Reducetarianismul – ce inseamna si cum stii daca ti se potriveste?

Daca si tu ai vrea sa devii vegetariana, dar inca nu esti sigura ca ai putea face o astfel de schimbare, s-ar putea ca reducetarianismul sa fie solutia ideala. Dupa cum iti poti imagina, este vorba despre un regim bazat mai mult pe alimente vegetale, dar…si carne! Adica, cei care urmeaza acest trend nu sunt adeptii unei schimbari radicale. Asa ca inca mai „gusta” carne, atunci cand poftesc sau au ocazia.

Reducetarianismul, dupa cum ii spune si numele, se refera la acele persoane care reduc drastic continutul de carne si produse animale, dar care inca nu pot renunta total la acele alimente. Asa ca au gasit o cale de mijloc, prin care inca se pot bucura si de o friptura, din cand in cand.

Asa ca cei care admira si aspira spre un stil de viata vegan sau vegetarian, pot apela la aceasta solutie, pana vor lua o decizie. Sau cine stie, poti urma chiar toata viata principiul reducetarianismului.

Esti gata sa renunti la consumul ridicat de carne si lactate? Atunci haide sa vedem impreuna ce putem face.

Reducetarianismul – crezi ca ti se potriveste?

Este demn de precizat ca vorbim despre o miscare in sine, iar fondatorul acestui curent este un american pe nume Brian Kateman. Acesta este de parere ca reducetarianismul este cheia succesului pentru persoanele care nu sunt tocmai vegetariene. Asa ca americanul a scris si o carte in acest sens, prin care se adreseaza tuturor persoanelor interesate de acest trend. Cartea sa este intitulata „The Reducetarian Solution: How the Surprisingly Simple Act of Reducing the Amount of Meat in Your Diet Can Transform Your Health and the Planet (Solutia Reducetariana: Cum simplul act de a reduce consumul de carne poate tranforma starea ta de sanatate si Planeta).

Asa ca, daca si tu esti preocupat de problemele mediului inconjurator, dar vrei sa fii si mai sanatoasa, poate ar fi momentul sa afli mai multe despre dieta „reducetara”.

Kateman mentioneaza ca a vrut sa puna bazele acestei miscari tocmai pentru ca aspira la o lume mai buna si doreste ca mediul in care traim sa fie unul mai putin poluat. Iar industria carnii polueaza enorm, dupa cum probabil ai auzit. Asadar, cei care reduc consumul de carne si lactate vor avea o sanatate mai buna si vor sustine miscarea mentionata.

Reducetarianismul a fost adoptat de milioane de oameni din intreaga lume, care au inteles ca este normal sa mai aiba astfel de pofte si nu este cazul sa se judece prea aspru. Chiar si simplu fapt de a manca produse cu carne mai rar ajuta enorm mediul inconjurator. Ba chiar si daca reduci consumul de carne la 3 sau 4 zile pe saptamana tot este minunat.

Inseamna ca ai optat pentru o viata mai sanatoasa, iar beneficiile nu vor intarzia sa apara. Vei slabi, nivelul de energie va creste, iar tu vei arata mai bine ca oricand. De ce? Pentru ca dieta preponderent vegetariana are si rolul de a preveni procesul de imbatranire.

Ca sa nu mai spunem ca vei scadea considerabil riscul de a face cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Asa ca poate dieta reducetara este cea mai buna idee!

Reducetarianismul – cum sa incepi?

Desigur ca este bine sa faci lucrurile treptat. Asa ca scade consumul de carne, la 5-6 zile pe saptamana, apoi la 3-4, apoi la 2-3 zile si tot asa. Nu neglija nutritia si mananca multe nuci, seminte, cereale integrale, fructe, leguminoase, etc.

Toate acestea contin minerale, fibre si proteine calitative, asa ca vei fi in siguranta. Nu uita de broccoli, avocado, linte sau naut, acestea sunt alimente esentiale pentru vegetarieni. Contin multe proteine, asa ca nu te vei confrunta cu o senzatie de foame. Ba chiar din contra, vei avea energie, iar digestia va functiona mai bine ca oricand.

Desigur ca va trebui sa fii atenta la ce mananci, altfel ai putea suferi din pricina dezechilibrelor. Dar nu este nici pe departe atat de greu pe cat pare.

Retete vegetariene delicioase (de post). Incearca-le si le vei adora!

Paste cu ciuperci si sos de rosii

Exista retete vegetariene delicioase pentru paste, iar tu esti pe cale sa te lamuresti de acest aspect.

Ai nevoie de:

  • o punga de paste intagrale (sunt la fel de gustoase, dar mai sanatoase!)
  • 1 kilogram de ciuperci proaspete ( sau la conserva, daca te grabesti)
    – 1 dovlecel
    – sos de rosii
    – 2 rosii bine coapte
    – o ceapa
    – 3 catei de usturoi
    – oregano…vezi mai multe retete vegetariene delicioase aici >>>

Reducetarianismul – diferente intre vegetarieni si vegani

Poate ai auzit deja ca vegetarienii sunt cei care au renuntat doar la carne, dar inca consuma produse lactate si oua. Unii mananca chiar si peste, din cand in cand.

Veganii sunt putin mai severi, in sensul ca mananca doar alimente de origine vegetala, iar unii au renuntat chiar si la miere sau ulei de palmier, pentru a proteja natura. Depinde de tine cat de departe vrei sa mergi, orice varianta ai alege este oricum una sanatoasa si inteleapta.

Nu te forta sa faci nimic, lasa lucrurile de la sine si invata sa alegi alimente naturale, cu mai putine chimicale si aditivi. Te vei simti mult mai bine, iar silueta ta va sta ca marturie in acest sens!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *