5 analize medicale obligatorii pentru femei

Analizele medicale efectuate regulat te pot ajuta sa identifici in faza incipienta probleme cardiovasculare ori afectiuni grave precum diabet si cancer. Nimeni nu se da in vant dupa astfel de controale, insa sunt esentiale pentru monitorizarea sanatatii si pentru cresterea sperantei de viata.

Femeile ar trebui sa efectueze regulat cinci analize medicale pentru a-si proteja corpul pe termen lung. In plus, nu trebuie sa neglijeze administrarea suplimentelor alimentare pentru o sanatate de fier. Pot fi achizitionate la promotie in aceasta perioada pe pfarma.ro.

Analizele obligatorii pentru femei: care sunt riscurile?

  1. Testul Papanicolau

Testul PAP sau Babes – Papanicolau este una dintre cele mai importante investigatii medicale pe care trebuie sa le faca o femeie anual. Prin acest control se pot identifica eventuale probleme aparute la nivelul colului uterin, precum celulele anormale, inainte sa se transforme in cancer.

Aceasta metoda a fost descoperita de Dr. George Papanicolaou in anul 1928 si este utilizata de peste 50 de ani. Controlul ajuta in continuare la reducerea cu pana la 75% a deceselor cauzate de cancerul de col uterin.

Probele se preleveaza in cabinetul medicului ginecolog in zilele 10-14 ale ciclului menstrual. De retinut faptul ca testul necesita o pregatire in prealabil. Cu 48 de ore inainte de efectuarea investigatiei, medicul recomanda evitarea contactul sexual, spalaturile sau cremele vaginale, administrarea de ovule sau folosirea de tampoane interne pentru ca rezultatele sa fie obtinute corect.

2. Testul HPV

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca virusul HPV poate duce la cancer de col uterin, fiind considerat una dintre cauzele frecvente care declanseaza aceasta afectiune de temut.

Human Papilloma Virus (HPV) se ia prin contact sexual si devine mai periculos daca este depistat mai tarziu. Inca un fapt ingrijorator este ca cercetatorii au descoperit peste 100 de tipuri si ca nu toate dintre acestea dau simptome, ceea ce face ca infestarea sa fie cu atat mai periculoasa.

Totusi, exista un prim semn mai usor de identificat, niste negi care apar in zona genitala. Este important de retinut ca o persoana care are leziuni determinate de acest virus le poate transmite altei persoane prin atingere. Totodata, daca isi atinge leziunile si apoi atinge o alta parte a corpului, negii se pot imprastia cu usurinta.

3. Masurarea colesterolului

Pe lista analizelor medicale obligatorii pentru femei se numara si masurarea colesterolului. In urma cercetarilor de specialitate, s-a aflat ca estrogenul, hormonul sexual feminin, are tendinta de a creste HDL-ul, adica asa-numitul colesterol „bun”. Insa, dupa ce se instaleaza menopauza si nivelul hormonului scade, valorile colesterolului total cresc.

Multe femei neglijeaza nivelul crescut al colesterolului, chiar daca medicii atrag periodic atentia asupra faptului ca acesta poate determina aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului, a aterosclerozei si a accidentului vascular cerebral.

Este esential ca masurarea colesterolului in sange sa faca parte din analizele medicale efectuate periodic. Pentru un stil de viata sanatos, se recomanda activitatea fizica practicata regulat si o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe, legume, peste si fructe de mare. De asemenea, specialistii mai recomanda si administrarea unor suplimente de Omega-3 care sa acopere lipsa acestui element din organism.

4. Examinarea pielii

De multe ori trecuta cu vederea, examinarea pielii poate ajuta la detectarea timpurie a anumitor probleme de sanatate. Alunitele cu o forma atipica sau care sufera modificari de culoare si dimensiune nu trebuie ignorate. O programare la medicul dermatolog este necesara pentru a depista eventuale afectiuni grave. In timpul consultului, specialistul se va folosi de dematoscop, un aparat compus dintr-o lentila cu lupa si o sursa de lumina, pentru a determina daca se impune o investigatie mai in detaliu asupra zonei.

Medicii recomanda limitarea expunerii la soare, avand in vedere ca studiile au scos la iveala ca 5 sau mai multe arsuri solare dubleaza riscul de aparitie a melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele.

5. Examinarea sanilor

Afectiunile sanului au o incidenta ingrijoratoare in randul femeilor, asa ca examinarea zonei nu trebuie tratata cu indiferenta. Controlul periodic este primul pas catre mentinerea sanatatii. Pana sa faci o programare la doctor, ia in considerare ca poti sa faci si acasa o autoexaminare a sanilor. Palparea zonei se poate face in pozitie verticala sau orizontala, in primele cinci zile dupa incheierea menstruatiei sau in aceeasi zi a fiecarei luni daca este instalata menopauza.

Chiar daca nu simti niciun nodul la palpare, specialistii recomanda si controlul medical, o ecografie anuala ori o mamografie, daca ai depasit varsta de 40 de ani.

Aceste analize medicale recomandate femeilor te pot ajuta sa identifici din timp anumite afectiuni de temut, asa ca nu ar trebui sa iti neglijezi sanatatea pe motivul ca „nu mi se poate intampla mie”. Mentinerea starii de sanatate este mai simpla daca ne ingrijim constant de corpul nostru.

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *