Mancatul emotional: cauze si remedii

Cu siguranta ai auzit pana acum vorbindu-se despre mancatul emotional, termenul referindu-se strict la acele persoane care isi inhiba emotiile, iar apoi dau iama in mancare. Suna cunoscut, nu-i asa? Ei bine, vei ramane surprinsa sa afli ca majoritatea oamenilor au facut asta.

Cel putin o data in viata. Efectul similar este si in cazul oamenilor care beau alcool. Tot din cauza refularilor si a blocarii emotiilor. Desigur ca se aplica si pentru cei care fumeaza sau folosesc alte substante pentru a se simti mai bine.

Asadar, ce ramane de facut? Cum poti scapa de mancatul emotional? Cat de tare te poate afecta pe termen lung? Despre toate acestea vom discuta mai pe larg, in articolul de fata.

Obezitatea si greutatea in exces apar de multe ori, pe acest fond. Oamenii intra intr-un cerc vicios si de multi ori se gasesc in imposibilitatea de a iesi din acest „joc”.

Mancatul emotional si ajutorul specializat

Fara doar si poate, oamenii care se afla in aceasta situatie si simt ca nu se pot opri, ar trebui sa apeleze la ajutorul unui profesionist. In acest caz, cel mai indicat ar fi sa se discute cu un psiholog, in prima faza, care ar putea aduce putina lumina.

Foarte multi dintre cei care isi inhiba emotiile si sentimentele, nici macar nu stiu ca o fac. Asadar, nu lasa sentimentul de rusine sa te copleseasca. Daca simti ca mancatul emotional este o problema cu care te confrunti, adreseaza-te specialistilor. Apropo, stiai ca studiile arata ca 75% dintre mancatul in exces este pe fondul emotiilor? Asa ca nu esti singurul care se confrunta cu aceasta situatie delicata.

Din pacate, in societatea moderna in care traim mancarea a devenit accesibila oricui. Mncarea ieftina, aici este problema. Poti iesi la o gustare, la orice ora din zi si din noapte. Tocmai de aceea problema greutatii este una cotidiana, in zilele noastre. De ce sa nu aducem un mic confort, macar pentru o perioada scurta? De cele mai multe ori cautam o rezolvare imediata a problemelor emotionale. Iar mancarea pare sa te faca sa te simti mai bine, cel putin pe moment.

Ce ascunde mancatul emotional? De cele mai multe ori depresie, frustrare, nervozitate, stres, etc. Boli ale emotionalului.

Motivele care amplifica mancatul emotional

– dorinta inconstienta de a compensa anumite lipsuri. De asemenea, mancatul in oras a devenit o forma de socializare. Desigur ca mancam mult prea mult. Lumea pare sa fi uitat frumusetea de a iesi in oras, fara a manca in exces.

– faptul ca se neglijeaza principalele mese ale zilei. In acest context, oamenii sunt tentati sa manance foarte mult seara. Si ce crezi? Atunci va exista riscul de a lua multe kilograme in plus. Nedorite, in mod evident.

Cum poti scapa de mancatul emotional?

Daca ai ajuns pana la acest moment, cu siguranta te-ai confruntat cu aceasta situatie. Asa ca probabil ti-ai dori sa nu se mai repete. Ce poti face? Cel mai important ar fi sa inlocuiesti mancatul in exces cu alt obicei, mai bun.

Ce poti face?

– mergi la o plimbare, de fiecare data cand vrei sa mananci
– alege un curs de yoga sau pilates; in acest fel te vei disciplina si corpul tau va incepe sa arate mai bine
– fa-ti o salata sanatoasa si satioasa; inconjoara-te cu gustari delicioase bazate pe fructe si legume 

Mancatul emotional – concluzii utile

Daca simti ca este si cazul tau, nu negjija aceasta afectiune. Chiar te poate acapara, iar sanatatea si trupul tau vor avea de suferit. Cel mai bine este sa constientizezi atunci cand ai o problema si sa incerci sa o rezolvi. Opteaza pentru mese cat mai sanatase, axate pe alimente naturale, fara aditivi.

Cel mai periculos este mancatul emotional atunci cand se consuma multe alimente de tip fast-food. Asa ca incearca sa stai cat mai departe de acestea.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *