaminele A si C.

Este demn de mentionat ca 100 grame vinete au doar 25 calorii, adica extrem de putin! Poti sa faci mancare de vinete, vinete la gratar, salate, etc. Chiar si paste integrale cu sos rosu si vinete coapte. Asa ca poti varia, dupa bunul plac.

Iti mai recomandam sa mananci zmeura, afine, dovlecei de gradina, cartofi noi si tot ceea ce mai poti gasi la piata, in aceasta perioada. Nu uita sa optezi pentru retete simple, la gratar sau cuptor, cu mai putin ulei.

Vei observa ca te vei simti mai bine, din toate punctele de vedere, plus ca este foarte probabil sa slabesti.

4/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *