Gazul ilariant atenueaza durerile de nastere. Este indicat sau nu?

Ca toate femeile isi doresc o nastere lipsita de durere este un fapt binecunoscut, iar gazul ilariant ar putea fi solutia pe care viitoarele mamici o asteptau. Tocmai de aceea vom discuta in continuare despre o metoda noua de atenuare a durerilor din timpul nasterii.

Pentru ca, de cele mai multe ori femeile zilei de astazi opteaza pentru cezariana, tocmai pentru ca sunt inspaimantate de durere. Asadar,  specialistii cauta noi metode inovatoare.

Se pot atenua durerile daca se utilizeaza gazul ilariant?

Dar, pentru inceput, sa aflam ce este, de fapt, acest gaz. Gazul ilariant este un amestec de protoxid de azot si oxigen in proportie de 50%, fiecare. Acesta se foloseste si in cabinetele stomatologice, avand capacitatea de a atenua durerile. Femeia care naste trebuie sa il inhaleze, atunci cand doreste, iar durerile vor deveni suportabile. Desigur, substantele folosite sunt controversate, asadar aceasta practica nu a fost generalizata.

 

Gazul ilariant, ce trebuie sa stii

Conform Foxnews, acest gaz este deja folosit in proportie de 80% de catre femeile din tari precum: Anglia, Noua Zeelanda sau Australia. Se pare ca aceasta metoda era foarte populara in America anilor ’30, dar anestezia generala si cea epidurala au pus monopulul, in timp.

Astfel, gazul ilariant a devenit o metoda rudimentara, fiind ignorata de medici. Dar se pare ca se reintoarce, cel putin in cazul nasterilor, acesta ar putea fi foarte util. Desigur, asa cum am mentionat mai devreme, gazul ilariant este inca controversat. Pe de alta parte, exista si specialisti care sustin ca acesta nu va afecta in niciun fel mamica sau copilul.

Conform medicului Michelle Collins, director la Vanderbilt University School of Nursing din Nashville, Tennessee, SUA, din ce in ce mai multe femei doresc o metoda sigura, dar eficienta.

Practic, acest gaz nu face durerea sa dispara, dar cu siguranta atenueaza efectele acesteia. Viitoarea mama va reusi sa fie mai calma. Acesta poate fi inhalat exact in momentul in care apar contractiile si poate fi intrerupt oricand, pe parcursul travaliului.

Gazul ilariant – ce efecte poate avea?

 

Ei bine, femeile pot experimenta stari de greata, varsaturi sau ameteli, dar acestea pot fi puse chiar pe seama nasterii in sine. Fara doar si poate efortul depus contribuie la aparitia acestor simptome, din cauza nitrogenului prezent in compozitia acestui gaz.

Concret, acest gaz va scadea anxietatea si senzatia de durere, iar specialistii inca studiaza efectele pe care le-ar putea avea asupra copilului. Nimic nu este 100%, asa ca este indicat sa te informezi pe cont propriu si sa ceri parerea specialistilor, inainte de a lua o decizie.

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *