Sportul in sarcina. De ce este bine sa practici?

Despre sportul in sarcina se tot vorbeste, parerile fiind impartite, dar un lucru este cert: este bine sa faci miscare chiar si atunci! Si asa cum vei vedea explicatia este cat se poate de logica. In aceasta perioada deosebita din viata ta nu este cazul sa te neglijezi sau sa mananci mai mult decat trebuie.

Clar ca vor exista anumite schimbari si bineinteles ca vei avea restrictii, dar nici pe departe asa de multe cum ai crede. Cel mai bine ar fi sa ceri si parerea unui medic, dar cu siguranta sportul in sarcina va fi permis, in special daca esti sanatoasa.

Multe femei au tendinta de a trata sarcina ca pe o boala, in loc sa se bucure de cea mai frumoasa perioada a vietii. Este foarte bine sa fii precauta, dar fara a exagera. Nu de alta, dar stresul este de asemenea interzis in sarcina, asa ca fa tot posibilul sa-l eviti!

Sportul in sarcina – ce exercitii este indicat sa faci?

Desigur ca vorbim despre exercitii fizice usoare, speciale pentru gravide, care te vor ajuta pe toate planurile: fizic, psihic si spiritual.

Sportul in sarcina aduce multe beneficii sanatatii si fatului, asa cum vei observa in cele ce urmeaza. Desigur ca ar fi indicat sa mai reduci din intensitatea antrenamentelor. Sariturile, miscarile foarte energice, ridicarea greutatilor, etc nu prea sunt indicate. Poti vorbi si cu un profesor de fitness in acest sens, sigur te va indruma mai bine. Se pare ca medicii recomanda in jur de 30 de minute de sport, de 3 ori pe saptamana, in cazul femeilor insarcinate. Desigur ca plimbarile zilnice sunt recomandate oricum, acestea vor ajuta organismul sa functioneze mai bine.

Avantajele sportului in sarcina:

  • un tonus mai bun
  • circulatia sangelui imbunatatita, inima sanatoasa, rezistenta la efort
  • nastere mai usoara (conform studiilor, travaliul va fi mai usor de suportat)
  • dureri mai putine, din seria celor specifice sarcinii ( spate, crampe musculare)
  • somn mai bun, reducerea stresului
  • nu vei lua prea multe kilograme in plus
  • sunt sanse mari sa ai o nastere naturala
  • fatul va fi oxigenat mai bine, iar copilul cu siguranta va fi sanatos

Sportul in sarcina – vei adora aceste activitati!

Iata ce sporturi sau activitati fizice sunt recomandate de specialisti:

Inotul. Minunat pentru femeile gravide, te vei simti mult mai bine, iar durerile specifice graviditatii vor fi reduse. Incepe cu 10 minute de inot si continua sa cresti timpul. Este indicat chiar si in ultimul trimestru de sarcina, asa ca nu-ti face griji.

Yoga. Este ideala pentru acele femei care vor sa intareasca un pic musculatura. De asemenea, vei avea o flexibilitate mai mare, iar ligamentele vor fi mai elastice. Exista chiar yoga pentru gravide, asa ca nu mai sta pe ganduri si gaseste o sala unde poti practica. Durerile de spate vor fi considerabil atenuate in acest mod, prin exercitiile de relaxare si streching. Exercitiile de respiratie te vor ajuta pentru o nastere si un travaliu mai usoare.

Dansuri. Ceva relaxant, dar totusi antrenant ar fi ideal pentru tine, ca viitoare mamica. In special daca esti o fire energica, care adora sportul. Poti opta pentru dansuri nu foarte alerte totusi, dar care sa-ti puna sangele in miscare.

Alergare usoara (jogging). In special daca ai alergat si inainte nu vor fi probleme, sportul in sarcina te va ajuta. Incearca sa nu iesi cand este foarte frig afara si nici nu exagera. Cativa kilometri alergati intr-un ritm usor sunt suficienti. Bea apa si fa pauze daca simti ca obosesti prea tare.

Sportul in sarcina – ce sa NU faci?

Vorbim despre activitati riscante, care ar putea afecta fatul:

  • sarituri cu parasuta
  • scuba diving
  • schiat
  • sarituri violente
  • exercitii complexe de gimnastica

Din motive lesne de inteles, aceste activitati NU sunt recomandate! Daca te simti foarte slabita, ai varsaturi, ameteli, etc prezinta-te la medic. De asemenea cere sfatul unui specialist, in special daca esti mai sensibila. Succes!

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *