Ce sa consumam iarna? Cele mai importante alimente

Daca si tu vrei sa stii ce sa consumam iarna, pentru a fi in forma si sanatoase, esti pe drumul cel bun. Pentru ca exact despre aceste lucruri vom discuta in cele ce urmeaza.

Uitam ca alimentatia difera in functie de sezon sau cel putin asa ar trebui sa se petreaca, daca dorim ca organismul sa fie sanatos.
Ce sa consumam iarna? In mod evident, avem nevoie de alimente care sa ne sustina starea de sanatate si imunitatea. Pentru ca sezonul rece este o provocare pentru organism, asa ca nu te trebuie sa te prinda nepregatita.

Asadar, ar fi cazul sa te obisnuiesti sa mananci mai multe fructe si legume, dar si leguminoase. Desigur ca cruditatile abunda in minerale, vitamine si fibre. Exact ce are nevoie organismul pentru a functiona de minune, inclusiv iarna.

Si pentru ca tie sa-ti fie mai usor, dorim sa iti punem la dispozitie o mica lista de alimente, pentru ca tu sa stii exact ce ai de facut.

Ce sa consumam iarna? Ce sa NU iti lipseasca din cosul de cumparaturi

Verdeturile. Chiar daca este iarna nu inseamna ca nu ai nevoie de salate in viata ta. Nu uita sa cumperi spanac, salata verde, rucola si alte verdeturi pe care le poti gasi cu usurinta la supermarket. Asa ca nu mai pierde vremea si mananca o salata, la fiecare masa. Foarte important daca vrei sa mentii o stare de sanatate eficienta, cat este iarna de lunga. Si nu numai!

Asa ca pregateste-te sa faci cumparaturi pentru mai multe zile, pentru a fi sigura ca nimic nu-ti lipseste. Apropo, ia-ti si la birou cate o salata, este foarte bine sa ai obiceiuri sanatoase, pe care le poti mentine intregul an.

Legume crucifere. Cat mai des si cat mai multe sa consumi, pentru ca iti vor schimba starea de spirit si de sanatate. Stim, pare un mit, dar vei vedea ca te vei simti mult mai bine. Asa ca mananca mai des broccoli, conopida, varza, sfecla. Apropo, sucul de sfecla este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante de exceptie.

Asa ca nu te sfii si consuma-l mai des. Poate preveni cu succes si cancerul, asa ca are multe proprietati demne de luat in seama. Este foarte bogata si in folati, acizi folici dar si mangan, acesta avand capacitatea de a sustine sistemul osos si nervos intr-o stare optima de sanatate.

Asa ca, ce ar fi ca broccoli inabusit sau conopida sa fie garniturile tale, de acum incolo? Sau ce ar fi sa mananci mai des aceste legume si ca atare?

Nautul, lintea sau fasolea sunt alte alimente perfecte pentru sezonul rece. Nu te mai axa atat de mult pe nevoia de carne. Lucrurile nu stau chiar asa, s-ar putea sa ramai surprinsa cat de bine te vei simti si fara lactate si carne.

Ce sa consumam iarna? Nu uita de fructe

Fructele proaspete ar trebui sa faca oricum parte din alimentatia ta. Dar iarna este un sezon special, asa ca nu uita sa cumperi mai des. Cumpara mai des ananas, kiwi, catina, zmeura, mure, afine. Si citricile sunt indicate, fara doar si poate, dar nu uita ca acestea au mai putina vitamina C decat restul enumerate mai sus. Stim, s-ar putea sa ramai surprinsa, dar asa stau lucrurile.

Nu uita sa consumi mai des salate de fructe, sucuri preparate chiar de tine sau smoothie-uri. Acestea sunt excelente de dimineata, in mod special. In acest fel vei porni organismul si vei avea energie intreaga zi.

Legume proaspete. Chiar daca nu este sezonul lor, fara doar si poate ca ar trebui sa le consumi. Nu sunt la fel de gustoase, dar totusi este bine sa mananci o salata de rosii sau castraveti alaturi de o tocanita sau o omleta. Exact asa cum faci si vara! Este adevarat ca legumele nu sun in plin sezon, dar tot sunt eficiente si pline de vitamine. Multi oameni se sperie de faptul ca legumele sunt pline de pesticide in acest sezon rece, dar nu trebuie exagerat.

Oricum, legumele au o inteligenta proprie, care le ajuta sa se fereasca de efectele negative ale chimicalelor. Asa ca nu te sfii si mananca-le mai des.

Pastreaza un echilibru in dieta ta si in acest mod vei fi mai sanatoasa ca oricand, inclusiv iarna.

Nuci si alune. Crude si proaspete, adica nesarate si neprajite. Altfel ar putea fi probleme, in sensul ca te vor ajuta sa te ingrasi si nu sunt chiar atat de eficiente ca atunci cand sunt crude.

Asa ca incearca sa ai la gustare caju, migdale, nuci proaspete, etc. Dar nu exagera, o mana de nuci este suficient, altfel ai putea sa consumi prea multe calorii. Dar include-le in dieta ta zilnica. De asemenea, consuma seminte de in, susan, floarea soarelui.

4.93/5 (14)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *