5 trucuri pentru organizarea casei care te ajuta sa scapi de stres

Stresul este omniprezent in viata moderna, produce disconfort si da senzatia unei lipse de control. Denumit si boala secolului 21, acesta este cauzat in mare parte de stilul de viata alert si dezorganizat, caracterizat prin lipsa de timp, probleme personale si profesionale sau o situatie economica ingrijoratoare. Agitatia cotidiana te face sa fii obosita si tot mai presata de problemele marunte, de aceea trebuie sa identifici strategii care te pot ajuta sa depasesti aceasta faza. 

Si unde poate fi mai indicat sa te relaxezi dupa o zi epuizanta decat in confortul propriei tale case?! Insa, ai nevoie de o locuinta ordonata care sa contribuie la diminuarea nivelului de stres si nu la amplificarea acestuia. Iata cateva trucuri simple pe care poti sa le incerci in organizarea casei pentru a fi mai calma si relaxata.

Pastreaza ordinea

Daca in locuinta ta este o adevarata debandada, organismul resimte asta ce pe un lucru negativ si secreta cortizol, un hormon al stresului. Potrivit specialistilor, dezordinea este de vina pentru starile de nervozitate sau problemele legate de concentrare. Ai fi surprinsa sa descoperi ca 20 de minute de curatenie in casa te pot ajuta sa te simti mult mai bine. 

Prin urmare, incearca sa iti tii lucrurile intr-un mod cat mai organizat, pentru ca atunci cand ai o activitate suficient de viguroasa, in corp vor fi eliminate endorfine – hormonii care reduc stresul. Asa ca nu ar fi rau sa-ti achizitionezi cateva dulapuri la preturi avantajoase in care sa iti depozitezi hainele si obiectele folosite in mod constant, care produc cea mai mare dezordine. Creeaza-ti o rutina din a curata locuinta in fiecare zi si astfel vei diminua considerabil nivelul de stres.

Renunta la hainele care iti sunt mici

Orice persoana are cel putin cateva piese vestimentar care nu-i mai vin de ceva vreme, insa nu renunta la ele crezand ca va reveni la greutatea din trecut. Ei bine, pastrarea acestor haine nu face decat sa amplifice stresul. 

De ce? Pentru ca nu reusesti sa te bucuri de prezentul in care traiesti, fiind intotdeauna cu gandul la trecut si viitor. Cu cat te gandesti mai mult la cum erai si cum iti doresti sa fii, nu vei face decat sa atragi energii negative care iti maresc starea de stres si anxietate.

Pastreaza spatii libere

Intr-o locuinta aglomerata nu vei reusi sa gasesti niciodata lucrurile atunci cand ai nevoie de ele. In plus, vei avea intotdeauna treburi neterminate, ceea ce conduce la un nivel ridicat de stres. Prea multe piese de mobilier si decoratiuni te vor coplesi, atat la nivel vizual cat si atunci cand trebuie sa faci curatenie in locuinta. 

Daca fiecare camera este plina cu diverse obiecte iti va fi greu si sa te deplasezi in voie prin casa, iar asta nu va face decat sa te enerveze si sa-ti distraga atentia de la lucrurile importante.

Decoreaza-ti casa cu plante

Indiferent daca iti plac sau nu florile, trebuie sa stii ca ingrijirea plantelor este una dintre cele mai simple metode de diminuare a stresului. Asadar, incearca sa iti achizitonezi cateva ghivece cu flori daca vrei sa fii mult mai relaxata. O sa beneficiezi de o stare de bine atunci cand le uzi sau le stergi de praf, dar si cand le privesti si te simti mai aproape de natura.

Tine la indemana obiectele folosite zilnic

Probabil ca esti destul de stresata dimineata, cand trebuie sa pleci la serviciu ori sa duci copii la scoala si nu stii de unde sa iei anumite lucruri. Mereu grabita si in lipsa de timp, nu vei reusi decat sa te enervezi in asfel de situatii. 

Cel mai indicat ar fi sa te organizezi eficient si sa tii la vedere lucrurile pe care le folosesti des. De pilda, in spatiile de la inaltime depoziteaza tot ceea ce utilizezi ocazional, iar la nivelul ochilor pune obiectele de care ai nevoie aproape tot timpul.

Probabil ca nu toata lumea dispune de spatiu in locuinta pentru a-si crea o camera dedicata activitatilor de ameliorare a stresului. Organizarea eficienta este una dintre provocarile puse de mentinerea unei rutine care te poate ajuta sa scapi de stres si sa permiti altor activitati sa devina prioritare in viata ta.

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *