Hipertensiunea arteriala poate afecta chiar si memoria!

Ca hipertensiunea arteriala este o stare periculoasa a sanatatii care iti poate afecta intregul organism nu mai este un secret pentru nimeni. Astazi iti vom prezenta mai multe efecte secundare ingrijoratoare.

De exemplu, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca pana si memoria incepe sa fie afectata, in cazul celor care au tensiunea marita. De cele mai multe ori tensiunea creste ca urmare a unui stil de viata nepotrivit, care nu sustine o stare de sanatate optima.

De exemplu, anumite statistici arata ca hipertensiunea arteriala este o reala problema la nivel global. Unul din 3 adulti sufera din pricina acestei conditii medicale.

Este demn de mentionat ca aceste persoane se expun unor riscuri majore, in sensul ca sunt predispune atacurilor de cord precum si altor afectiuni cardiovasculare.

Hipertensiunea arteriala – poate afecta capacitatea cognitiva

Iar aceasta chestiune este cat se poate de serioasa, in sensul ca poate afecta functiile de baza ale creierului. Ei bine, desi creierul nostru reprezinta doar 2% din greutatea corporala, se pare ca este nevoie de 20% din rezervele de sange pentru ca totul sa functioneze bine si sa fie in parametrii normali.

Si ce crezi? In momentul in care tensiunea arteriala este marita aceasta poate afecta serios vasele de sange. Va fi redus fluxul sanguin catre organe, in special catre creier. In timp, toate acestea pot duce la distrugerea partiala a celulelor creierului si pot afecta functia cognitiva.

Iar in acest sens exista numeroase studii care atesta acelasi lucru: hipertensiunea arteriala afecteaza creierul!

Un studiu amplu realizat de americani a aratat ca cei care au probleme cu tensiunea au si tendinta de a avea memoria afectata, precum si alte functii cognitive. La acest studiu au participat peste 13.500 de persoane. Alta concluzie interesanta a acestui studiu are in vedere varsta participantilor. In sensul ca cei care aveau probleme cu hipertensiunea la varste mai tinere (45-55 ani) au fost mai predispusi la alte afectiuni, precum cele ale creierului.

Insa cei care au inceput sa aiba tensiunea arteriala marita, cand aveau 60, 70 sau 80 de ani nu pareau sa sufere din pricina lipsei de memorie. Interesant, nu-i asa?

Acest aspect demonstreaza ca este foarte important sa avem grija de noi si in tinerete, nu doar atunci cand avem „o varsta”.

Muzica scade hipertensiunea arteriala – ce trebuie sa mai stii

Este demn de mentionat ca cercetatorii italieni au sesizat ca melodiile preferate de pacienti au cel mai mare efect. Acelea care trezesc o emotie la nivel psihic.

Cei care au ascultat si muzica preferata, dar au luat in continuare medicamentele, au reusit sa scada tensiunea arteriala sistolica cu 3,2 puncte in doar o saptamana. Cei care au participat la studiu au beneficiat de…mai multe despre hipertensiune aici >>>

Hipertensiunea arteriala – nu uita sa mananci sanatos!

Probabil ca pana acum ai aflat ca nutritia joaca un rol cheie in toate procesele organismului, iar cei care mananca multe grasimi, carne, oua, branza, etc pot avea probleme serioase cu tensiunea.

Desigur ca poti consuma aceste alimente, dar cu moderatie. Sanatatea cardiovasculara va fi „asigurata” daca vei consuma: fructe si legume proaspete, nuci nesarate si neprajite, fibre si leguminoase.

Macar de 2 ori pe saptamana incearca sa eviti produsele animale. Daca te vei documenta un pic vei ramane uimita sa descoperi cate retete vegetariene minunate exista. Iar zilele in care nu vei manca preparate cu carne nu vor fi deloc neplacute!

De asemenea, ar fi bine sa reduci consumul de sare, alcool, tigari. Este foarte important sa faci miscare de cel putin 3 ori pe saptamana, macar 30 de minute. Nu uita sa mentii o greutate optima si sa bei multe lichide si ceaiuri.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *