Cum sa economisesti bani inteligent?

Daca si tu te intrebai cum sa economisesti bani inteligent, a venit momentul sa-ti raspunzi la aceasta intrebare. Este foarte important de stiut unde gresim, cum de nu putem strange bani…chiar si cand castigam bine. Pentru ca se intampla frecvent si multi oameni care au bani patesc acest lucru.

De ce tocmai ei au dificultati la acest capitol? Pentru ca s-au obisnuit sa cheltuiasca mai mult decat castiga, de cele mai multe ori. Niciun om de afaceri nu procedeaza in acest fel. Desigur ca nici oamenii bogati nu fac niciodata asa. Altfel nu ar fi reusit sa ajunga bogati, in mod evident.

Cum sa economisesti bani inteligent? In primul rand, va fi nevoie sa pui la punct o mica strategie. Adica, trebuie sa incepi de undeva. Stim, nu iti place sa iti sacrifici micile placeri, dar poate tocmai de aceea ai uneori probleme cu banii.

Nu zice nimeni sa nu iti faci cate-o pofta, dar chiar nu este nevoie sa dai toti banii pe placeri care pot deveni…vinovate, in timp. Ce trebuie sa faci pentru a corecta aceasta situatie? Este mai simplu decat crezi, asa cum urmeaza sa vezi.

Cum sa economisesti bani inteligent? Iata despre ce este vorba

Invata sa fii mai disciplinata. Ziua de salariu nu trebuie sa fie un prilej de sarbatoare, adica nu iti vei cheltui toti banii pentru a cumpara haine, cosmetice si accesorii. Stim ca iti plac, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cumperi lunar lucruri. Ai ramane surprinsa cat de placut poate fi sa cumperi mai rar. In aces fel chiar vei apuca sa porti toate lucrurile pe care le cumperi. De prea multe ori cumparam tot felul de inutilitati, asa ca ar fi cazul sa te opresti.

Desigur ca se aplica in toate situatiile. Poate tu cumperi plante prea des. Sau ustensile de bucatarie si mobila. Oricare ar fi dependenta ta, trebuie sa inveti sa te disciplinezi. Consumerismul nu trebuie incurajat. Tocmai de aceea ar trebui sa cumparam ceea ce este necesar si avem nevoie. Cumparaturile pot deveni o adevarata dependenta, asa ca nu este cazul sa o incurajezi.

Asadar, primul lucru pe care-l poti face este sa nu mai mergi la shopping asa des. Pentru ca daca vei insista cu acest lucru, cu siguranta vei da mereu toti banii pe lucruri de care nu ai nevoie, in realitate.

Trebuie sa ai un scop. De exemplu, in fiecare luna poti cheltui doar 85% din salariu. Restul de 15% ar trebui sa-l pui deoparte, la capitolul ECONOMII. Nu ai un astfel de cont? Inseamna ca este cazul sa faci asta cat mai repede. Este adevarat ca in viata este bine sa traiesti clipa…dar asta nu inseamna ca trebuie sa ramai fara niciun ban!

De acum incolo, fa un depozit unde vei vira toti banii pe care nu ii folosesti in luna respectiva. Vei ramane uimita ce suma de bani se va strange, odata ce vei recurge la aceasta varianta. In special daca nu obisnuiesti sa economisesti deloc. Aceasta este una dintre marile greseli ale celor care nu au bani, desi castiga bine.

Cum sa economisesti bani inteligent? Fa ceva important cu banii tai

Propune-ti sa faci ceva cu banii tai. Strange bani pentru o excursie, o casa sau orice altceva iti doresti sa obtii. In acest fel vei invata sa fii mai ponderata si nu vei mai cheltui la fel ca inainte. Pentru ca ai un scop mai important decat acela de a cumpara nimicuri. Asa ca fa-ti un plan pe termen lung si incepe sa economisesti pentru visul tau.

Trebuie sa fie ceva ce iti doreai de mult timp sa faci, ceva ce necesita rabdare si timp. Doar in acest fel vei invata disciplina si vei reusi sa fii mai bine organizata. Asa ca ce ar fi sa strangi bani pentru a merge in excursia mult dorita? Sau pentru a cumpara mobila pe care ti-o doreai?

Fa un calcul si vezi cat trebuie sa economisesti zilnic. Alt task important de realizat este acela de a sti exact de ce ai nevoie. Una este sa stii exact care este suma de bani necesara implinirii scopului tau. Si cu totul alta este sa banuiesti. Asa ca fii sigura ca stii exact despre ce este vorba si economiseste zilnic pentru implinirea scopului tau.

Incearca sa-ti inhibi dorinta de a cumpara toate prostiile, chiar daca aceasta va veni. S-ar putea sa te intristeze la inceput, dar nu-ti face griji. Va trece acest moment si apoi iti vei da seama ca nu meritau cumparate toate acele lucruri. Daca vei duce la un bun final acest scop, te vei felicita ca ai facut-o. Asa ca esti pregatita sa mergi in excursia mult visata? Sa poate ca astepti cu nerabdare sa redecorezi livingul…Alege scopul care te incita si indeplineste-l. Vei ramane uimita cate poti realiza in acest fel.

Cum sa economisesti bani inteligent? Invata sa respecti banii castigati chiar de tine!

Atunci cand efectiv arunci banii pe fereastra si nu faci nimic important din sumele castigate de tine, prin munca ta…este o problema. Te comporti ca si cum nu ai respecta munca depusa de tine. Tu depui un efort mare pentru a munci in fiecare zi, asa ca poate nu ar trebui sa dai banii atat de usor, pe tot felul de lucruri inutile.

Asa ca respecta munca si efortul depus zilnic si fa mai multe lucruri folositoare cu banii castigati de tine. Nu te lasa intimidata ca trebuie sa economisesti o perioada mai lunga de timp, este firesc sa fie asa. Chiar si oamenii bogati au nevoie de timp pentru a-si duce la indeplinire planurile.

De asemenea, mananca mai des acasa sau gateste. Ai ramane uimita sa vezi cati bani se duc pe mancarea gatita sau cea cumparata din oras. In acest fel vei pierde foarte multi bani, iar gatitul poate fi o activitate foarte placuta. Vei manca ceva preparat chiar de tine, fara aditivi si chimicale. Te vei obisnui sa si gatesti mai sanatos in acest fel si s-ar putea chiar sa-ti placa, in cele din urma. Nu uita sa cumperi fructe si legume, pentru a avea energie intreaga zi. Ce zici, crezi ca acum stii cum sa economisesti bani inteligent? Succes!

4.73/5 (15)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *