Fructe de toamna – ce sa mananci in sezonul rece

Daca si tu ai vrea sa stii ce fel de fructe de toamna ar trebui sa consumi in sezonul urmator, dorim sa-ti prezentam cele mai sanatoase variante. Dupa cum stii, toamna se culeg roadele muncii depuse de-a lungul verii si primaverii, asa ca este momentul sa ne desfatam!

Asa a fost mereu in Romania si chiar daca acum avem acces la fructele din import, nu ar trebui sa le neglijam nici pe cele autohtone. Nu de alta, dar sunt super sanatoase, au mai putine pesticide si sunt de multe ori mai ieftine.

Daca si tu vrei sa ai parte de cele mai bune fructe de toamna este momentul sa afli cu ce ar trebui sa incepi. Mere, pere in panere spune o poezie romaneasca veche…Iar toamna asa ar trebui sa fie si pentru tine! Este momentul sa tii o cura de detoxifiere si sa te bucuri de abundenta existenta pe piata.

Fa mai multe drumuri la piata, inca exista mici producatori care te pot surprinde foarte placut cu alimentele vandute. Asa ca nu ezita sa cumperi mai multe produse autohtone in periada urmatoare.

Fructe de toamna – ce sa mananci mai des?

Mere. Incepem cu cele mai cunoscute fructe romanesti, care surprind prin aroma lor, de cele mai multe ori. Merele de toamna au un gust intens, iar daca le depozitezi corect, pot rezista pana la iarna! Un mar pe zi te scapa de doctorii, enunta un proverb din popor. Si nici nu este de mirare. Un fruct care abunda in vitamina C, fibre si minerale nu poate sa fie decat benefic. Contin antioxidanti din belsug, asa ca este minunat in preventia bolilor de tot felul. Consuma-le cu tot cu coaja, in aceasta rezida nutrientii si vitaminele. Incearca sa le mananci proaspete, asa sunt intotdeauna eficiente.

Pere. Sunt acele fructe de toamna care nu ar trebui sa lipseasca. Ce vitamine au in compozitie? Vorbim despre B1, B2, E si C. Mai au si acid folic, betacaroten si fibre din abundenta. Te vor ajuta sa ai un sistem imunitar mai puternic si o glicemie mai buna. Asa ca nu ezita sa le consumi mai des. Te vor ajuta sa te eliberezi de toxine, iar daca ai probleme cu constipatia, cu siguranta le vei rezolva rapid, odata ce vei incepe sa consumi pere.

Struguri. Nu aveau cum sa lipseasca! Romania are struguri de tot felul, care mai de care mai renumiti, asa ca mananca mai multi toamna aceasta. Este adevarat ca nu sunt recomandati in dieta, dar nu trebuie sa mananci cantitati industriale. Ci doar un ciorchine pe zi de exemplu. Bogati in antioxidanti, te vor ajuta sa iei portia zilnica necesara de nutrienti. Ajuta la scaderea inflamatiilor, sustin sanatatea cardiovasculara, vederea, etc. Consuma si struguri negri, sunt bogati in resveratrol, un antioxidant de exceptie care poate preveni cu succes bolile autoimune.

Fructe de toamna – mananca mai des si prune!

Prune. Bogate in fosfor, calciu, magneziu si fier. Adica este momentul sa mananci mai des, in special daca ai avut probleme cu asimilarea acestor vitamine. Prunele ajuta sistemul digestiv si ficatul si pot ameliora durerile reumatice. Au in jur de 90 de calorii la suta de grame, asa ca nu ai de ce sa-ti faci probleme, chiar daca tii dieta. Prunele contin vitamina C, potasiu si fibre, trei elemente cruciale pentru buna functionare a organismului. Au rol de prevenire si pot ameliora afectiuni precum: colesterolul marit, constipatie, presiune arteriala scazuta, boli cardiovasculare.

Catina. Este bogata in minerale si vitamine precum: A, B-urile, C si D2, D3. Sa iti mai spunem ca ajuta femeile care vor sa ramana gravide, avand in vedere ca are in compozitie acid folic? Aceste minunate fructe mai contin si aminoazici, acizi grasi nesaturati, potasiu, calciu, magneziu, uleiuri esentiale, etc. Asa ca mergi mai des pe la piata si pune catina si pentru la iarna, in congelator. Va fi excelenta in smoothie-uri.

Gutui. Perfecte in dieta, gratie continutului scazut de grasimi si sodiu. Poti consuma si compot de gutui, in special daca este facut de casa. Un adevarat desert natural care sigur iti va placea la nebunie.

Beneficiile gutuilor sunt utile si pentru aceia care vor sa se fereasca de cancer, boli de inima, diabet, etc

– indicate si in cazurile de anemie, acestea continand fier
– in combinatie cu mierea, pot reduce diareea, colita, ulcerul gastric, asa ca este un medicament natural- bogate in acid folic, asa ca ar trebui consumate de catre femeile care doresc sa ramana gravide
– sucul de gutui si siropul sunt utile in tratarea hemoroizilor…citeste mai multe despre gutui aici >>>

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *