Microbii – protejarea exagerata a copiilor slabeste sistemul imunitar

Protejarea exagerata a copiilor fata de microbii existenti poate duce la o slabire a sistemului imunitar. Iti mai amintesti cand erai copil si nimeni nu venea dupa tine, sa te dezinfecteze, la fiecare cazatura? Ei bine, se pare ca era o idee chiar buna, observa cercetatorii.

Poate nu este o noutate pentru tine si stii deja ca aceasta protectie iesita din comun poate avea consecinte nefaste. La ce ne referim? Ei bine, este vorba despre slabirea sistemului imunitar. Asa ca este exact invers. Expunerea la microbi, fara a se exagera desigur, sustine imunitatea.

Iar anumite cercetari au scos la iveala faptul ca micutii sunt chiar protejati de anumite boli, odata ce au fost expusi la bacterii, paraziti, etc. De ce? Pentru ca sistemul imunitar are un mod interesant de a lucra.

Microbii – de ce este bine sa fii „familiarizat” cu acestia?

Nu ne intelege gresit, nu este cazul sa ii lasi pe copii in cele mai periculoase situatii sau atunci cand virusii „pandesc la tot pasul”. Dar nici sa exagerezi flagrant. Adica, daca cel mic a atins pamantul sau a mancat o data cu mainile murdare, chiar nu trebuie sa fie o tragedie.

O cercetare realizata la Northwestern University, din SUA sustine ca in acest fel copiii devin vulnerabili. Iar bolile despre care vorbim nu sunt deloc banale. Este vorba despre astm, boli autoimune si multe altele. Pentru ca acestia devin mult prea sensibili, ca urmare a unui organism nefamiliarizat cu niciun microb.

Asadar, aceasta obsesie de a NU expune copiii la niciun microb ajunge sa ii afecteze pe viitor, facandu-i vulnerabili in multe situatii. Thom McDade, director al Laboratorului de cercetare a biologiei umane de la Universitatea mai sus mentionata, sustine cu tarie acest lucru.

Microbii – creierul se intareste prin expunerea la paraziti

Incredibil, nu-i asa? Dar poate ca asa se explica de ce copiii care nu au fost crescuti intr-un mediu steril sunt mai sanatosi. Poate ca ai observat ca cei de la tara nu au astfel de probleme si chiar se imbolnavesc mai rar de alergii, raceli, etc.

Sa fie oare o coincidenta? Nicidecum, iar dr. McDade sustine cu tarie acest lucru. Asa ca nu este deloc o problema daca cei mici au fost expusi la microbi, in copilarie.

Astfel, parintii nu ar trebui sa ii fereasca pe cei mici de microbi? Ba da, dar nu in aceasta maniera obsesiva. Nu de alta, dar copilul nu va putea sa isi dezvolte un sistem imunitar puternic, daca tot timpul este ferit pana si de cea mai mica amenintare, observa cercetatorii.

Microbii – cum ar trebuie sa procedeze parintii?

Nu ar trebui sa le administreze celor mici antibiotice pentru orice fleac, de exemplu. Sistemul imunitar va fi slabit, iar cel mic nu va face fata infectiilor de tot felul. Se va vindeca mai greu si se va imbolnavi mai des, pe viitor.

Nu este bine sa sterilizam tot din casa, mai declara cercetatorii, in special ca si aceste chimicale au efecte negative. Iar dr. McDade chiar este amuzat de parintii care se streseaza pentru ca cel mic a mancat de pe jos…

Asadar, cei mici trebuie educati si ingrijiti, dar astfel incat sa inteleaga ca echilibrul este cel mai important in viata!

Sursa: BestFolkMedicine

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *